Skip to content
Menu

Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ “πνίγει” ξανά τον Άραχθο;

Δημοσιεύματα στον τύπο και στο διαδίκτυο επαναφέρουν την υπόθεση της κατασκευής του μεγάλου υδροηλεκτρικού και του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο. Συγκεκριμένα άρθρο του Γ. Παπαχριστοδούλου στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  αναφέρει τα εξής:

Πληθαίνουν  τα σενάρια για παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ  ώστε να κατασκευαστεί  το φράγμα στον Άγιο Νικόλαο

Sample Image 
    Από παλιότερη κινητοπόιηση κατά του φράγματος στον Άραχθο

Πληθαίνουν τα σενάρια για μεθόδευση από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και της κυβέρνησης ώστε να απεμπλακεί το έργο της κατασκευής του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άγιο Νικόλαο του Αράχθου το οποίο μεταξύ άλλων θα οδηγήσει στην καταστροφή του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας. Όπως είναι γνωστό, τον Ιανουάριο του 2008, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης την οποία είχαν καταθέσει ο Σύλλογος Προστασίας του ποταμού, αλλά και δεκάδες φορείς του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων από τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας και προχώρησε στην ακύρωση της άδειας παραγωγής της ενδιαφερόμενης να κατασκευάσει το φράγμα εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ.

Με την 3858/2007 απόφασή του το ΣτΕ ακύρωσε κάθε σχετική διοικητική διαδικασία κρίνοντας πως το έργο του υδροηλεκτρικού σταθμού ενέργειας δεν είναι συμβατό με το εγκεκριμένο από το 2003 χωροταξικό της Ηπείρου, το οποίο αναφέρει ότι «δεν συνιστάται η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων στα Τζουμέρκα (Καλαρρύτικος, Άραχθος) για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας».Παρόλα αυτά τον Μάιο εκείνης της χρονιάς η εταιρεία επανήλθε και κατέθεσε νέα αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ώστε να της χορηγηθεί άδεια παραγωγής ενέργειας στον Άγιο Νικόλαο Δήμου Αγνάντων, τοποθεσία η οποία είναι ακριβώς η ίδια με τον Άγιο Νικόλαο Δαφνωτής για τον οποίο ακυρώθηκε η άδεια παραγωγής από το ΣτΕ.

Ο σχεδιασμός

Για να παρακαμφθεί η αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας σε μία υπόθεση η οποία ξεκίνησε το 1997 και σιγά σιγά απέκτησε πλατύτερα χαρακτηριστικά πέρα από ιδεολογικές αγκυλώσεις σε Ιωάννινα και Άρτα κι ασφαλώς η αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) φέρεται τώρα να μεθοδεύει την απεμπλοκή του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού έργου μέσα από νομοθετική ρύθμιση η οποία ενσωματωθεί στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει σύντομα στη βουλή ώστε να εξασφαλίζεται η συμβατότητα υδροηλεκτρικών έργων ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ρητή αναφορά που να τρα απαγορεύει στα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης

.Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αφορά τα υδροηλεκτρικά τα οποία προτείνει αμφίβολης εγκυρότητας μελέτης του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αμφίβολη επειδή χαρακτηρίζει ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας τα μεγάλα φράγματα παρότι σε παγκόσμιο επίπεδο εγκαταλείπεται η κατασκευή τέτοιων έργων, ενώ από τις στιγμή που εκπονήθηκε τη δεκαετία του 1990, δεν έχει λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα (την αναγκαιότητα τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων που πρέπει να καταρτίσει η Ελλάδα στα πλαίσια της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα οποία ο διάλογος ξεκίνησε μόλις τον…περασμένο μήνα). Με τη ρύθμιση αυτή θα συμπληρώνονται οι διατάξεις του νόμου 2742 /1999 (νόμος για τον χωροταξικό σχεδιασμό).Όπως γίνεται ευλόγως αντιληπτό η πρόθεση να μην λαμβάνονται υπόψη τα περιφερειακά χωροταξικά (εν προκειμένω της Ηπείρου, έστω κι αν αυτό δεν έχει αναθεωρηθεί), φωτογραφίζει την περίπτωση του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άγιο Νικόλαο. Σχετική συζήτηση για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έγινε στο υπουργικό συμβούλιο στις 30 Δεκεμβρίου.

 «Δώρο στον Εμφιετζόγλου»

Τα παραπάνω, ανησυχητικά για την προστασία, το οικοσύστημα και τη μνήμη του ποταμού, σενάρια έρχεται να ενισχύσει δημοσίευμα στην οικονομική εφημερίδα Deals News, την περασμένη Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο «Ξεμπλοκάρουν τα έργα στον Άραχθο». Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα η απεμπλοκή του συγκεκριμένου έργου με κόστος 147 εκατ. ευρώ και απόδοση 320 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως, αποτελεί «το πρώτο ‘δώρο’ που αναμένεται να πάρει ο όμιλος Εμφιετζόγλου τη νέα χρονιά».

Το δημοσίευμα περιέχει και δηλώσεις της διευθύνοντος συμβούλου της Μηχανικής, Μελίνας Εμφιετζόγλου η οποία αναφέρεται στην 11χρονη προσπάθεια του κατασκευαστικού ομίλου να κατασκευάσει το συγκεκριμένο φράγμα, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στο υπουργείο αφού «από αμέλεια όμως του υπουργείου η τελική έγκριση δεν δόθηκε, πλήττοντας ακόμη περισσότερο τον όμιλό μας, που δεινοπαθεί και από τα χρεωστούμενα του κράτους που φτάνουν τα 256 εκατ. ευρώ».

Και ο Αχελώος

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και συσχετίζει τη συγκεκριμένη ρύθμιση που επίκειται στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με άλλα δύο μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα:-Τον σταθμό Μεσοχώρας της ΔΕΗ, με εγκατεστημένη ισχύ 160 MW, έργο ανενεργό, καθώς το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το έργο κεφαλής για την εκτροπή του Αχελώου για την οποία η μάχη της τοπικής κοινωνίας δίνεται ακόμη σε επίπεδο ευρωπαϊκού δικαστηρίου, και–Τον σταθμό στο Αυλάκι στον Αχελώο, της ΓΕΚ Τέρνα με προβλεπόμενη ισχύ 60 MW.

Ώρα ευθύνης για τους τοπικούς φορείς

Ανεξάρτητα από το εάν οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν έντεχνες διαρροές ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση (συνεργασίας) να προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για συγκεκριμένα εργολαβικά λόμπι, είναι δεδομένη η διάθεση τόσο της Μηχανικής όσο κι άλλων εταιρειών, να παρακάμψουν, σχεδόν με πραξικοπηματικό τρόπο, τόσο τις αποφάσεις του ΣτΕ όσο και τη δεδηλωμένη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών σε έργα τα οποία προβάλλονται ως «αναπτυξιακά», αλλά οι επιπτώσεις τους είναι, σε βάθος χρόνου, ανεπίστρεπτες για το οικοσύστημα και την κοινωνία.

Με τα σενάρια να πυκνώνουν και με την οικονομική ύφεση να αποτελεί το ιδανικό πρόσχημα ώστε να λεηλατηθεί η ηπειρωτική φύση, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αντιδράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου υπό τον Αλέκο Καχριμάνη, των βουλευτών που εκλέγονται στους δύο νομούς, αλλά και του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων υπό τον Χρ. Χασιάκο (παλιός δήμαρχος Αγνάντων και αρχικά υποστηρικτής του συγκεκριμένου φράγματος).

Η επανάκαμψη της Μηχανικής επρόκειτο να απασχολήσει και την, προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα στα Λιθαρίτσια (Γιάννενα), ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου ο οποίος πρωτοστάτησε στον νικηφόρο αγώνα για την αποτροπή του φράγματος, η κατασκευή του οποίου μεταξύ άλλων θα σήμαινε τον οριστικό αφανισμό πνίξιμο του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας μέσα στα νερά της τεχνητής λίμνης που δημιουργούν τέτοιου είδους φαραωνικές παρεμβάσεις, όπως τα μεγάλα φράγματα (το προτεινόμενο έχει ύψος 86 μέτρων και θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη μήκους 9,50 χιλιομέτρων και έκτασης 2,7 τ. χλμ.). 

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Περιφερειακού συμβούλου επικεφαλής του συδυασμού ΑΥ.ΡΙ.Ο Για την Ήπειρο Γιάννη Παπαδημητρίου. Σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής: 

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Εάν αληθεύουν οι πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπαδήμου με στόχο να ανακινηθείη κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματικός όμιλος του, συζητημένου για τις διασυνδέσεις του με το κόμμα του ΛΑΟΣ, κ. Εμφιετζόγλου μπορούν να είναι σίγουροι μόνο για ένα πράγμα : Για την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των Τζουμέρκων και όλης της Ηπείρου, που θα υπερασπίσουν για μια ακόμα φορά την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής απέναντι στην κερδοσκοπία και την λεηλασία».   

Γιάννενα, 11-1-012 

Γιάννης Παπαδημτρίου

Περιφερειακός  σύμβουλος