SOS εκπέμπει ο παλιός νερόμυλος των Θεοδωριάνων , ο οποίος έχει κριθεί και διατηρητέο μνημείο από την υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων, μαζί με το παλιό σχολείο και το πέτρινο Γεφύρι του Γκούρα.
Ένα μνημείο άρρηκτα δεμένο με την πρόσφατη ιστορία του χωριού μας και τους κατοίκους του, δυστυχώς βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση .
Ο νερόμυλος αυτός λειτούργησε για πολλά χρόνια σε ένα πανέμορφο μέρος κάτω από αιωνόβια πλατάνια δίπλα στα αφρισμένα νερά του Γκούρα, με την τεράστια νεροτριβή του και τα μαντάνια του.
Τα μαντάνια μοιάζουν με πελώρια ξύλινα σφυριά κρεμασμένα ανάποδα από μια οριζόντια δοκό που με τη δύναμη του νερού χτυπούσαν με παλινδρομική κίνηση εναλλάξ τα χοντρόρουχα για να δέσουν, να γίνουν δηλαδή πιο κρουστά.
Πριν λίγα χρόνια έγινε μια προσπάθεια από την τότε κοινοτική αρχή και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αναστύλωσης του νερόμυλου, που ήταν έτοιμος να καταρρεύσει, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών λειτουργώντας σαν μνημείο υδροκίνησης.
Πράγματι άλλαξαν τα δοκάρια και οι πλάκες της σκεπής και αρμολογήθηκε εξωτερικά το κτίριο . Έγινε συντήρηση της μυλόπετρας και της κάναλης που φέρνει το νερό και ξεκίνησε η κατασκευή των ξύλινων μαντανιών από συγχωριανό μας τεχνίτη.
Δυστυχώς όμως οι εργασίες δεν προχώρησαν. Τα χρόνια πέρασαν και σήμερα πλέον ένα ιστορικό μνημείο του χωριού μας, αφημένο στη μοίρα του, βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
Είναι αμφίβολο αν θα βγάλει το χειμώνα. Κάνουμε έκκληση και στους υπόλοιπους φορείς του χωριού μας, αλλά και σε όλους τους χωριανούς, να κάνουμε κάτι τώρα πριν είναι αργά.
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να ενημερωθεί σχετικά εγγράφως η αρμόδια Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και αν μπορέσουμε, μιας και ο χειμώνας είναι μπροστά , να κάνουμε άμεσα μια πρόχειρη αναστύλωση στα δοκάρια της σκεπής μήπως και προλάβουμε την κατάρρευση.
Δημήτρης Στεργιούλης