Skip to content
Menu

“Σώστε το Τμήμα Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Άρτας”

Η μεγάλη συναυλία στην κεντρική πλατεία της Άρτας

Kινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει οι σπουδαστές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, με βασικό τους αίτημα τη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος. Μετά την κατάληψη του Διοικητηρίου και του κτιρίου του Τμήματος, το βράδυ της Τρίτης 11 του Νοέμβρη έδωσαν μεγάλη συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης, κάτω από τον Άγιο Δημήτριο, με την συμμετοχή των καθηγητών τους και του Μουσικού Σχολείου Άρτας.

Η ανακοίνωση που μοίραζαν,  η οποία μας στάλθηκε και με e-mail είναι η παρακάτω:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΛΑΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΕΚ

Το ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα εξακολουθεί να μην πραγματοποιείται.

Η φυσιογνωμία και η λειτουργία του Τμήματος, η οποία έχει χτιστεί με κόπο και με όραμα τα τελευταία 15 χρόνια, αποκομίζοντας παιάνες από την εξωτερική αξιολόγηση, γκρεμίζεται μέσα σε μία νύχτα. Καθηγητές που έχουν όλα αυτά τα χρόνια συμβάλει καθοριστικά στην εξύψωση του Τμήματος μετατράπηκαν σε μία στιγμή από «συνεργάτες με πλήρη προσόντα» σε «συνεργάτες με ελλιπή προσόντα».

Επίσης, η αδιαφορία της Διοίκησης για το φλέγον ζήτημα του κλάδου των μουσικών που διδάσκουν στο Τμήμα είναι πρωτόγνωρη. Ο κλάδος τους καταργείται και δεν έχει προβλεφθεί το καθεστώς με το οποίο θα εργάζονται. Οι προσεγμένες κινήσεις ή, σε πολλές περιπτώσεις, ακινησίες των διοικούντων θα μετατρέψουν τους μουσικούς από καθηγητές τριτοβάθμιας σε παρίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μισθό σκλάβου και χωρίς ασφάλεια!

Τα παραπάνω οδήγησαν είκοσι καθηγητές να μην υπογράψουν τις συμβάσεις τους. Η Διοίκηση, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σκοπεύει να επαναπροκηρύξει τις θέσεις τους. Ουσιαστικά, προτιμά την οικονομικότερη λύση του να φέρει στο Τμήμα συνεργάτες με ελλιπή προσόντα αφού αυτοί που μας διδάσκουν εδώ και 15 χρόνια, δεν πρόκειται να έρθουν στο Τμήμα μας, με τις προτεινόμενες οικονομικές και ασφαλιστικές συνθήκες.
• Β΄ κατηγορίας μουσικοί και καθηγητές σημαίνει Β΄ κατηγορίας επίπεδο σπουδών!
• Χωρίς τους κατάλληλους Επιστημονικούς Συνεργάτες, που αναλάμβαναν ως τώρα τις πτυχιακές μας εργασίες και που στο εξής περιορίζονται μόνο στη διδασκαλία, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος απόκτησης πτυχίου.

Οι 350 πτυχιακές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο ΤΛΠΜ θα εποπτεύονται και θα εξετάζονται από μόλις 2 μουσικολόγους (ο ένας σε άδεια)!
Αρχιτέκτονας αυτής της ανήκουστης και ντροπιαστικής κατάστασης είναι ο κύριος Αναστάσιος Τσίνας, κτηνίατρος (τι σχέση έχει, άραγε, με το αντικείμενο της Σχολής μας;) ο οποίος, ελλείψει αυτοδυναμίας τους Τμήματος, έχει οριστεί Διευθυντής μας. Η στάση του κυρίου Τσίνα τους τελευταίους έξι μήνες έχει ως εξής:
• Αγνοεί τις διαμαρτυρίες μας.
• Ακυρώνει χαρακτηριστικά για τα οποία έχουμε πάρει διεθνή αναγνώριση.
• Παρεμβαίνει σε θέματα που δεν ελέγχει επιστημονικά.
• Υποτιμά το γνωστικό μας αντικείμενο και όσους το διδάσκουν.
• Συμπεριφέρεται με τρόπο αυταρχικό και απαξιωτικό.
• Ενεργεί συγκεντρωτικά, δηλώνοντας ότι θέλει “να έχει τον έλεγχο” του Τμήματος.
• Δημιουργεί διαρκώς πολώσεις και δυναμιτίζει το συλλογικό κλίμα και τη συναίνεση.
Στόχος του είναι να καταντήσει το ΤΛΠΜ ένα ΙΕΚ μουσικής, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος αγνοώντας την μοναδικότητα που το έχει κάνει αυτό που είναι σήμερα.

Όλα τα παραπάνω, και κυρίως η αίσθηση ότι ο κύριος Τσίνας μας εμπαίζει από την πρώτη ημέρα που ορίστηκε Διευθυντής μας, επιδεικνύοντας απίστευτη κυνικότητα και απαξίωση στις συνεχείς κινητοποιήσεις μας, εξωθούν τόσο εμάς τους φοιτητές του ΤΛΠΜ, όσο και τους έκτακτους καθηγητές μας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις δίχως υποχώρηση.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΛΠΜ
 ΑΠΑΙΤΕΙ 
την παραίτηση του κύριου Αναστάσιου Τσίνα από τη θέση του Διευθυντή
της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών
και την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΤΛΠΜ

Άρτα, 9/11/14