Skip to content
Menu

Μονοπάτι: Θεοδώριανα- Χούνη- Κριάκουρας- Διάσελο Νεράιδας.

Θεοδώριανα- Χούνη -Τούρλα- Κριάκουρας- Διάσελο Νεράιδας

Βασικά στοιχεία της διαδρομής

Μήκος: 7 χλμ.

Χαμηλότερο σημείο: 1.473μ.

Ψηλότερο σημείο: 2.206μ.

Υψομετρική διαφορά: 733μ.

Σημείο τερματισμού: Διάσελο Νεράιδας.

Χρόνος: περίπου 6 ώρες.

Η ανάβαση στον Κριάκουρα θεωρείται από τις πιο απαιτητικές και εντυπωσιακές στα ελληνικά βουνά και προπαντός όχι για όλους. Χρειάζονται ιδιαίτερες αντοχές, γερά πατήματα, ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα σημεία και κυρίως έμπειρος οδηγός.

Από τα Θεοδώριανα στον Κριάκουρα μπορεί να ανέβει κανείς από δύο μεριές: η πρώτη από τη «Χούνη» και τον αυχένα «Αυτί» και η δεύτερη από τον Προφήτη Ηλία της Νεράιδας και τις «Λάκκες».

Έχουμε ανεβεί αρκετές φορές στον Κριάκουρα και από τις δυο μεριές ωστόσο έχουμε καταγράψει ηλεκτρονικά και θα περιγράψουμε την  πρώτη διαδρομή. Θεωρούμε ότι είναι πιο ασφαλής από τη δεύτερη, αφού στη δεύτερη ανεβαίνοντας από τις «Λάκκες» και λίγο πριν την κορυφή υπάρχει ένα σημείο, αρκετά εκτεθειμένο και επικίνδυνο, ιδιαίτερα τα δυο τρία τελευταία χρόνια, μετά από μια κατάπτωση που έχει γίνει.

  Κατεβάστε ΕΔΩ το αρχείο GPX          

       

λίστα   

πληροφορίες
Κάντε κλικ στο παρακάτω κουμπί ή στοιχείο στο χάρτη για να δείτε πληροφορίες σχετικά με αυτό.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

08_theodoriana_houni_kriakouras_diaseloneraidas   

Προφίλ

50 100 150 200 5 10 15 Aπόσταση (km) Aνύψωση (m)
Xωρίς δεδομένα ανύψωση
Όνομα: Χωρίς δεδομένα
Aπόσταση: Χωρίς δεδομένα
Ελάχιστη ανύψωση: Χωρίς δεδομένα
Μέγιστη ανύψωση: Χωρίς δεδομένα
Yψομετρική ανάβαση: Χωρίς δεδομένα
Yψομετρική κατάβαση: Χωρίς δεδομένα
Διάρκεια: Χωρίς δεδομένα

Περιγραφή

Προσθέστε εδώ την τυποποιημένη περιγραφή σας


               

Περιγραφή διαδρομής

Η ανάβαση ξεκινά από τη θέση «Χούνη» των Θεοδωριάνων που βρίσκεται κάτω από το διάσελο «Αυτί», που είναι το φυσικό πέρασμα από τα Θεοδώριανα στους Μελισσουργούς.

Η απόσταση από τα Θεοδώριανα μέχρι το σημείο εκκίνησης, τη «Χούνη», είναι περίπου 7 χιλιόμετρα πάνω σε ένα δύσκολο αγροτικό δρόμο.  Άρα το κομμάτι αυτό για οικονομία χρόνου πρέπει να γίνει με αγροτικό αυτοκίνητο ή με αυτοκίνητο 4Χ4.

Για να φτάσουμε με το αυτοκίνητο στο σημείο εκκίνησης της ανάβασης, ξεκινούμε από την πλατεία των Θεοδωριάνων και παίρνουμε τον αμαξιτό δρόμο για τους καταρράκτες. Φτάνουμε στη διασταύρωση όπου ο αγροτικός δρόμος συναντά το μονοπάτι για τους καταρράκτες, συνεχίζουμε και σε διακόσια μέτρα φτάνουμε στο ποτάμι.

Περνάμε την τσιμεντένια  γέφυρα και συνεχίζουμε στον αγροτικό δρόμο για περίπου 1.200μ. όπου συναντάμε την πρώτη διασταύρωση αριστερά. Συνεχίζουμε λοιπόν αριστερά στη διασταύρωση αυτή και ανηφορίζουμε. Σε λίγο αριστερά μας θα διακρίνουμε μέσα στα έλατα και τους καταρράκτες. Συνεχίζουμε και στα 2χλμ. περίπου από τη διασταύρωση συναντούμε την πρώτη στάνη στην τοποθεσία «Αλμάκια».

Συνεχίζουμε χωρίς να στρίψουμε πουθενά και σε περίπου 1,8χλμ. συναντάμε τη δεύτερη στάνη πάνω στο δρόμο στη θέση «Πολοπίθα». Συνεχίζουμε και σε 800μ. περίπου συναντάμε μια διασταύρωση με χαρακτηριστικό έναν τεράστιο βράχο. Αριστερά ο δρόμος ανηφορίζει «φιδωτά» για τους Μελισσουργούς. Εμείς παίρνουμε το δρόμο ευθεία περνώντας δεξιά από τον τεράστιο βράχο και στα 800μ. περίπου συναντάμε μια απότομη στροφή. Εκεί αφήνουμε το αυτοκίνητό μας και ετοιμαζόμαστε για την ανάβαση.

Πριν ξεκινήσουμε την ανάβαση βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε μαζί μας αρκετή ποσότητα νερού( περίπου 3 λίτρα το άτομο), γιατί στη διαδρομή δεν υπάρχει νερό, και φαρμακείο για πρώτες βοήθειες.  

Αρχίζουμε την ανάβαση και φτάνουμε στο πρώτο διάσελο το «Αυτί». Ακολουθούμε την κορυφογραμμή δεξιά μέχρι την επόμενη ψηλότερη κορυφή την «Τούρλα». Μια ομαλή καταπράσινη κορυφή με θέα αριστερά τους Μελισσουργούς και δεξιά τα Θεοδώριανα.

Συνεχίζουμε απέναντι και πάντα ακολουθώντας την κόψη. Από δω πλέον αρχίζει η δύσκολη ανάβαση πολλές φορές σκαρφαλώνοντας στα βράχια. Θα βρούμε σε κάποια σημεία κόκκινα σημάδια στις πέτρες. Είναι σημάδια που οδηγούν στην κορυφή Κακαρδίτσα. Σε κάποιο σημείο υπάρχει βέλος δεξιά που δείχνει προς «Κριάκουρα». Μην το ακολουθείτε. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες που σας δίνουμε και κυρίως το αρχείο GPX.

Ανεβαίνουμε και έχουμε πάντα το βλέμμα μας δεξιά. Πριν τις δυο περίπου ισοϋψείς  κορυφές του Κριάκουρα υπάρχει ένα χαρακτηριστικό διάσελο με έναν πύργο από πέτρες που διακρίνεται από μακριά. Φτάνουμε σε αυτόν και τραβερσάροντας ανάμεσα από τις δυο κορυφές προσεγγίζουμε τη νότια κορυφή του Κριάκουρα, που είναι λίγα μέτρα πιο χαμηλή από τη βόρεια, αλλά διαθέτει ένα πλάτωμα ιδανικό για ξεκούραση και για κολατσιό. Αν κάποιος θέλει να ανέβει στη βόρεια κορυφή από κει είναι πλέον πολύ εύκολο.

Για το κατέβασμα κατηφορίζουμε τη «χούνη» ανάμεσα στις δύο κορυφές έχοντας σαν στόχο το διάσελο ανάμεσα στη Νεράιδα και τους Μελισσουργούς. Για το κατέβασμα δεν υπάρχει μονοπάτι. Κατεβαίνουμε τη «σάρα» πάντα φιδωτά για ευκολία, διαλέγοντας την πιο εύκολη διαδρομή. Για  οικονομία χρόνου δεν κατεβαίνουμε στο διάσελο της Νεράιδας- Μελισσουργών, αλλά λίγο χαμηλότερα πάνω στον αγροτικό δρόμο, που υπάρχει μια πέτρινη βρύση όπου μπορούμε να δροσιστούμε και να ξεκουραστούμε.

Η καταγραφή της διαδρομής σταματά εκεί.  Από τη βρύση της Νεράιδας και για  να γλιτώσουμε το κομμάτι του αγροτικού δρόμου μέχρι την πλατεία της Νεράιδας (περίπου 7 km),  μπορούμε να  έχουμε φροντίσει ώστε να μας περιμένει  κάποιο αγροτικό αυτοκίνητο να μας κατεβάσει μέχρι την Νεράιδα και από κει στα Θεοδώριανα. 

Σε κάθε περίπτωση τόσο για το κομμάτι του αγροτικού δρόμου από Θεοδώριανα μέχρι τη «Χούνη» όσο και το κομμάτι από διάσελο Νεράιδας ως τη Νεράιδα, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, πρέπει απαραίτητα να  ενημερωθείτε πρώτα  για την βατότητα του δρόμου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για σχετικές πληροφορίες: 6972237193  και 6978052010

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ