Skip to content
Menu

Το “φιάσκο” των επαναληπτικών εκλογών στα Τζουμέρκα

Του Δημήτρη Στεργιούλη, προέδρου του συλλόγου “Οι Ορεινοί”
Sample Image 

    Η αντάρα που έχει πλακώσει  τα Τζουμέρκα από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν άρχισαν οι απανωτές προσφυγές για την ακύρωση του πρώην πλέον δημάρχου Μαρίνου Γαρνέλη,  φαίνεται να κρατάει και  μετά τις επαναληπτικές εκλογές, παρά  την εύκολη εκλογή του κ. Χασιάκου ως νέου δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων.    

    Βασικό ερώτημα όλων των Τζουμερκιωτών ήταν και είναι για ποιο λόγο έγιναν  όλα αυτά, οι προσφυγές και  τα δικαστήρια, βάζοντας το νεοσύστατο  Δήμο μας, με τα μύρια προβλήματα που έχει, σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια, που οδήγησε στις επαναληπτικές εκλογές;  Ήταν αποκλειστικά και μόνο η μη εγκυρότητα,  αφού έλειπε μια γυναίκα, του ψηφοδελτίου  του Μαρίνου; Έγιναν για την θεμελίωση ίσης μεταχείρισης  των δύο φύλων ή για τα ανθρώπινα δικαιώματα(!)  που ανέφερε σε κάποιες συνεντεύξεις της  η κ. Καραβασίλη;  Πιστεύω ότι η ισότητα των δύο φύλλων τόσο  συνταγματικά όσο και στη συνείδηση όλων  μας έχει κατοχυρωθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν νομίζω ότι οι επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο μας προσέφεραν κάτι παραπάνω στα δικαιώματα των γυναικών. Άλλωστε ούτε στη Σαουδική Αραβία ζούμε ούτε στο Αφγανιστάν.   

    Ο πρώην δήμαρχος  κ. Μαρίνος  Γαρνέλης σε συνεντεύξεις του  μίλησε για οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την ακύρωσή του,  τα οποία ορέγονται  το φυσικό πλούτο των Τζουμέρκων, όπως τα ποτάμια και τα βουνά μας, με την  κατασκευή υδροηλεκτρικών και αιολικών πάρκων στο Δήμο μας.  Και επειδή σαν Θεοδωριανίτες αυτό το ζήτημα μας ταλανίζει  και μας απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δώσαμε μια ανοιχτή επιστολή στους υποψήφιους δημάρχους να πάρουν θέση σχετικά  με την κατασκευή τριών ακόμα μικρών υδροηλεκτρικών στα Θεοδώριανα. Και οι τρεις υποψήφιοι, με το δικό του τρόπο ο καθένας, φαίνονται αντίθετοι στην  εγκατάσταση άλλων υδροηλεκτρικών στα Θεοδώριανα.    

   Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Στις 26 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν τις εκλογές δίνεται στη δημοσιότητα η απάντηση της κ. Καραβασίλη. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «..  δεν ήμουν – δεν είμαι – και δεν θα είμαι ποτέ τόσο εγώ όσο και ο συνδυασμός μας υπέρ της κατασκευής φραγμάτων, τελεία και παύλα. …Παρόλα αυτά ο κ. Γαρνέλης διά των τοπικών Μ.Μ.Ε. ομιλεί περί οικονομικών συμφερόντων που τον καταδιώκουν και δήθεν αντιστέκεται στην κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών, ενώ εμείς υπηρετούμε τα συμφέροντα αυτά. Ας  μου απαντήσει λοιπόν κάποιος ποιοί επέτρεψαν την έγκριση μικρού υδροηλεκτρικού στην Αβαρίτσα Παλαιοκάτουνου; Και δεύτερον ποιος πρώην Δήμαρχος της περιοχής Τζουμέρκων είναι υπέρ της κατασκευής του φράγματος Αγίου Νικολάου κόντρα σε όλους τους Δημάρχους, Νομάρχες και φορείς της Ηπείρου; Ψυχραιμία κύριοι! Αγαπητοί συνδημότες προσοχή: ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός!»   

   Δυο μέρες αργότερα, στις 28 Σεπτέμβρη, δίνεται στα τοπικά Μ.Μ.Ε.  από τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη και Θανάση Οικονόμου, η έκθεση της υποεπιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, η οποία αναφέρεται στα Ανώγεια και τα Σφακιά της Κρήτης και στα Τζουμέρκα. Εισηγητές στην επιτροπή, που συνεδρίασε στις 7 και 14 Απριλίου 2011, για τα Τζουμέρκα, ήταν οι δύο παραπάνω  βουλευτές,  ενώ συμμετείχαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννης Σεντελές, η Σταυρούλα Καραβασίλη ως πρόεδρος Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας των Τζουμέρκων και ο Κωνσταντίνος Παππάς, γραμματέας της  Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου. Αναφέρει λοιπόν σε κάποιο σημείο η έκθεση ότι το λόγο έλαβε η κα Σταυρούλα Καραβασίλη η οποία μεταξύ άλλων προτείνει επί λέξη: Την ανάγκη για μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα στην περιοχή των Τζουμέρκων και όχι για ένα τεράστιο.  

    Το μεγάλο ερώτημα: Πού βρίσκεται η αλήθεια; Σ’ αυτό που πρότεινε στη Βουλή ή σε αυτό που είπε στους Θεοδωριανίτες; Μάλλον στην επιτροπή της Βουλής δεν πήγε τον Απρίλιο να πει ψέματα. Εκεί εξέφρασε την άποψή της, και καλά έκανε, για το πώς οραματίζεται την ανάπτυξη των Τζουμέρκων. Τότε γιατί  τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές  στη  μαζική επιστολή των φορέων των Θεοδωριάνων  δήλωσε ότι είναι κατά των φραγμάτων τελεία και παύλα; Μήπως  για να υφαρπάξει την ψήφο των Θεοδωριανιτών;  Εκτός και αν όντως  τώρα άλλαξε άποψη και είναι πράγματι κατά των φραγμάτων, οπότε πρέπει  δημόσια να αναιρέσει αυτά που είπε στην επιτροπή της Βουλής. Το σύνηθες πάντως  είναι οι πολιτικοί να ψεύδονται ενώπιον του λαού…    

    Αν και γνώριζα την συγκεκριμένη εισήγηση από τη μέρα που δημοσιεύτηκε, θεώρησα σκόπιμο να μην χρεωθώ ούτε εγώ ούτε ο σύλλογός μας «Οι ορεινοί»,  τον τεράστιο σάλο που θα προκαλούσε η αναφορά σε αυτή δύο μόλις μέρες πριν τις εκλογές, επηρεάζοντας σίγουρα και το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να παίζει με τις υπογραφές όλων των φορέων και εκπροσώπων των Θεοδωριάνων. Το έχουμε ξαναπεί ότι στα Θεοδώριανα κάνουμε όλοι ενωμένοι εδώ και χρόνια έναν αγώνα για την προστασία του φυσικού πλούτου των Θεοδωριάνων και έχουμε μάθει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.   

    Λίγες μέρες πριν τις εκλογές βγήκε στο φως της δημοσιότητας και μια άλλη ιστορία.  Αφορά  ένα υπέρογκο,  για τα σημερινά δεδομένα λόγω της οικονομικής κρίσης και τα άδεια ταμεία του Δήμου μας, χρέος  ύψους 215.000ευρώ. Το χρέος αυτό το κληρονόμησε ο νεοσύστατος Δήμος Τζουμέρκων από μια Δημοτική Επιχείρηση του πρώην Δήμου Αγνάντων με την επωνυμία «Αλιευτική Τουριστική Καταρράχτης Α.Ε.» για εκτροφή πέστροφας. Η επιχείρηση  χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά στην ουσία δεν λειτούργησε ποτέ. Αποτέλεσμα μετά από αυτοψίες από τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας, το αρμόδιο υπουργείο να ζητεί να επιστραφούν πίσω τα χρήματα και μάλιστα από το νεοσύστατο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Ήδη, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η πρώτη δόση επιστροφής καταλογίστηκε στο Δήμο και αφορά ποσό 95.594 ευρώ. Η υπόθεση απασχόλησε το προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο και τον πρώην δήμαρχο χωρίς όμως να μπορέσει να «κλείσει» την υπόθεση.   

   Που πήγαν τα χρήματα αυτά της επιδότησης, που καλείται σήμερα να πληρώσει ο Δήμος; Όταν αποκλείονται το χειμώνα χωριά με μισή παλάμη χιόνι λόγω έλλειψης χειριστή ή μηχανήματος, όταν πνίγουν το καλοκαίρι τις πλατείες μας τα σκουπίδια λόγω έλλειψης απορριμματοφόρων, όταν δεν υπάρχουν λάμπες για τον κοινοτικό φωτισμό, καταλαβαίνουμε  όλοι μας τη σοβαρότητα του ζητήματος. Παρόλα αυτά το ζήτημα αντιμετωπίστηκε προεκλογικά σαν να μην υπάρχει. Προσπάθεια για κουκούλωμα; Αδιαφορία; Ανικανότητα για την αντιμετώπισή του; Όπως και να έχουν τα πράγματα, χρειάζεται να δοθούν κάποιες εξηγήσεις στους δημότες  κυρίως από τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο, ως άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση με την ιδιότητα του πρώην δημάρχου Αγνάντων.    

   Κι έρχομαι στην διαδικασία προκήρυξης  των εκλογών. Μια διαδικασία που ο πρώην δήμαρχος κ. Μαρίνος Γαρνέλης πάλευε και παλεύει με κάθε ένδικο  μέσο να ακυρώσει. Και πριν ακόμα εξαντλήσει τα νομικά του όπλα και όντας επικεφαλής ενός υπερκομματικού ψηφοδελτίου,  όπως ο ίδιος έχει αναφέρει πολλές φορές, βάζει υποψηφιότητα και εκλέγεται στην Π.Ε.Δ. με κομματικό ψηφοδέλτιο. Παράλληλα ενώ καταγγέλλει  τη διαδικασία προκήρυξης των εκλογών, κατευθύνει τους ψηφοφόρους του σε συγκεκριμένο υποψήφιο και συμμετέχει νομιμοποιώντας την διαδικασία ψηφίζοντας στις εκλογές.      

    Οι εκλογές όπως αναμενόταν περίπατος του κ. Χασιάκου.  Χαμόγελα επιτυχίας, όλα καλά. Όλα; Ξεχνάμε ότι με  όλα αυτά που συνέβηκαν, παραπάνω από τους μισούς δημότες απαξίωσαν την διαδικασία των εκλογών  και απείχαν με το ιστορικό ρεκόρ του 52%;  Έχουμε την πολυτέλεια, σαν ένας από τους πλέον ορεινούς δήμους της χώρας, να έχουμε απέχοντες από τις εκλογές άρα και από τα προβλήματα του Δήμου, τους μισούς δημότες; Ο Δήμος μας χρειάζεται τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον τις προτάσεις και του τελευταίου Τζουμερκιώτη και δυστυχώς οι επαναληπτικές αυτές εκλογές κατάφεραν εντελώς το αντίθετο. Και να σκεφτούμε ότι σε δυόμισι χρόνια από σήμερα, όταν το νέο δημοτικό συμβούλιο δεν θα έχει βρει ακόμα ρυθμό, θα έχουμε ξανά εκλογές.   

    Και αυτό που ακούστηκε  από επίσημα χείλη  ότι οι εκλογές στοίχισαν 500.000(!) ευρώ, θέτει ένα άλλο σοβαρότατο ζήτημα. Και μπορεί, όπως υποστηρίζει η κ. Καραβασίλη σε ραδιοφωνική συνέντευξη, να μην επιβαρύνεται με τα έξοδα αυτά ο  Δήμος μας, σίγουρα όμως βγήκαν ή θα βγουν από κρατικά κονδύλια. Συγχρόνως οι εκλογές επιβάρυναν με έξοδα δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ κάποιους συνδημότες μας, που θέλησαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα και ο λαός,  όλα αυτά είναι καθαρή πρόκληση.  Και μέσα σε αυτό το χαμό ουδείς ενδιαφέρθηκε για την απογραφή του Μαΐου και ο Δήμος μας βρέθηκε  με το μισό πληθυσμό,  με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό όχι μόνο για τον αριθμό των μελών του Δημοτικού συμβουλίου, αλλά κυρίως για τις κρατικές επιχορηγήσεις σε βάθος μιας δεκαετίας.  

   Όλα τα παραπάνω ίσως βάλουν τους περισσότερους σε σκέψεις. Και αν κάποιος συνδέσει τα κομμάτια του «πάζλ» ίσως βρει και απαντήσεις  στα ερωτήματα που τον βασανίζουν  σχετικά με τη διενέργεια των επαναληπτικών εκλογών. Πάντως  είναι βέβαιο ότι μας έκατσε στραβά από την αρχή ο «Καλλικράτης». Σε δυόμισι χρόνια θα καλεστούμε να πάμε πάλι σε εκλογές. Μήπως πρέπει να σκεφτόμαστε από τώρα μια αυτοδιοικητική αρχή, πραγματικά ανεξάρτητη, μακριά από μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια, χωρίς κομματικά χρίσματα και κομματικές ντιρεκτίβες, που θα αγκαλιάσει όλους τους Τζουμερκιώτες, που θα εξυπηρετεί και θα παλεύει για τα συμφέροντα των Τζουμέρκων και μόνο των Τζουμέρκων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ