Skip to content
Menu

Μεγάλη επιτυχία της κατασκήνωσης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στα Θεοδώριανα.

 Sample Image

Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, μια  μη κερδοσκοπική οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι κατασκηνώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι κατασκηνώσεις του Κλάδου Μεγάλων Οδηγών ονομάζονται Κατασκηνώσεις Κοινοτικής Ανάπτυξης και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή και προσφορά καθώς και στην αλληλεπίδραση των Μεγάλων Οδηγών με τους κατοίκους της περιοχής όπου πραγματοποιείται η κατασκήνωση.

Φέτος, μια από τις εννέα αυτές κατασκηνώσεις πραγματοποιήθηκε από 26/7 έως 6/8 στο χωριό Θεοδώριανα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Συμμετείχανσυνολικά 60 άτομα, 43 Μεγάλοι οδηγοί- έφηβοι (ηλικίας 14-17 ετών) και 17 ενήλικες – συνοδοί τους από Ομάδες των Τοπικών Τμημάτων  Θεσσαλονίκης,  Κέρκυρας,  Γουμένισσας,  Γλυφάδας Αττικής και  Βέροιας.

Τα μέλη της κατασκήνωσης, χωρισμένα σε πέντε μικρότερες ομάδες, τις Ομάδες Ενδιαφέροντος είχαν αναλάβει η κάθε μία ένα έργο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία :

·         Η Ομάδα Ενδιαφέροντος Φύσης την καθαριότητα και τη σηματοδότηση μονοπατιών, τη συντήρηση τραπεζόπαγκων στους φημισμένους  καταρράκτες της περιοχής καθώς και την καθαριότητα της κεντρικής πλατείας.

·         Η Ομάδα Ενδιαφέροντος Συντήρησης Λαογραφικών Αντικειμένων την καταγραφή, συλλογή και συντήρηση τους  με σκοπό την δημιουργία έκθεσης τους στο χωριό.

 ·         Η Ομάδα Ενδιαφέροντος Πολιτιστικών Δρωμένων τη δημιουργία μιας πολιτιστικής εβδομάδας με  βραδιές κινηματογράφου, διοργάνωσης τουρνουά τάβλι, μαγειρικής σε σπίτια,  παραδοσιακούς χορούς και εργαστήρι ζωγραφικής.

·         Η Ομάδα Ενδιαφέροντος Κέντρου Νεότητας τη δημιουργία ενός  χώρου στο παλιό σχολείο με επιτραπέζια παιχνίδια, δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.

·         Η Ομάδα Ενδιαφέροντος Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δημοτικού   την απασχόληση τους με δημιουργικά εργαστήρια και πρωτότυπα παιχνίδια με κύριους άξονες το περιβάλλον, την ανακύκλωση, το ρατσισμό, τη διαφορετικότητα, την επικοινωνία και τη συνεργασία.

Όσο δυνατή κι αν ήταν η δική μας θέληση και προσπάθεια δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τίποτε χωρίς τη βοήθεια και τη στήριξη των ανθρώπων του τόπου. Ευχαριστούμε θερμά για τη συμπαράσταση  το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και κυρίως το Δήμαρχο κ. Χασιάκο Χρήστο, τον Αντιδήμαρχο κ. Στασινό και την ειδική σύμβουλο κ. Μπασιούκα Αφροδίτη.

 Επίσης :

·     Το τοπικό συμβούλιο Θεοδωριάνων, τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Συνδιοκτησίας Θεοδωριάνων και τον πρόεδρο του κ. Μητρογιάννη Χρήστο.

 ·     Το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και συγκεκριμένα τον κ. Κολιοπάνο Σωτήρη και τον κ. Γεωργιάδη Ηλία.

·     Το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χάιδο Γιάννη.

·     Το Πυροσβεστικό Σώμα Αθαμανίου και το Κέντρο Υγείας Βουλγαρελίου.

·     Επίσης τον πάτερ Θωμά, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ορεινών κ. Στεργιούλη Δημήτρη ο οποίος διευκόλυνε συνεχώς την καθημερινότητα μας, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωστηλάτας κ. Παπαγιάννη Γιάννη και τον εκπρόσωπο της Αδελφότητας κ. Σκουτέλα Σταύρο.

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον κ. Γιάννη και την κ. Τασία Κουτσούκη για την καθημερινή βοήθεια και στήριξη τους  καθώς και τους  κ.κ. Στεργιούλη Παύλο,  Μητρογιάννη Διονύση και  Κολτούκη Θανάση.

Για την πραγματοποίηση των Ομάδων Ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα για την συντήρηση Λαογραφικών αντικειμένων πρέπει να ευχαριστήσουμε τους κ.κ. Καραμέτσιο Χρήστο,  Λάκκα Νίκο,  Πλακιά Ελευθερία, Λάππα Γρηγόρη.

Για τα Πολιτιστικά Δρώμενα τους κ.κ. Τζουβάρα Γιώργο και  Κασελούρη Δημήτρη, ενώ για την Ομάδα Ενδιαφέροντος Παιδιού τη δεκαεξάχρονη φίλη μας Ελπίδα Νικολάου για την καθημερινή παρουσίαση και δράση της σαν μέλος των ομάδων μας.  

 Σημαντική ήταν και η ευκαιρία που δόθηκε από τους κατοίκους  σε παιδιά και στελέχη της κατασκήνωσής μας να συμμετέχουν σε καθημερινές ασχολίες όπως γεωργικές εργασίες,  κτηνοτροφία, νεροτριβή-παρασκευή αλευριού και ψάρεμα. Να ευχαριστήσουμε τις κυρίες Λάππα Ζανέτα, Παπαγιάννη Μαριάνθη, Μητρογιάννη Ελένη και Σκουτέλα Χαρούλα, τον μυλωνά Παπατάτση Σπήλιο καθώς και τον κτηνοτρόφο Τζαλοκώστα Λάμπρο.

Στα λειτουργικά του χώρου ευχαριστούμε τους κ.κ Λιανό Θεόδωρο, Χάιδο Κώστα,  Κασελούρη Σάκη,  Τζούνη Δημήτριο,  Γκορόγια Σωτήρη,  Κουτσούκη Αργύρη, Νάκη Λάμπρο, Τσιρογιάννη Λάμπρο,  Βαγγέλη και Γιώργο Γκορόγια,  Κασελούρη Σοφία,  Νικολάου Παναγιώτα,  Κουτσούκη Γιάννη και το Εργοστάσιο Εμφιάλωσης νερού Κωστηλάτας.  

Δεν θα μπορούσαμε, βεβαίως, να παραλείψουμε όλους τους κάτοικους του χωριού που μας δέχτηκαν στον τόπο τους, μας άνοιξαν τα σπίτια τους, μας προσέφεραν απλόχερα τη βοήθεια τους και περάσαμε όμορφες στιγμές μαζί τους.Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της κατασκήνωσή μας

.-Ο-

Αρχηγός της Κατασκήνωσης

 Στάθης Ντιούδης