Skip to content
Menu

Πώς θα φτάσετε

Από την Aρτα 80 χλμ. 

Η διαδρομή Άρτα Θεοδώριανα
Στην είσοδο της πόλης της Άρτας από Αθήνα, στο παλιό στρατόπεδο, παίρνετε την Εθνική οδό Άρτας – Τρικάλων. Περνάτε το ιστορικό Πέτα και ανηφορίζετε.Μελάτες- Κάτω Αθαμάνιο- Βουργαρέλι, Αθαμάνιο. Μέσα στο χωριό Αθαμάνιο, αφού ξεδιψάσετε στην πέτρινη βρύση που βρίσκετε στο δρόμο, αφήνετε την Εθνική οδό και ανηφορίζετε αριστερά ακολουθώντας την πινακίδα που γράφει: Θεοδώριανα 16 χλμ. Ο δρόμος μέσα στο Αθαμάνιο και μέχρι τα τελευταία σπίτια του  , είναι πλέον άσφαλτινος χωρίς κανένα πρόβλημα.
 
 Από κει και πάνω αρχίζει η ανάβαση με ένα φιδωτό ασφάλτινο δρόμο μέχρι τη ράχη του Σταυρού, στα 1400μ. υψόμετρο. Η στάση εδώ απαραίτητη μιας και η θέα είναι μοναδική. Ο Αχελώος, τα μισά Τζουμερκοχώρια, μακριά τα Άγραφα, μέχρι χαμηλά ο Αμβρακικός κόλπος , στα πόδια σας. Προσοχή: Το μπουφάν απαραίτητο ακόμα και το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα απαραίτητες στο αυτοκίνητό σας, καλού κακού, οι αλυσίδες. Η ράχη του Σταυρού, έχει τους δικούς της νόμους.
Από κει κατηφορίζετε και ατενίζοντας αριστερά σας στο βάθος τα Θεοδώριανα, σε τέσσερα χιλιόμετρα είστε στην πλατεία του χωριού. Το μεγαλύτερο από αυτό το κομμάτι είναι πλέον ένας σύγχρονος ασφάλτινος δρόμος, αλλά ένα κομμάτι περίπου ενός χιλιομέτρου, χρειάζεται λίγο προσοχή  μιας και γίνονται έργα διαπλάτυνσης.
 
Μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία είναι μακρύτερη κατά 8 χιλιόμετρα, αλλά μπορεί να την ακολουθήσετε το χειμώνα, σε περίπτωση που  ο δρόμος του Σταυρού είναι κλειστός λόγω χιονιού, είναι η εξής: Στο Αθαμάνιο συνεχίζετε ευθεία στην Ε.Ο. Άρτας- Τρικάλων. Κατηφορίζετε, περνάτε τα Κάψαλα και φτάνετε στοΣκαρπάρι. Συνεχίζετε και περνάτε τη γέφυρα του Γκούρα πριν την εκβολή του στον Αχελώο. Αν κουραστήκατε, ένα καφεδάκι στο μικρό καφενεδάκι πριν τη γέφυρα είναι απαραίτητο. Εκεί μπορείτε επίσης ν’ αγοράσετε και ντόπιες ζωντανές πέστροφες. Συνεχίζετε για λίγο και στο ύψος της Αγίας Κυριακής, πριν τη νέα σήραγγα,  έχοντας στα δεξιά σας τον Αχελώο, στρίβετε αριστερά στην ταμπέλα προς Θοδώριανα – Νεράιδα.

 

   Από Τρίκαλα 85 χλμ.  

 
 
Ακολουθείτε την Εθνική οδό Τρικάλων -Άρτας. Αφού περάσετε την Πύλη, στη διασταύρωση για Ελάτη- Περτούλι πάτε αριστερά προς Στουρναρέικα- Βαθύρεμα- Μεσοχώρα. Περνάτε το φράγμα της Μεσοχώρας και αμέσως μετά την έξοδο από τη νέα σήραγγα της Αγίας Κυριακής( κάτω  από το χωριό Λαφίνα), βρίσκετε δεξιά διασταύρωση προς Νεράιδα- Θεοδώριανα, στο ύψος της Αγίας Κυριακής (υπάρχει σήμανση). Είναι το σημείο όπου αφήνετε τη Θεσσαλία και μπαίνετε στην Ήπειρο.
Ανηφορίζετε ένα στενό ασφάλτινο δρόμο, όταν μετά από 2 χιλιόμετρα, νέα πινακίδα σας οδηγεί αριστερά προς Θεοδώριανα στην είσοδο ενός υπέροχου φαραγγιού. Στο βάθος μουγκρίζει ο χειμαρροπόταμος Γκούρας. Σε δύο χιλιόμετρα περνάτε τη γέφυρα δίπλα απ’ το παλιό μονότοξο γεφύρι λίγο έξω απ’ το χωριό. Βρίσκεστε στα Θεοδώριανα, το χωριό με τα περισσότερα νερά στην ΕλλάδαΧαρείτε τα!

     

   Εθνική Οδός Άρτα- Τρίκαλα 

Sample Image 

διαδρομή Τρίκαλα Θεοδώριανα 

Με την παράδοση της σήραγγας Μεσοχώρας και των 2 σηράγγων στη Λαφίνα και την Αγία Κυριακή τον  Σεπτέμβριο του 2008 , ο δρόμοςΆρτας Τρικάλων είναι πια όλος ασφάλτινος. Τα τμήματα αυτά ανήκουν στο νομό Τρικάλων. Από τη μεριά της Άρτας ο δρόμος είχε ολοκληρωθεί προ πολλού.

Οι καινούργιες σήραγγες είναι σύγχρονες, με φωτισμό και έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα της διαδρομής. 

Η διαδρομή από Άρτα για Τρίκαλα περνάει από Μελάτες, Κάτω Αθαμάνιο, Βουργαρέλι, Αθαμάνιο, Κάψαλα, Μεσοχώρα, Βαθύρευμα, Στουρναρέϊκα, Πύλη, Τρίκαλα. Eίναι πολύ όμορφη διαδρομή, ειδικά από Βουργαρέλι μέχρι Στουρναρέϊκα, καθώς κινείται δίπλα στον Αχελώο, μέσα σε δάση και με θέα προς τις κορφές των Τζουμέρκων, Χατζή, Περιστερίου, Αυγού και Αγράφων.

Από Άρτα για Τρίκαλα είναι περίπου 160 χιλιόμετρα και ένα ΙΧ χρειάζεται περίπου 3-4  ώρες. Από Μεσοχώρα μέχρι λίγο πριν την Πύλη (περίπου 35 χλμ) ο δρόμος είναι στενός και χρειάζεται προσοχή καθώς πέφτουν και αρκετές πέτρες στο οδόστρωμα. Φτάνει στο ψηλότερο σημείο στη Γκρόπα στα 1200 μ. που το χειμώνα με κακοκαιρία, γίνεται προβληματική χωρίς όμως να κλείνει.

Αξίζει επίσης κάποιος που πηγαίνει από την Άρτα για Τρίκαλα να κάνει μια παράκαμψη από Αθαμάνιο προς Θεοδώριανα και να φύγει από τον κάτω δρόμο ή το αντίστροφο.

Όσοι πηγαίνουν από Τρίκαλα – Πύλη προς Άρτα πρέπει να πάρουν το δρόμο για Περτούλι αλλά λίγο έξω από την Πύλη να στρίψουν αριστερά προς Στουρναρέϊκα – Μεσοχώρα. Υπάρχει διασταύρωση και καλή σήμανση. Αν θέλουν να πάνε προς Θεοδώριανα, αμέσως μετά την έξοδο από τη νέα σήραγγα της Αγίας Κυριακής (κάτω από το χωριό Λαφίνα) πρέπει να στρίψουν δεξιά προς Νεράϊδα – Θεοδώριανα (υπάρχει σήμανση) και 2 χλμ μετά να στρίψουν αριστερά προς Θεοδώριανα (υπάρχει σήμανση). Τα τοπία που θα αντικρύσουν θα τους αποζημιώσουν από τη μικρή ταλαιπωρία που θα υποστούν.