Skip to content
Menu

Tα Θεοδώριανα μετρούν τις “πληγές” τους.

Οδοιπορικό στο χωριό μετά τις μεγάλες καταστροφές.

Του Δημήτρη Στεργιούλη

18-11-2012-16.jpg

Το τριήμερο 27-28 και 29 Οκτωβρίου με τις εντονότατες βροχοπτώσεις και τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν, θα κάνουμε πολύ καιρό να το ξεχάσουμε και κυρίως να αποκαταστήσουμε τις πολλές ζημιές που προκάλεσε.

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε με την ολοκληρωτική καταστροφή του τσιμέντινου κομματιού Μοναστήρι Παναγίας- πέτρινο γεφύρι στο δρόμο Θεοδώριανα – Νεράιδα. Όπως μπορεί να δει κάποιος και στις φωτογραφίες έγινε καινούργια διάνοιξη, αποκαταστάθηκε αν και με σχετική δυσκολία η πρόσβαση στο χωριό, με άμεση χρηματοδότηση και ανάθεση του έργου (10.000 ευρώ) από το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Η λύση αυτή όμως είναι εντελώς προσωρινή. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι με τις πρώτες βροχές και τα χιόνια η ανάβαση των οχημάτων θα έιναι πολύ δύσκολη ίσως και αδύνατη. Επίσης είναι δύσκολο να κρατηθούν τα πρανή, που δημιουργήθηκαν με τη νέα διάνοιξη, χωρίς αντιστήριξη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κανένας δρόμος δεν πρόκειται να στεριώσει, αν δεν αλλάξει ο ρους του ποταμού ακολουθώντας ξανά την πρηγούμενη πορεία του, ρίζα στα “Πλάγια” και δεν γίνουν τεχνικά έργα προσασίας του δρόμου από τη μεριά του ποταμού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα 40.000 ευρώ από την Περιφέρεια για την πλήρη αποκατάσταση του δρόμου, ήρθαν στην Διέυθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Άρτας, αναμένεται η μελέτη και δημοπράτηση του έργου, που ελπίζουμε να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Πάντως μέσα στο καταχείμωνο είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει οτιδήποτε.

Προβλήματα όμως έχουμε και αλλού:

Μέρος του δικτύου ύδρευσης, περίπου εβδομήντα μέτρα, πολύ κοντά στις πηγές της Άσπρης Γκούρας, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και δεν ξέρουμε αν οι σωλήνες του δικτύου θα αντέξουν σε ενδεχόμενη ανάλογη κακοκαιρία. Από το συγκεκριμένο υδραγωγείο υδρεύεται ένα μεγάλο τμήμα του χωριού, κυρίως η περιοχή του Αϊ-Θανάση.

Ο ένας από τους δύο δίδυμους καταρράχτες έχει “στερέψει” αφού έκλεισε από μπάζα. Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο, αφού συμβαίνει σχεδόν πάντα μετά από μεγάλη “κατεβασιά” και έιναι προσωρινό. Αν το νερό μετά από νέες βροχοπτώσεις δεν μοιραστεί ξανά στους δύο καταρράχτες, θα επέμβουμε στα τέλη της άνοιξης, που θα πέσουν τα νερά, και θα μοιράσουμε ξανά το νερό στους δύο καταρράχτες, ώστε το θέαμα να είναι πιο εντυπωσιακό.

Ζημιές επίσης έχει και το μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράκτες και ιδιαίτερα η ξύλινη σκάλα που έχει καταρρεύσει. Επειδή οι καταρράκτες και το μονοπάτι που οδηγούν σε αυτό, είναι το κόσμημα του χωριού μας και πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο, έχουμε ήδη κάνει σαν “Ορεινοί” κάποιες σκέψεις για τη συντήρησή του με εθελοντική εργασία. Πολύ σύντομα θα απευθυνθούμε στους συγχωριανούς και στους άλλους φορείς του χωριού με συγκεκριμένο σχέδιο και πρόταση για την πλήρη αποκατάσταση και αναβάθμιση του μονοπατιού.

Μεγάλο πρόβλημα θα υπάρξει στις αρχές καλοκαιριού με τη “δέση”, το σημείο δηλαδή λίγο κάτω από τους καταρράχτες, στο οποίο “πιάνεται” το νερό για το αρδευτικό αυλάκι του χωριού. Κι αυτό γιατί με τη θεομηνία η κοίτη του ποταμού έχει κατεβεί αρκετά χαμηλότερα.

Η τσιμέντινη γέφυρα ιρλανδικού τύπου (με σωλήνες διαφυγής του νερού) του Γκούρα, στο δρόμο Θεοδώριανα- Χούνη λίγο πριν τους καταρράκτες, έχει μπαζωθεί και το ποτάμι περνάει πλέον από πάνω. Μεγάλες ζημιές έχει επίσης και ο αγροτικός δρόμος που οδηγεί στη Χούνη και εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους, αφού έχει κοπεί και στο σημείο πάνω από την Άσπρη Γκούρα, στο ρέμα Παπακώστα.

Τέλος σοβαρή ζημιά έχει πάθει και ένα τμήμα της ασφάλτου στο “ρέμα του Παπαχρήστου” αφού τα νερά ξήλωσαν και σήκωσαν την άσφαλτο.

Ας μην περιμένουμε το “μάννα εξ’ ουρανού”. Οι συνθήκες είναι δραματικές και το ξέρουμε όλοι μας. Μην αφήσουμε το χωριό να ρημάξει. Ας βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, που δεν είναι κατ΄ανάγκη οικονομικός.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ