Βιβλιοπαρουσίαση: “Εν χορώ και Οργάνοις”

Φίλοι και Φίλες 

 To βιβλίο του Σπύρου Νεραϊδιώτη είναι ένα εκτεταμένο ποίημα που αφηγείται κατορθώματα και γεγονότα συμπατριωτών του. Κατορθώματα σαν κι αυτά που μας διηγούνταν οι γονείς μας , και πουσιγά-σιγά κοντεύουν πια να γίνουν κάτι σαν παραμύθι για τα δικά μας τα παιδιά.

Ο Σπύρος στρέφεται ενδοσκοπικά στις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και στον γενέθλιο τόπο , την Νεράϊδα Τρικάλων.  Η ποιητική του Νεραϊδιώτικου τοπίου , σε μια περιοχή που το τοπίο κοιτάζει τον ήλιο μέσα σε μια απέραντη σιωπή, περιβάλλει με την άλω της τον γενέθλιο τόπο και τα γεγονότα , που θα αποτελέσουν αργότερα πολύτιμες αναμνήσεις για τον Σπύρο.

Με κυρίαρχο αφηγηματικό πλοηγό τη ροή συνείδησης, ο αφηγητής περιγράφει με θερμή νοσταλγία σκέψεις, συναισθήματα, γεγονότα, εντυπώσεις, αντικείμενα , τόπους, οικεία πρόσωπα, που αγάπησε και τον σημάδεψαν δια βίου. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας διέσωσε τον πλούτο της παράδοσης, των μύθων, τη μαγεία, το δημοτικό τραγούδι, τον δημοτικό χορό, την ποίηση, δηλαδή τη σοφία των ορεσίβιων Νεραϊδιωτών. Σκάβει σε χώματα που γνωρίζει, ψηλαφεί ρίζες που έχει δει και συνειδητοποιεί  ότι υπάρχουν καρποί, που θα γεννήσουν κάτι νέο. Ίσως.

Η ανάγνωση του βιβλίου «Εν χορώ και Οργάνοις-επί των Ορέων ωραιότης» συνιστά , αναμφίβολα μια καταφυγή προς ένα κόσμο θαλπωρής και ουτοπίας.

 Για πρώτη φορά Αρτινός συγγραφέας πραγματοποιεί μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης: Ένα μέρος των εισπράξεων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθεί από τον συγγραφέα στο Κ.Ι.Φ.Άρτας (Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο) και άλλο ένα μέρος θα δοθεί στο νεαρό ποδοσφαιριστή της τοπικής Ομάδας «Μέλισσας» Παναγιώτη Παπαποστόλη, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Κώστας Τραχανάς

 
Exit mobile version