Skip to content
Menu

“Χιονοστιβάδα” ΑΠΕ στα Τζουμέρκα

Κατακλυσμιαία μορφή έχει πάρει και στη Ήπειρο διαδικασία αιτήσεων στη ΡΑΕ για άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (μικρά υδροηλεκτρικά, αιολικά , φωτοβολταϊκά) με  χιλιάδες αιτήσεις να έχουν κατατεθεί το τελευταίο τρίμηνο. Αν ανατρέξει κανείς στο γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ θα δει ότι δεν υπάρχει βουνοκορφή χωρίς κάποιο αιολικό και ποτάμι και ρέμα χωρίς κάποιο υδροηλεκτρικό.

 Η κατάσταση δυστυχώς είναι δραματική και στη δική μας περιοχή των Τζουμέρκων. Για τους  Δήμους Κεντρικών και Βόρειων Τζουμέρκων έχουν κατατεθεί 15(!) νέες αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά και 2 νέες αιτήσεις για αιολικά. Αν συνυπολογίσουμε ότι ήδη λειτουργούν στα Τζουμέρκα 4 μικρά υδροηλεκτρικά και ακόμη η ΡΑΕ δεν έχει απορρίψει οριστικά τις παλιότερες αιτήσεις για τα δύο τεράστια αιολικά σε όλη την κορυφογραμμή των Τζουμέρκων από την «Περδικόβρυση» μέχρι το «Καταφίδι» και το Αυτί, η κατάσταση τείνει να γίνει εφιαλτική.  

Δυστυχώς τα Θεοδώριανα μπλέκουν ξανά σε καινούργιες περιπέτειες με δύο νέες αιτήσεις για υδροηλεκτρικά στα ποτάμια μας.

Μετά την  αίτηση που κατέθεσε προς τη ΡΑΕ (ΡΑΕ Γ-011183 14/12/2020)  η εταιρεία με την επωνυμία  BR ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ για  ΜΥΗΕ 2,99 ΜW στο ρέμα «Μουζάκι» της Περιφερειακής Ενότητας Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, για το οποίο πρόσφατα όλοι οι φορείς του χωριού καταθέσαμε εγγράφως στη  ΡΑΕ τις αντιρρήσεις μας ζητώντας να μην προχωρήσει η αδειοδότηση, το Φεβρουάριο κατατέθηκε και δεύτερη αίτηση (Γ-012534 09/02/2021 ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΑΝΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ ρέμα Γκούρα 1,6 ΜΥΗΕ) για μικρό υδροηλεκτρικό στον ποταμό Γκούρα.

 Η ίδια ιστορία. Πρόκειται για τα δύο υδροηλεκτρικά που καταφέραμε να ακυρώσουμε μετά τον πολυετή αγώνα μας οι φορείς και οι κάτοικοι του χωριού. Έχουμε ήδη καταστήσει σαφές εδώ και χρόνια σύλλογοι φορείς και κάτοικοι των Θεοδωριάνων,  ότι δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν και για τίποτα το φυσικό πλούτο του χωριού μας.

Όπως δεν επιτρέψαμε στο παρελθόν  έτσι και τώρα  δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν επίδοξο αεριτζή επενδυτή, επωφελούμενο τις διατάξεις του περιβαλλοντοκτόνου νόμου  που ψηφίστηκε στις 5 Μαΐου 2020 εν μέσω  καραντίνας, να κερδοσκοπήσει λεηλατώντας το φυσικό πλούτο του χωριού μας.

Παράλληλα καλούμε και τους άλλους συντοπίτες μας τζουμερκιώτες, φορείς, συλλόγους, να ενημερωθούν και να σχηματιστεί ένα κοινό μέτωπο, όπως κάναμε παλιότερα με τον Άραχθο, απέναντι στο τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα που πάει να συντελεστεί στα Τζουμέρκα.

 Ήδη η Πανηπειρωτική Συνομοσπονία Ελλάδας πήρε ήδη την πρωτοβουλία για σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη, την Τετάρτη  12-05-2021 και ώρα 6.00 μ.μ. με μοναδικό θέμα:  Ο  Ενεργειακός Σχεδιασμός στην Ήπειρο. Η συνεδρίαση θα έχει διευρυμένη σύνθεση και καλούνται επιπλέον εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δήμων της Ηπείρου και των Επιτροπών αγώνα που έχουν δημιουργηθεί.

Όσο οι δημοτικοί μας άρχοντες συναινούν ή αδιαφορούν και οι περιφερειακοί αντιδρούν μόνο όταν η καταστροφή φτάνει στο χωριό τους και βάζουν μάλιστα όριο απαγόρευσης για εγκατάσταση αιολικών τα 1.400μ., ο κοινός αγώνας όλων μας είναι μονόδρομος.

          Δημήτρη Στεργιούλης

Πρόεδρος του συλλόγου «Οι Ορεινοί»