Skip to content
Menu

Οι γιορτινές μέρες στα Θεοδώριανα.

Με ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες, αλλά και με ισχυρό παγετό και λίγα χιόνια, με βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης, κυρίως όμως χωρίς κόσμο, κύλησαν οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο χωριό. 

Του Δημήτρη Στεργιούλη

 

Ο καιρός έπαιξε τα δικά του παιχνίδια φέτος στα Θεοδώριανα. Οι μέρες των Χριστουγέννων και μέχρι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν πραγματικά ανοιξιάτικες με με τη θερμοκρασία να φτάνει το μεσημέρι και τους 20 βαθμούς, ασυνήθιστο για τα Θεοδώριανα.

Από το πρωί της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς υπήρξε δραματική μεταβολή της θερμοκρασίας με ξαστεριά και ισχυρό παγετό. Ο μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς  -12.8 °C . 

Και σαν να μην έφτανε αυτό από το πρωί της Πέμπτης έσπασε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης κοντά στο νερόμυλο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και νερό. Οι δυο τρεις χωριανοί μαζί με δύο τεχνικούς του Δήμου κάτω από  πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δουλεύοντας ακόμα και με  φακούς στα χέρια, κατάφεραν αργά το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς να αποκαταστήσουν τη βλάβη (φωτό: 1και2).

Παρόλα αυτά για άλλη μια χρονιά, οι δυο πιτσιρικάδες ο Απόλλωνας και ο Αίαντας Μπαλτζώης, παρά το χιονόνερο και το δριμύ ψύχος είπαν τα κάλαντα σε όλους τους χωριανούς μεταφέροντας το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας (φωτό: 3και4).

Από το μεσημέρι του Σαββάτου ο καιρός άλλαξε με νοτιάδες και έντονες βροχές στο χωριό  και λίγο χιόνι την Κυριακή στο Σταυρό, τόσο ώστε τα ΙΧ αυτοκίνητα να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στον αυχένα (φωτό: 5). 

Το γεγονός όμως που σημάδεψε τις φετινές γιορτινές μέρες ήταν οι ελάχιστοι συγχωριανοί και επισκέπτες που ανέβηκαν έστω και για μια βόλτα στο χωριό. Κυριολεκτικά το 2016 βρήκε τα Θεοδώριανα παντέρημα, με το Λάμπρο και το Σωτήρη, που με τα μαγαζιά τους κρατάνε ακόμα το χωριό ζωντανό, να περιμένουν να εξυπηρετήσουν έναν και μοναδικό πελάτη.

Εικόνα απογοητευτική και καθόλου ελπιδοφόρα για το μέλλον του χωριού. Το να νοσταλγούμε και να εκδηλώνουμε από μακριά την αγάπη μας για το χωριό και να υπερηφανευόμαστε για τις ομορφιές του δεν φτάνει. Η φετινή εικόνα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά όλους μας.

Όμως πρέπει να καταλάβουν και τα γειτονικά μας χωριά  ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ μας αν θέλουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες χειμώνα καλοκαίρι. Κάτι που γίνεται στην από κει μεριά των Τζουμέρκων όπου οι ξενώνες και τα ξενοδοχεία ήταν τις γιορτές γεμάτα.

Και προπαντός να σταματήσουν οι κουτοπονηριές και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ μας. Παράδειγμα. Κάποια από αυτές τις μέρες  ρώτησε παρέα επισκεπτών κάποιους στο Βουργαρέλι πως να πάνε στα Θεοδώριανα. Και η απάντηση: Πού να πάτε στα Θεοδώριανα. Ο δρόμος είναι χάλια και υπάρχει πάγος δεν φτάνετε στο χωριό. Και τα Θεοδώριανα ήταν ηλιόλουστα με είκοσι βαθμούς θερμοκρασία και κοντομάνικα.

Πιστεύω ότι άμεσα Δήμος, φορείς, σύλλογοι, επαγγελματίες της περιοχής μας πρέπει να κάτσουμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε από κοινού ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής. Το να επαναπαυόμαστε στις δάφνες του πλούσιου φυσικού μας πλούτου δεν βοηθάει σε τίποτα. Όχι μεγαλόπνοα σχέδια που θα μείνουν στα χαρτιά, αλλά απλά και άμεσα εφαρμόσιμα.

Ειδάλλως το τρένο της ανάπτυξης το χάνουμε και ο μαρασμός δεν θα επέλθει μόνο για τα Θεοδώριανα, αλλά και για τα γειτονικά μας χωριά.  

φωτό: 1 φωτό:2 φωτό:3          φωτό:4          φωτό:5