Skip to content
Menu

Η Ομοσπονδία Τζουμέρκων για τον Άραχθο.

Η Ομοσπονδία Τζουμέρκων απέστειλε σχετικά με το σάλο που έχει προκαλέσει το φράγμα στον Άραχθο το παρακάτω υπόμνημα στον Υπουργό Περιβάλλοντος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ                                    ΑΘΗΝΑ        18  /1/2012        ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΩΝ                                                    Αρ. Πρωτ. 11/2012

Κλεισθένους 15 -10552                         

 Πληροφορίες:   Λαναράς Χρήστος Τηλ. 6977349607 – fax 2103243281                                                         

                                                                                          Προς 
                                          
      Τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & κλιματικής Αλλαγής
                                                                    Κύριο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου 
                                                  

     Κοινοπoίηση:

 Πρωθυπουργό  κ.  Λουκά Παπαδήμο Πρόεδρο Βουλής  κ.  Φίλιππο Πετσάλνικο  Πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ.  κ. Γεώργιο Παπανδρέου   Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά    Γενική Γραμματέα Του Κ.Κ.Ε.  κ. Αλέκα Παπαρήγα     Πρόεδρο   Λ.Α.Ο.Σ.    κ. Γεώργιο  Καρατζαφέρη  Πρόεδρο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  κ. Αλέξη  Τσίπρα   Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη  Βουλευτές  Ιωαννίνων: Μ. Παντούλα Θ. Οικονόμου, Ε. Αργύρη,  Κ.  Τασούλα ,  Στ. Καλογιάννη Βουλευτές Άρτας, Δ. Τσιρώνη, Π. Στασινό, Κ. Παπασιώζο Βουλευτές Πρέβεζας,  Ε. Παπαχρήστου, Δ. Τσουμάνη Βουλευτή Θεσπρωτίας, Χ. ΚατσούραΔήμαρχο Αρταίων,  κ. Κ. Παπαλέξη   Δήμαρχο  Κεντρικών  Τζουμέρκων,  κ. Χρ. Χασιάκο Δήμαρχο  Βορείων Τζουμέρκων,  κ. Γ. Σεντελέ.  Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος         

                                                            ΥΠΟΜΝΗΜΑ       

                     Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Η πρόθεση του Υ.ΠΕ.Κ.Α.  να συμπεριλάβει στο  υπό συζήτηση και εξέταση νομοσχέδιο «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος- Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99 – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων- Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98 – Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής» δύο άρθρα (52 και 56) που αφορούν ρυθμίσεις σχετικά με τα υδροηλεκτρικά φράγματα δημιούργησαν  μεγάλη ανησυχία, πολλά ερωτηματικά για το χρονικό σημείο εισαγωγής του και το περιεχόμενό του, προκαλώντας  ισχυρές αντιδράσεις στους κόλπους της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, στο σύνολο των προέδρων, των αντιπροσώπων και των μελών των 35 και πλέον Συλλόγων και Αδελφοτήτων που εκπροσωπούμε. 

Η Γενική συνέλευση των προέδρων και αντιπροσώπων-μελών της Ομοσπονδίας που προηγήθηκε  την Κυριακή 15/1/2012 αποφάσισε να εκφράσει με κάθε νόμιμο τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση την ριζική και αμετάκλητη βούλησή  της να ζητήσει την απόσυρση των άρθρων 52 και 56 του νομοσχεδίου.Θεωρούμε ότι  μέσω των συγκεκριμένων άρθρων  επανέρχεται μεθοδευμένα  η  κατασκευή ενός ακόμη μεγάλου φράγματος στον  Άραχθο ποταμό από την ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. του κ. Εμφιετζόγλου.

Εκφράζουμε την  έντονη δυσαρέσκεια για την προσπάθεια ευτελισμού και εμπαιγμού του Ηπειρώτικου λαού, καθώς επιχειρείται (άρθρο52) η παραβίαση διεθνών κανόνων και πρακτικών που καθορίζουν ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστούν  και δεν είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.) φράγματα άνω των 15MW.   Ο στόχος είναι προφανής. 

  Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια παράκαμψης θεσμοθετημένων αρχών χωροταξίας , όπως του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης  ή των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων(άρθρο 56).  Επισημαίνουμε ότι η αδειοδότηση της εταιρείας  ακυρώθηκε στο Σ.τ.Ε. (απόφ.3858/2007) εξαιτίας του Π.Π.Χ.Σ.Α. που προβλέπει ρητά την μη κατασκευή φραγμάτων στον Άραχθο και στον Καλαρρύτικο!  

Καταγγέλλουμε επίσης την διάταξη του άρθρου 56, όπου προκλητικά δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να μην ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία αδειοδότησης, αν  η άδειά της είχε ακυρωθεί στο παρελθόν (π.χ. από το Σ.τ.Ε.). Εξετάζεται μόνο ο λόγος ακύρωσης και σε 20 μέρες επανεκδίδεται η άδεια!!!  Με τον τρόπο αυτό το περιεχόμενο του Π.Δ. του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων κι όποιο άλλο νομοθέτημα έχει μεσολαβήσει δεν συνεξετάζεται!!!

Υποστηρίζουμε ότι πέρα από τις προφανείς «μεθοδεύσεις και εξυπηρετήσεις» το πρόβλημα για τα Τζουμέρκα και τον Άραχθο γιγαντώνεται καθώς έχει ήδη επιβαρυνθεί από δύο μεγάλα φράγματα (Πουρνάρι I, II) . Ένα ακόμα μεγάλο φράγμα θα επιφέρει: α) ισχυρό πλήγμα στη πολιτιστική μας κληρονομιά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη γέφυρα της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, β)μη αναστρέψιμες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, γ) ανεπανόρθωτες δυσμενείς  οικονομικές επιπτώσεις στην αξιόλογη προσπάθεια ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής  (ράφτιγκ, ξενώνες κ.ά), αξιοποιώντας το συγκριτικό της πλεονέκτημα:  το παραποτάμιο οικοσύστημα της μέσης κοιλάδας του Αράχθου.

Επισημαίνουμε  ότι  το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, πλήθος φορέων, αποφάσεις όλων των δημοτικών συμβουλίων της περιοχής, σύσσωμη η κοινωνία της Ηπείρου και της αποδημίας επιβεβαιώνει  κάθε φορά  με τον πιο αποφασιστικό τρόπο  την  αντίθεσή του στην κατασκευή  του φράγματος Αγίου Νικολάου στον Άραχθο. 

Επειδή πιστεύουμε περίτρανα ότι «την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις…»

Καλούμε σε συστράτευση όλους τους συμπατριώτες  μας, τους φορείς της Ηπείρου και της αποδημίας. 

 Καλούμε τους βουλευτές μας να αντιληφθούν έγκαιρα το περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρείται και να παρέμβουν άμεσα, ώστε να αποσυρθούν  τα άρθρα 52 και 56. 

 Καλούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να συμβάλει με το κύρος και την αποφασιστικότητά του, ώστε να αποσυρθούν τα συγκεκριμένα  άρθρα.     

        ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΩΝ  

  Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΑΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                                                 ΤΖΑΧΡΗΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ