Skip to content
Menu

Το φιάσκο του Εθνικού Κτηματολογίου. Στον αέρα οι περιουσίες μας στα Τζουμέρκα

Με την προανάρτηση που έκανε πρόσφατα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ μας περίμενε όλους μια δυσάρεστη έκπληξη.

Όλα τα ακίνητα, σε μερικές περιπτώσεις και κάποια σπίτια εντός οικισμών, αλλά και περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που δεν απέχουν παρά λίγα μέτρα από τα σπίτια των οικισμών με συμβόλαια, τοπογραφικά, δηλωμένα χρόνια στο Ε9, με καταβολή ΕΝΦΙΑ κλπ., απορρίφθηκαν λόγω «πρόκρισης άλλου δικαιώματος». Προφανώς θεωρούνται δασική έκταση.

Διαπιστώνεται όμως ότι δεν συμβαίνει αυτό μόνο στα Θεοδώριανα, αλλά σε όλο το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, μπορεί και σε όμορους Δήμους. Ήδη ο Δήμος Νικολάου Σκουφά έβγαλε σχετική ανακοίνωση να απορριφθούν οι Δασικοί χάρτες που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο.

Σε επικοινωνία που είχα προσωπικά με τον υπεύθυνο της εταιρείας Κτηματογράφησης που έχει αναλάβει το έργο στην περιοχή μας, αναγνώρισε τα τεράστια λάθη, που έχουν γίνει, τα οποία τα απέδωσε σε λάθος(!) χάρτες που τους είχαν δοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία, και ότι δούλευαν σε λάθος υπόβαθρο. Μάλιστα μέσα σε προθεσμία δύο(!) μηνών σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κτηματολογικού γραφείου πρέπει να καταθέσουμε αίτηση επανεξέτασης στο κτηματολόγιο. Να στείλουμε πάλι στοιχεία, τοπογραφικά κ.λ.π, που να το αποδεικνύουν.
Μιλάμε ξανά για μια απίστευτη ταλαιπωρία για την οποία δεν έχουμε καμία ευθύνη.

Κι όλα αυτά, όταν πριν λίγους μήνες είχαν αναρτηθεί οι Δασικοί Χάρτες της περιοχής, με τους οποίους στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ αυτών και της προανάρτησης στο Κτηματολόγιο.

Σε επόμενη επικοινωνία που είχα με αρμόδιο υπάλληλο της Δ/νσης Δασών η υπόθεση μπλέχτηκε ακόμη περισσότερο. Στους Δασικούς Χάρτες γύρω από κάθε οικισμό υπάρχει περιοχή μέσα σε κύκλο διαμέτρου 800 μέτρων. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτησιών, που έχουν και τη μεγαλύτερη αξία, και έχουν απορριφθεί απ’ το Κτηματολόγιο, βρίσκονται μέσα σε αυτό τον κύκλο.

Όλοι μας θεωρήσαμε ότι η περιοχή αυτή θεωρείται εντός οικισμού. Όμως σύμφωνα με την Δ/νση Δασών Άρτας η περιοχή αυτή δεν θεωρείται εντός οικισμού, απλά δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμα από το Δασαρχείο. Για τις εκτός κύκλου ιδιοκτησίες διαπιστώνεται ότι έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές και εκτάσεις, που φαίνεται καθαρά στους χάρτες ότι αποτελούν ιδιοκτησίες με πεζούλες και «παραβόλες», χωρίς δασική κάλυψη.

Εδώ αρχίζει η παράνοια. Μπαίνουμε σε μια τεράστια ταλαιπωρία, πληρώνουμε τοπογράφους, παράβολα κ.λ.π. Και ενώ έχει τελειώσει, υποτίθεται , η κτηματογράφηση, μια μεγάλη περιοχή γύρω από τους οικισμούς δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί από το δασαρχείο και το Κτηματολόγιο την παρουσιάζει δασική.

Τα ερωτήματα: Πότε θα γίνει ο χαρακτηρισμός αυτών των εκτάσεων; Σε ένα δύο τρία , δέκα χρόνια; Γιατί δεν έγινε πριν μπούμε στην ταλαιπωρία δηλώσεων στο κτηματολόγιο; Και μέχρι τότε σε ποιον θα ανήκουν οι περιουσίες μας; Και αν κάποτε χαρακτηριστούν δασικές η διαδικασία γνωστή. Κατάθεση αίτησης αποχαρακτηρισμού της έκτασης, τοπογραφικά, έξοδα και δικαστήρια, δηλαδή ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Τέλος και οι υπεύθυνοι του Κτηματολογικού Γραφείου Άρτας δήλωσαν άγνοια  και αναρμόδιοι.

Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα είναι η ταφόπλακα για τα χωριά μας καθώς θα συντελέσει στην περαιτέρω ερήμωσή τους.

Πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες, οι Δήμοι και η Περιφέρεια πρέπει να μπουν μπροστά και να ζητήσουν άμεση απόσυρση και του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών. Έχουν χρέος να προστατέψουν τις περιουσίες των δημοτών τους. Περιμένουμε άμεσα και την αντίδραση του δικού μας Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Επειδή το πρόβλημα όμως είναι κυρίως πολιτικό πρέπει να πάρει θέση άμεσα και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Στύλιος, υπεύθυνος για Ειδικά ψηφιακά έργα αλλά και για το Κτηματολόγιο.

        Δημήτρης Στεργιούλης

Πρόεδρος του συλλόγου «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ»