Skip to content
Menu

Ο “εμπαιγμός” του 1% από τις ΑΠΕ.

Δεν αποδίδεται το ειδικό τέλος 1% στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών  καταναλωτών.

 

Ξεπερνά τις 30 χιλιάδες ευρώ το χρέος του ΛΑΓΗΕ προς τους κατοίκους των Θεοδωριάνων.

 

 Sample Image

 

Με προηγούμενο έγγραφό μας (29-1-2013/1) είχαμε απευθυνθεί στους άμεσα εμπλεκόμενους  ΗΛΥΣΙΟΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ Α.Ε., ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και ΔΕΗ Α.Ε. σχετικά με το ποσοστό 1%  από το μικρό υδροηλεκτρικό που λειτουργεί από το 2004 στα Θεοδώριανα. 

Αναφέραμε ότι σύμφωνα με τις  διατάξεις του άρθρου 25 του ν.3468/2006, με το άρθρο 7 του ν.3851/2010 και της Υ.Α.Π.Ε./Φ1/οικ.28287 (12-12-2011) προβλέπεται ότι ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, παρακρατείται από το ΛΑΓΗΕ Α.Ε (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος διατηρεί σχετικό ειδικό λογαριασμό.

Το ποσό από το ΛΑΓΗΕ Α.Ε  αποδίδεται στη ΔΕΗ Α.Ε., που προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια στους οικιακούς καταναλωτές του ΟΤΑ πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί ΑΠΕ, με σκοπό να πιστωθούν έως και κατά το συνολικό αυτό ποσό, οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών. Δηλαδή έπρεπε από το 2010 ποσό 1% από το μικρό Υ/Η που λειτουργεί στα Θεοδώριανα, να πιστώνεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ των κατοίκων.

Στο έγγραφό μας απάντησαν άμεσα η ΔΕΗ Α.Ε. και η εταιρεία ΗΛΥΣΙΟΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ Α.Ε  στην οποία ανήκει τώρα το μικρό υδροηλεκτρικό στα Θεοδώριανα, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση από τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε..

Η ΔΕΗ «νίπτει τας χείρας της», αφού στο απαντητικό της έγγραφο παραδέχεται ότι δεν της αποδόθηκε ποτέ το ειδικό τέλος 1% από το ΛΑΓΗΕ, χωρίς όμως υπαιτιότητα δική της, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η σχετική διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 7 του Ν. 3851/2010, νόμος δηλαδή που βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και 3 χρόνια(!). 

 Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του υδροηλεκτρικού ΗΛΥΣΙΟΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ Α.Ε απάντησε εγγράφως μέσω του διευθύνοντα συμβούλου της, ότι η παρακράτηση 1% υπέρ οικιακών καταναλωτών γίνεται κανονικά από το Μάρτη του 2011. Από την ημερομηνία δηλαδή μεταβίβασης του υδροηλεκτρικού σταθμού στο όνομα της εταιρείας ΗΛΥΣΙΟΝ από την εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. στην οποία ανήκε πριν.

 Μας παραθέτει επίσης σχετικό αναλυτικό πίνακα με τις παρακρατήσεις για κάθε  μήνα ξεχωριστά. Προκύπτει λοιπόν ότι από το Μάρτη του ’11 μέχρι το Μάρτη του ‘13 παρακρατήθηκε από το ΛΑΓΗΕ το συνολικό ποσό των 28.534,24 ευρώ, το οποίο δεν αποδόθηκε ποτέ στη ΔΕΗ, άρα και ποτέ στους κατοίκους των Θεοδωριάνων. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, αλλά και την περίοδο κατά την οποία το έργο ανήκε στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τις 30 χιλιάδες ευρώ.

Αν κάποιος αναρωτιέται το γιατί, η απάντηση έρχεται με στοιχεία του ίδιου του ΛΑΓΗΕ. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ίδιος, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ εμφανίζει πλέον εικόνα παγίωσης, με την ηλεκτρική αγορά να βρίσκεται σε ασφυκτικές συνθήκες από άποψη ρευστότητας. Το Μάρτιο το έλλειμμα «σκαρφάλωσε» στα 316,79 εκατ. ευρώ, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 301,70 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις, σύμφωνα πάντα με το ΛΑΓΗΕ, κάνουν λόγο για σωρευτικό έλλειμμα του Ειδκού λογαριασμού ΑΠΕ μέχρι τέλους του 2013 κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η κατάσταση με την παραγωγή ΑΠΕ φαίνεται πλέον να είναι ανεξέλεγκτη σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της στον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ. 

Επίσης δημοσιεύματα κάνουν λόγο για χαρακτηριστικά Καλιφόρνιας (όπου κατέρρευσε το σύστημα λόγω στρεβλού μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας) στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού, με τις αρμόδιες αρχές να δυσκολεύονται να διαχειριστούν βιωσιμότητα και ευστάθεια. Κι αυτό γιατί η υποχώρηση ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα κάτω του 10% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και την υπερπροσφορά ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που τινάζει στον αέρα την εύθραυστη βιωσιμότητα του συστήματος και δημιουργεί για πρώτη φορά σοβαρά προβλήματα ευστάθειας. Αυτό μεταφράζεται σε αδυναμία πληρωμής του κόστους λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και διεύρυνση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης), εξέφρασε επίσημα την απορία του αν πραγματικά υπάρχει σχεδιασμός από πλευράς Πολιτείας, κάνοντας λόγο για μία σειρά λαϊκιστικών και τυχοδιωκτικών κινήσεων (π.χ. «αγροτικά φωτοβολταϊκά») από πλευράς των διαφόρων κυβερνήσεων, που οδήγησαν την αγορά των ΑΠΕ στο σημερινό αδιέξοδο.

Το θέμα της μη απόδοσης του 1% έφτασε και στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας της Ν.Δ. κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, η οποία ζητούσε να μάθει τους λόγους για τους οποίους δεν αποδίδεται στους κατοίκους της Λακωνίας. Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο για  πολυπλοκότητα των τεχνικών ζητημάτων που έπρεπε να επιλυθούν, η σχετική διάταξη δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί και βρίσκεται τώρα σε διαδικασία τροποποίησης, με την ολοκλήρωση της οποίας θα εκδοθεί άμεσα η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), βάσει της οποίας μεταξύ άλλων θα οριστεί και η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών.

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή. Ακόμα ψάχνουν τους τρόπους ενεργοποίησης διατάξεων του 2010, καταθέτοντας καινούργιο νομοσχέδιο με τροποποιήσεις άρθρων, που δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα στα προηγούμενα άρθρα και στην αναμονή καινούργιων υπουργικών αποφάσεων, νέων αποφάσεων της ΡΑΕ, ενδεχομένως καινούργιων ενστάσεων από τη ΔΕΗ και έχει ο Θεός. Σκοπός η υπόθεση να τραβήξει σε μάκρος, να ξεχαστεί το θέμα, γιατί απλά δεν υπάρχει η πρόθεση να αποδοθεί στους κατοίκους το 1%.

Το δρόμο αυτό της «ανάπτυξης» μέσω της εγκατάστασης υδροηλεκτρικών και αιολικών σε όλα τα ρέματα και τις βουνοκορφές της ορεινή κυρίως Ελλάδας, τουλάχιστον στα Τζουμέρκα και στα Θεοδώριανα τον γνωρίσαμε  πολύ καλά, και γι’ αυτό τον απορρίψαμε, προτείνοντας ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης με άξονα την προστασία και την ανάδειξη της φυσικής και  πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κρατούσαμε πάντα μικρό καλάθι στις υποσχέσεις για εκατοντάδες(!) θέσεις εργασίες, για τεράστια οικονομικά οφέλη και για υποσχέσεις σαν αυτή του 1%, που σκοπό είχε και έχει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων.

 Όμως δεν θα αφήσουμε την υπόθεση στην τύχη της. Θα ενημερώσουμε τους κατοίκους και τους φορείς του χωριού για  το θέμα και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο, όχι μόνο την καταβολή του 1% από δω και πέρα, αλλά και την αναδρομική του καταβολή από το 2010, όλου δηλαδή του ποσού που έχει ήδη παρακρατηθεί από το ΛΑΓΗΕ. 

           Δημήτρης Στεργιούλης