Skip to content
Menu

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο Αλέξης στη χώρα των θαυμάτων.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Ο Τσίπρας, Η Ελλάδα και η "Μεγάλη Αριστερά"

 Sample Image

Με ένα βιβλίο, επίκαιρο όσο ποτέ που θα συζητηθεί πολύ, συνεχίζει το πλούσιο συγγραφικό του έργο ο συγχωριανός μας συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Λακόπουλος.

 Το βιβλίο του Νίκου Λακόπουλου, προφητικό όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 2008, προέβλεψε την διάλυση του ΠΑΣΟΚ με ένα ποσοστό 13-15% και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ξανακυκλοφορεί σε 240 σελίδες από τις Εκδόσεις Λιβάνη με νέα κεφάλαια για τον Gap, τον Καραμανλή τον "Μικρό" και τη γέννηση της Αριστεράς και του ελληνικού κράτους με ένα πρωτόκολλο-συμβολαιογραφικό έγγραφο από το οποίο απουσίαζε η Ελλάδα.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο το σημείωμα του συγγραφέα:

Με διάθεση σκωπτική και ελάχιστο χιούμορ σ’ αυτό το βιβλίο αναζητήσαμε το νήμα που συνδέει τη φλοτάν γραβάτα του Άρη Βελουχιώτη, όταν ήταν μποέμ νέος στην ανθίζουσα Αθήνα ?και δεν ήταν στην εξορία ή στη φυλακή?, με το ζιβάγκο του Ανδρέα και το χτένισμα σε στιλ καρφάκια του Αλέξη Τσίπρα. Για κάποιο διαβολεμένο λόγο η εποχή που ζούμε μοιάζει με την εποχή όπου η δύση ανακάλυπτε το τσάρλεστον. Λίγο πριν, λίγο μετά τον πόλεμο. Το τσάρλεστον εμφανίστηκε μαζί με την Αριστερά. Μαζί απαγορεύτηκαν, μαζί πέρασαν και στην παρανομία.

Αναζητώντας το σενάριο της ελληνικής Ιστορίας, γλιστράμε από τα κινήματα των τινέιτζερ της δεκαετίας του 1990, που μας χάρισαν και τον Αλέξη Τσίπρα, στη γέννηση της ελληνικής Αριστεράς και του νεοελληνικού κράτους.

Η Ελλάδα γεννήθηκε με ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο που όριζε περισσότερο εδάφη παρά ελευθερίες. Ένα αόρατο νήμα και πολλά δάνεια ?με πρώτο το 1824? ενώνουν τη νεοελληνική Ιστορία, τον Άρη Βελουχιώτη με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Το βιβλίο παρακολουθεί το νεαρό Αλέξη Τσίπρα να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της πολιτικής Ιστορίας και παράλληλα αναζητά τις ρίζες της Αριστεράς και τις πηγές της κακοδαιμονίας του νεο­ελληνικού έθνους. Ξαφνικά βλέπουμε τον Όθωνα να πετά βιτριόλι σε διαδηλωτές φοιτητές και στο ίδιο πλάνο τον υπουργό Δένδια να αποχωρεί με μια ντραμς από την κατάληψη της Βίλας Αμαλίας.

 Φαίνεται πως η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Στην Ελλάδα, η οποία απέκτησε την «ανεξαρτησία» της από ένα λάθος, ήταν εξαρχής μια φάρσα. 

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 Sample Image

Ο Νίκος Λακόπουλος (νομική, δημοσιογραφία) έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, όπως η ΕΡΑ 4, το Κανάλι 15, οι 24 Ώρες, το Έθνος, το Βήμα, η Ελεύθερη Γνώμη, ο Ταχυδρόμος, το Ένα, οι Εικόνες, το Αντί κ.ά.

Το 1984-1988 δημιούργησε με τους «Εραστές της Άνοιξης» το νεανικό πρόγραμμα «Εδώ Ραδιοσυννεφούλα, Θέλουμε τον Κόσμο και τον Θέλουμε Τώρα». Ήταν ένας λιλιπούτειος σταθμός μέσα στην ΕΡΤ, πρόδρομος της ελεύθερης ραδιοφωνίας, με μεγάλη ακροαματικότητα, που διέκοψε τις εκπομπές του ύστερα από συγκρούσεις με την τότε κυβέρνηση.

Το 1990 δημιούργησε το Club Decadence, το πρώτο bar theater, με το πιο μικρό σινεμά του κόσμου, και την εφημερίδα Decadence Times, το πρώτο free press.

Έχει γράψει Το Αλφαβητάρι του Στρατιώτη, που έγινε μπεστ σέλερ (Εκδόσεις Δίαυλος 1994, Εκδόσεις Πατάκη 1999, Εκδόσεις Δίαυλος 2008), To Aλφαβητάρι του Μαθητή – Για Ένα Σχολείο Ροκ Εν Ρολ (Εκδόσεις Λιβάνη 1996), Το Αλφαβητάρι του Εργαζόμενου (Εκδόσεις Δίαυλος 2008) και άλλες μπροσούρες. Το «Grand Marnier» ήταν ένα «Εμφιαλωμένο Ποίημα» που κυκλοφόρησε το 1996 σε 360 μπουκάλια.

Άλλα έργα: Το Μαγικό Ταξίδι των Λέξεων – Aπό τα Greeklish στην Αρχαία Ελληνική (e-book Lulu.com- 2008).

Αν Ζούσα Τώρα – Δώδεκα Φανταστικές Συνεντεύξεις με τους Καρλ Μαρξ, Ιησού Χριστό, Μέγα Αλέξανδρο, που ανέβηκαν σε θεατρική παράσταση, και άλλες (υπό έκδοση από τις Εκδόσεις Ηλέκτρα).

Το Μυθιστόρημα του Ναζισμού – Το Τάγμα της «Χρυσής Αυγής» και η λατρεία του Εωσφόρου (Εκδόσεις Καστανιώτη).

Ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου ( Το αλώνι και το γκαζόν)  εξελίσσεται στην Άρτα, στα Θεοδώριανα, στο Βουργαρέλι και στο Αθαμάνιο, στο χωριό του Τσίπρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

 (Σημ: Η δημοσίευση του συγκεκριμένου αποσπάσματος έγινε με την άδεια του συγγραφέα)