Skip to content
Menu

Επιστολή του δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων στην “ΗΧΩ της Άρτας”

 

Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων σχετικά με τα δημοσιεύματα της εφημερίδας” ΗΧΩ της Άρτας” που αφορούν το Πάρκο “Ορεινών Δραστηριοτήτων” στα Θεοδώριανα,  έστειλε την παρακάτω επιστολή η οποία και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα.

 
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά, 7 Νοεμβρίου 2018
 
Τις τελευταίες μέρες παρατήρησα μία έντονη αρθρογραφία στις σελίδες της εφημερίδας σας «ΗΧΩ» σχετικά με το «Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων» που πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση  Σταυρός Θεοδωριάνων. Για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, για να μη λένε ορισμένοι ότι τους βολεύει, κατά το ταπεινό, προσωπικό τους συμφέρον αλλά και για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, επιθυμώ, μέσω της εφημερίδας σας, να δηλώσω τα εξής.
 
Το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ ήταν ένα «όνειρο ζωής» για γενεές Τζουμερκιωτών. Θυμάμαι, άκουγα πολύ συχνά για το έργο αυτό από την εποχή (Σεπτέμβριος του 1984) όταν νεότατος Αξιωματικός τοποθετήθηκα ως Διοικητής στο Α.Τ Βουργαρελίου. Έκτοτε, «πολύ νερό κύλησε κάτω από τις γέφυρες», και «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου», το όνειρο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Έτσι, με ενέργειες και της Κεντρικής εξουσίας (Υπουργείο Υποδομών) και του Δήμου Κ. Τζουμέρκων αλλά και ιδιωτών κατοίκων της περιοχής, που ήθελαν και μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατασκευή του έργου, ξεκίνησαν προκαταρκτικές ενέργειες προκειμένου να πραγματοποιηθεί.
 
Ως Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων, είχα την τύχη αλλά και την τιμή, όπως προκύπτει από τη θεσμική μου θέση, να συμμετέχω επικεφαλής ομάδος Μηχανικών και λοιπών υπαλλήλων του Δήμου σε όλες τις συσκέψεις που έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Υποδομών, υπό τη Προεδρεία του Γ.Γ. του Υπουργείου κο Γ. Δέδε που ήταν και η ψυχή της δραστηριότητας. Επειδή κανένα δημόσιο έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει, αν δεν προϋπάρξουν οι σχετικές μελέτες, κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο αποφασίστηκε όπως ο Δήμος συντάξει την αρχική μελέτη. Πάνω σε αυτό το θέμα όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν ενημερωθεί και ήταν σύμφωνοι. Θα ήταν εξάλλου ανόητο να μην αποδεχτούμε την υποχρέωση σύνταξης της μελέτης αυτής, διότι με δαπάνη λίγων χιλιάδων ευρώ, θα κερδίζαμε ένα έργο 6.000.000 ευρώ.
 
Η μελέτη ανετέθη τελικά, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες (πρόχειρο διαγωνισμό) σε ιδιώτη μελετητή. Όλες  οι παραπάνω ενέργειες πέρασαν από Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκαν παμψηφεί. Η μελέτη συντάχτηκε και παραδόθηκε στο Δήμο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το όλο έργο, κόπηκε το ανάλογο χρηματικό ένταλμα και εστάλη στην Επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου στην Άρτα για πληρωμή. Η επίτροπος όμως, με δικό της σκεπτικό δεν ενέκρινε την πληρωμή του εντάλματος πράγμα το οποίο, εμένα τουλάχιστον, δεν μου έκανε καμία εντύπωση, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Κατόπιν αυτού, ο ιδιώτης Μηχανικός διεκδίκησε τα δεδουλευμένα (όπως προείπαμε η μελέτη του είχε ήδη παραδοθεί στο Δήμο για χρήση), έκανε προσφυγή, όπως είχε κάθε ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, στα δικαστήρια, τα οποία εξέδωσαν διαταγή πληρωμής.
 
Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η διαταγή πληρωμής αποτελεί δικαστική απόφαση και οι δικαστικές αποφάσεις  υπερισχύουν όλων των αποφάσεων των διαφόρων Επιτρόπων και λοιπών εμπλεκομένων, επίσης η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για όλους. Αυτό ακριβώς πράξαμε κι εμείς, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και δεν καταφύγαμε σε εφέσεις, για τους εξής λόγους: πρώτον διότι δεν είμεθα υποχρεωμένοι, δεύτερον διότι κι αν ακόμη καταφεύγαμε, επειδή πρόκειται περί δεδουλευμένων, δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει η απόφαση και το μόνο που θα κερδίζαμε θα ήταν να πληρώσουμε μεγαλύτερο ποσό στο Μηχανικό (λόγω τόκων) και τρίτον επειδή όλη αυτή η εμπλοκή με εφέσεις θα είχε ως βέβαιο αποτέλεσμα την σίγουρη καθυστέρηση, για άγνωστο χρονικό διάστημα, του έργου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα, όλοι οι παριστάμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πλην ενός, αποφάσισαν να εφαρμόσουν αμέσως την δικαστική απόφαση (διαταγή πληρωμής) χωρίς να προβούν σε άσκηση ένδικων μέσων.
 
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά! Η απόφαση του Δ.Σ για τη παραίτηση από τα ένδικα μέσα είναι αναρτημένη στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ από όπου μπορείτε να τη λάβετε. Όσον αφορά το σκεπτικό της Επιτρόπου να το ζητήσετε από τη ίδια. Πάντως, όποιο και να είναι το σκεπτικό της, ουδεμία αξία έχει διότι το θέμα έχει λυθεί τελεσίδικα με τη δικαστική απόφαση της διαταγής πληρωμής. Θα ήθελα ακόμα να σας πληροφορήσω ότι για το όλο θέμα υπάρχει και έγγραφη γνωμάτευση Νομικού Συμβούλου του Δήμου η οποία συμφωνεί απολύτως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Νομίζω ότι το ευρύτατο δημόσιο συμφέρον της περιοχής και οι σοβαρές αγωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας, των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, αποτυπώνονται ολοκάθαρα στα δημοσιεύματα των εγκρίτων συλλόγων «Κωστηλάτα» και «Ορεινοί». Επειδή είμαι βέβαιος ότι ακόμα κι ο σύμβουλος που μειοψήφησε δεν είχε κακή πρόθεση, ούτε μειωμένη αγάπη για τον τόπο του, αλλά μάλλον παρασύρθηκε από φόβο για τυχόν δικαστικές εμπλοκές, τον ενημερώνω πως καμία απολύτως παρανομία δεν διεπράχθη. Ας ευχηθούμε όλοι το τεράστιο αυτό έργο να συνεχίσει αίσια τον δρόμο της κατασκευής του.
 
 
Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πέρα από πολιτικές μικρότητες και σκοπιμότητες. Όπως είχε πει ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό πνεύμα ο Μπέρναρντ Σο «Η πολιτική μας χωρίζει αλλά ο πολιτισμός μας ενώνει». Κι αυτό το έργο είναι πράγματι ένα μεγάλο έργο πολιτισμού!  
 
    Μαρίνος Γαρνέλης
Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων 
 
 
Σχόλιο:
Δυστυχώς δεν είχε την ίδια τύχη η σχετική επιστολή που έστειλε ο σύλλογός μας στις 8 Νοεμβρίου (την οποία έχουμε  ήδη έχουμε δημοσιεύσει στο δικό μας ιστότοπο). Μέχρι τώρα η εφημερίδα “ΗΧΩ της Άρτας” αν και πέρασε πάνω από μια εβδομάδα, δεν την έχει δημοσιεύσει όπως όφειλε, ούτε έχει αναφερθεί στα όσα επισημαίνουμε στην επιστολή.
Νέα δημοσιογραφικά ήθη. Πρώτα σπιλώνουμε και συκοφαντούμε χωρίς στοιχεία και όταν πιανόμαστε με την “γίδα στην πλάτη” κάνουμε το …κορόιδο μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση.
Δημ. Στε.