Skip to content
Menu

Περί ασυδοσίας…

Η ασυδοσία και η ανευθυνότητά μας ως μέτρο του (τοπικού) πολιτισμού μας

Του Παναγιώτη Βεντίστα

Πριν από χρόνια με πήρε στο τηλέφωνο μια συγχωριανή, αγανακτισμένη και μου είπε: Γράψτε κάτι στην εφημερίδα (εννοούσε την ΟΡΕΙΝΗ) για την ασυδοσία που υπάρχει στο χωριό και αναφερόταν στην ελεύθερη βόσκηση όλων των χέρσων (και όχι μόνο) χωραφιών χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών. Πολλές φορές τα ζώα επισκέπτονται μέχρι και τις αυλές των σπιτιών. Δεν έχει μείνει τοίχος μου έλεγε, ούτε δέντρο ούτε φράχτης.

                   φωτό 1

Της απάντησα ότι θα μπορούσε να στείλει μία επώνυμη αποστολή να τη δημοσιεύσουμε. Δεν το έκανε. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την καρδιά μας με το γείτονα, το συγγενή, το φίλο.

Παρόλα αυτά το πρόβλημα υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στην παράνομη υλοτόμηση τόσο μέσα στο δάσος όσο και σε ιδιοκτησίες που είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ολόκληρα φορτία με ξύλα φεύγουν προς την Άρτα.

Τα γράφω αυτά καθώς είμαι παθών. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα το Πάσχα όταν ανακάλυψα ότι κάποιοι έκοψαν μια πολύ μεγάλη και ωραία κερασιά σε χωράφι μου πολύ κοντά στο χωριό και την έκαναν ξύλα. Άφησαν και τα κλαδιά να τα καθαρίσω εγώ.(Φωτό 1)

Ένα άλλο θέμα που δεν πρέπει να το αφήσουμε στην τύχη του είναι η νεροτριβή (φωτό 2) και η χρήση των απορρυπαντικών σε αυτή. Παρά τη ρητή απαγόρευση με ταμπέλα ότι απαγορεύεται η χρήση απορρυπαντικών, πολλοί βάζουν απορρυπαντικό, άλλοι κρυφά για να κάνουν τη δουλειά τους και άλλοι ισχυριζόμενοι ότι είναι «οικολογικό».

                      φωτό 2

 Τα ψάρια που ζουν στο ποτάμι και τα υπόλοιπα ζώα που πινουν νερό, δεν νομίζω ότι έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση κανένα χημικό, ούτε και στα «οικολογικά» χημικά. Θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τους άμεσα εποπτεύοντες, τον παπά και το μυλωνά και κατά δεύτερο λόγο από τις τοπικές αρχές και όλους μας. Άλλωστε ο δημοτικός σύμβουλος Πάνος Τζαλοκώστας έχει και επαγγελματικό συμφέρον να είναι τα ποτάμια μας καθαρά και δείχνει και έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το χωριό.

Θα πρέπει, άμεσα, να αλλάξει η ταμπέλα και να αναφέρεται ρητά ότι Απαγορεύεται εντελώς η χρήση απορρυπαντικών οικολογικών και μη. Θα πρέπει επίσης να τονίζεται αυτό, σε όσους χρησιμοποιούν τη νεροτριβή, αφού πάντα προηγείται συνεννόηση.

Σχόλιο:

Συμφωνώντας απόλυτα με τα παραπάνω να προσθέσω από τη μεριά μου και κάτι ακόμα, που πρέπει όλους μας να μας ανησυχήσει σοβαρά. Αριστερά και δεξιά του μονοπατιού που οδηγεί στους καταρράκτες και κοντά στον αγροτικό δρόμο, υπάρχουν αρκετά μικρά έλατα κομμένα, σε μέγεθος χριστουγεννιάτικου δέντρου. Οι παρακάτω φωτογραφίες μου αδιάψευστος μάρτυρας.

Τα συγκεκριμένα δέντρα κόπηκαν, άγνωστο από ποιον, μέσα στο χειμώνα. Στο μέγεθος αυτό δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ούτε σαν καυσόξυλα, ούτε σαν πάσσαλοι. Τό γιατί κόπηκαν και που τελικά κατέληξαν ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι είναι μια απαράδεκτη και παράνομη πράξη, που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Δημήτρης Στεργιούλης