Skip to content
Menu

Η Δράση μας

 Όλα ξεκίνησαν το καλοκάιρι του 1997 όταν στα χέρια του Ντίνου Γιώτη φτάνει η μελέτη του υδροηλεκτρκού έργου 4,6 MW στα ποτάμια των Θεοδωριάνων. Στη Λαϊκή Συνέλευση του καλοκαιριού, έχουμε την πρώτη οργανωμένη αντίδραση μέσα από ένα κέιμενο- τοποθέτηση του Ντίνου Γιώτη και το σχηματισμό του πρώτου πυρήνα συγχωριανών ενάντια στο Υ/Η έργο.
Το χειμώνα του 1999 ο πυρήνας αυτός εξελίσσεται σε σύλλογο με την επωνυμία ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ και στις 12 Δεκεμβρίου η πρώτη δημόσια συνεδρίαση στην Άρτα της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (Ντίνος Γιώτης πρόεδρος και μέλη Παναγιώτης Βεντίστας, Αλέκος Παπαγεωργίου, Γιάννης Ντζιούνης και Ευγένιος Στεργιούλης) και οι πρώτες οργανωμένες ενέργειες.
Στις 14 Αυγούστου έχουμε τη σύσταση του πρώτου εκλεγμένου Δ.Σ. του συλλόγου: Ντίνος Γιώτης πρόεδρος, Γιάννης Ντζούνης αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Βεντίστας γραμματέας, Σπύρος Ζαλοκώστας ταμίας και Αλέκος Παπαγεωργίου μέλος.
Το χειμώνα του 2000 έχουμε την έκδοση του πρώτου φύλλου της ΟΡΕΙΝΗΣ με εκδότη το Ντίνο Γιώτη. 
Καταφέραμε με μεγάλο αγώνα και με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να σταματήσουμε ένα Υ/Η έργο της ΤΕΡΝΑ.

                 Συλλαλητήριο το Σεπτέμβρη του 2000 στα Θεοδώριανα ενάντια στο Υ/Η της ΤΕΡΝΑ.
Δεν είχε την ίδια τύχη όμως, ανάλογη προσφυγή μας για έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, το οποίο λειτουργεί κανονικά απ’ το Δεκέμβρη του 2003.
Απαιτήσαμε με παρεμβάσεις μας, από την εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ να τηρήσει τους περιβαλλοντικούς όρους τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την λειτουργία του έργου, που παραβίαζε συστηματικά, μιας και δεν άφηνε την απαραίτητη ποσότητα νερού (200 lt/sec) να ρέει στην κοίτη του ποταμού. 
           7 Μάρτη 2007.Φράγμα της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στα Θεοδώριανα. Το ποτάμι σταγγισμένο.

Ταυτόχρονα πήραμε και παίρνουμε σαφή θέση, με ξεκάθαρες προτάσεις σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας ( κρίση με το νερό της πηγής Βρυζοκάλαμου).

Από την κρίση του Βρυζοκάλαμου.Η πρόταση των ΟΡΕΙΝΩΝ έδωσε τη λύση.
Αγωνιζόμαστε στο πλευρό των άλλων Τζουμερκιώτικων φορέων και κατοίκων της περιοχής του Αράχθου, ενάντια στη νέα φραγματοποίησή του, από το μεγάλο Υ/Η  έργο της περιοχής Αγίου Νικολάου της  εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., που θα πλήξει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και θα υποβαθμίσει γενικότερα την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων.
                  ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ στο μεγάλο συλλαλητήριο του Αυγούστου του 2006 στον Aραχθο
Συνεχίζουμε τον αγώνα  κατά των Υ/Η στα Θεοδώριανα μετά την επαναφορά της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ,  για την κατασκευή 2 πλέον υδροηλεκτρικών στα ποτάμια «Άσπρη Γκούρα» και «Μουζάκι» του  χωριού μας.
Καταθέσαμε προτάσεις και παρατηρήσεις πάνω στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που θεσμοθετεί την περιοχή των Τζουμέρκων σαν Εθνικό Πάρκο και που ουσιαστικά την καθιστά Εθνικό Πάρκο υδροηλεκτρικών και φραγμάτων.  
Συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο που έγινε στην Άρτα στις 9 Απρίλη του 2007, διαδηλώνοντας μαζί με τους άλλους Τζουμερκιώτικους φορείς ενάντια στο μεγάλο υδροηλεκτρικό στον Άραχθο.
               
 

 9 Απρίλη 2007. Οι ΟΡΕΙΝΟΙ στο συλλαλητήριο στην Άρτα, κατά του φράγματος στον Άραχθο.

Δόθηκε στην Άρτα την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008, κοινή Συνέντευξη Τύπου,  φορέων των Θεοδωριάνων.   Συμμετείχαν: Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Συνδιοκτησίας Θεοδωριάνων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ και ο σύλλογός μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ. Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ Δημήτρης Στεργιούλης, ο οποίος και απάντησε στις πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Το μήνυμα που στάλθηκε ήταν ένα και ήταν σαφές:  Οι σχεδιασμοί για νέα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα Θεοδώριανα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ.

 

 Συνέντευξη Τύπου. Άρτα 2 Ιουλίου 2008

Στις 14 Γενάρη του 2010 καταθέσαμε προτάσεις παρατηρήσεις στα πλάισια της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης του νομοσχεδίου:’Επιτάχυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.
Στις 6  Μάρτη 2010 δόθηκε στην Άρτα κοινή συνέντευξη τύπου των φορέων και συλλόγων των Θεοδωριάνων σχετικά με τα δυο υδροηλεκττρικά της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ. Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος των ΟΡΕΙΝΩΝ Δημήτρης Στεργιούλης και συμμετείχαν: οι κοινοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Χάιδος και Γιάννης Κουτσούκης, ο γραμματέας του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Θεοδωριάνων Χρήστος Μητρογιάννης, ο Θανάσης κολτούκης αντιπρόεδρος των Ορεινών και μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, η Δώρα Νικολάου αντιπρόεδρος του συλλόγου Κωστηλάτα, καθώς και ο Ηλίας Καραμπίκας εκπρόσωπος του συλλόγου Προστασίας Αράχθου.
 

 Συνέντευξη τύπου στις 6 Μάρτη 2010

 12 Σεπτεμβρίου 2010 : Αφιέρωμα του ραδιοφωνικού σταθμού“Στο κόκκινο” και της εκπομπής “λίγο Ελλάδα ακόμη…” με τη  Ντίνα Μπατζιά στα Θεοδώριανα. Η εκπομπή μεταξύ άλλων ανέδειξε και το μεγάλο πρόβλημα των υδροηλεκτρικών,  αφού φιλοξένησε και συνέντευξη με τις απόψεις του προέδρου των  ΟΡΕΙΝΩΝ Δημήτρη Στεργιούλη.
Εκδίδουμε από το 1999 την περιοδική οκτασέλιδη έγχρωμη έκδοση  ΟΡΕΙΝΗ.
 
Στο διαδίκτυο έχουμε το δικό μας ιστότοπο: www.theodoriana.com