Skip to content

Δημήτριος Σφώρος(υποψήφιος πρόεδρος Τοπικής κοινότητας Θεοδωριάνων)

Αγαπητοί συγχωριανοί 

 
Ανέλαβα πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Θεοδωριάνων στις 30 Οκτωβρίου 2017Στο λίγο αυτό διάστημα προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις για το καλό του χωριού και κατάφερα τα παρακάτω:
 
α. Αντιμετώπιση κατολίσθησης και της μεγάλης κατάπτωσης στο μονοπάτι για τους καταρράκτες με καινούργια χάραξη και άρση της επικινδυνότητας με μεγάλη διαπλάτυνση, καταργώντας τα ξύλινα σκαλιά, καθώς και άλλα δύσκολα σημεία για την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών. Φωτό:  (1 και 2)
 
β. Έγινε περισυλλογή των πλαστικών σωλήνων άρδευσης που ήταν αιωρούμενες και δημιουργούσαν προβλήματα στην άρδευση και κακή εικόνα στους επισκέπτες.
 
γ. Έγινε καθαρισμός του δρόμου και του αύλακα μέσα στο δάσος που οδηγεί στους καταρράκτες.Φωτό: (3) 
 
δ. Έγινε κοπή κλαδιών, βατών, θάμνων κ.λπ. από  ιδιωτικές κατοικίες και στους κοινοτικούς δρόμους, που παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι καθαρισμοί έγιναν από τη θέση Μπαρδέλι μέχρι την Αρμερίστρα, από την πλατεία μέχρι το μονοπάτι της Παναγίας, καθώς και στους περισσότερους δρόμους μέσα στο χωριό. (Φωτό: 4, 5, 6, 7, 8)
 
ε. Με σκαπτικό μηχάνημα έγινε καθαρισμός και διάνοιξη στο παλιό μονοπάτι διαστάσεων δύο μέτρων από το εξωκκλήσι της Παναγίας μέχρι τα Χαϊδαίικα για την καλύτερη πρόσβαση των προσκυνητών και τη μεταφορά της εικόνας τον Δεκαπενταύγουστο.(Φωτό:9)
 
στ). Διάνοιξη δρόµου προς Αγία Παρασκευή στη θέση Βασιλική από του Καραγιώργου έως του Τσιρογιάννη µε πλάτος δύο µέτρων.(φωτό: 10)
 
ζ). Διάνοιξη µονοπατιού στη βρύση Βρουσλέκα και φωταγώγηση µε 10 πυλώνες φωτισµού.
Φωτό: (11,12,13)
 
 η). Έγινε χώρος στάθµευσης στη λάκκα του Έξαρχου χωρητικότητας 150-200 οχηµάτων, 100 µέτρα από την πλατεία, µε προσωπική εργασία και τη βοήθεια πολλών νέων του χωριού, µε σκοπό η πλατεία να µην χρησιµοποιείται για πάρκινγκ, αλλά ως χώρος αναψυχής και περιπάτου. Ασφαλώς έγινε και οδοσήµανση για την εύκολη πρόσβαση στο χώρο στάθµευσης των οχηµάτων. (φωτό: 14,15,16)
 
θ). Καθαρισµός στην πλατεία Αγίου Νικολάου (καντίνα),από κλωνάρια δέντρων που κρέμονταν επικίνδυνα, καθώς και καθαρισµός βάτων, θάµνων και µπαζών πίσω από την καντίνα. (Φωτό: 17)
 
ι). Έγινε χώρος φύλαξης αδέσποτων ζώων-βοοειδών στη θέση «Βαρκό» στο γήπεδο. (φωτό: 18)
 
ια). Αντιµετώπισα, ακόμα και με προσωπική εργασία, άµεσα τα καθηµερινά προβλήµατα του χωριού, χειµώνα-καλοκαίρι, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως διακοπές ρεύµατος, επιδιόρθωση-αλλαγή µετασχηµατιστών, κατεστραµµένα καλώδια σε οικίες από χρόνια, αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης από διαρροές ακόµη και εντός των οικιών . (φωτό:19,20,21)
 
ιβ). Είναι έτοιµες µελέτες που αφορούν:
 – Εσωτερική οδοποιία από θέση Σταµαταίκα- Βαγγέλη Πλακιά µέχρι Λαππαίικα – Δηµ. Σαµέτζα (Αγροφύλακα), αρ. µελέτης 111/2018. (φωτό: 22, 23)
 
– Μελέτη βελτιωτικών έργων Τ.Κ. Θεοδωριανων, αρ. µελέτης 112/2018, που περιλαµβάνει ένα τοιχίο στα Κοµποροζαίικα, ένας πέτρινος τοίχος 27 µέτρων από την πλατεία Αγίου Νικόλαου προς Παπαχρήστου-Χαιδαίικα, όπως και σκαλιά πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, θέση Τζαδήµα προς Φάκου-Κεραµιτζόγλου. (φωτό: 24, 25)
 
– Επισκέφτηκα τον Περιφερειάρχη µε τον αντιδήµαρχο Παναγιώτη Τσαλοκώστα και του θέσαµε τα προβλήµατα πρόσβασης στο χωριό, ιδιαίτερα τον χειµώνα που κλείνει ο Σταυρός, καθώς και για την ασφαλτόστρωση του δρόµου προς καταρράκτες. Υποσχέθηκε τότε το ποσό των 150.000 
ευρώ για τον δρόµο προς Νεραίδα.
 Το καλοκαίρι που ήρθε στο χωριό, στην εκδήλωση των µετακινούµενων κτηνοτρόφων, του είπαµε να αναχωρήσει από τον δρόµο προς Νεράιδα. 
Την επόµενη ηµέρα ενηµέρωσε τον αντιδήµαρχο Παναγιώτη Τσαλοκώστα ότι µεταφέρθηκαν και οι 400.000 που είχαν εγκριθεί για τον πάνω δρόµο και έτσι το ποσό αυξήθηκε σε 550.00 ευρώ για τον δρόµο αυτόν. 
Αυτή τη στιγµή τα δύο έργα, ασφαλτόστρωση προς καταρράκτες και τον δρόµο προς Νεραϊδα , τα έχει πάρει ο εργολάβος  και σύντοµα θα ξεκινήσει η κατασκευή τους. 
 
ιγ). Στον συνοικισµό Σκαρπάρι έγινε νέα δεξαµενή νερού και 1.500 µέτρα καινούργιο δίκτυο ύδρευσης. 
 
ιδ). Το Μάρτιο του 2018 παρουσία δική μου και του αντιδημάρχου συγχωριανού μας Παναγιώτη Τσαλοκώστα έγινε διάνοιξη δρόµου από τον Συνοικισµό Σκαρπαρίου προς την περιοχή Χλειµωδού, που υπάρχουν χωράφια προς καλλιέργεια περίπου 80 στρέµµατα,
 
 ιε). Έγινε η τοποθέτηση µεταλλικών µπαρών σε επικίνδυνα σηµεία στα Θεοδώριανα (Στεργιούλη) και Σκαρπάρι. (φωτό: 26)
 
ιστ). Παλέψαμε,  μαζί με τον αντιδήμαρχο Πάνο Τσαλοκώστα το φετινό χειμώνα, που ήταν πολύ βαρύς και καταφέραμε να μην αποκλειστεί το χωριό από τα χιόνια. (φωτό: 27)
 
ιζ). Πρόσφατα ήρθα σε συμφωνία με συγχωριανό μας ιδιοκτήτη οικοπέδου, ο οποίος έδωσε την άδεια και ήδη μηχάνημα έχει ξεκινήσει εργασίες, για την δημιουργία μερικών θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων στα Λαπέικα – Κορμεντζέικα- Κουτσουκέικα στον Κάτω μαχαλά του χωριού, ο οποίος δεν είχε οδική πρόσβαση από πουθενά.( Φωτό: 28)
Επίσης τοποθετήθηκαν καινούργιες πινακίδες στις δύο εισόδους του χωριού ( γέφυρα Λαύρα και πέτρινο γεφύρι κοντά στο Νεκροταφείο) και στο δρόμο προς τους καταρράκτες ακόμα στα αγγλικά. (Φωτό: 29,30
 
ιη) Τέλος πριν λίγες μέρες στο χώρο του δημοτικού σχολείου εγκαταστάθηκε καμπίνα του ΟΤΕ για γρήγορο ίντερνετ μέσω της σταθερής τηλεφωνίας.
 
Επίσης έχω έτοιµες πολλές µελέτες που αφορούν καίρια προβλήµατα του χωριού και των πολιτών. 
 
Οι µελέτες αυτές (Φωτό: 31, 32, 33, 34)  αφορούν:
 
 – Διάνοιξη δρόµου Ταµπούρη – Κ. Ντάσκα. – Τσιµεντόστρωση στην είσοδο του χώρου στάθµευσης,καθώς και τοιχίο στήριξης πίσω από την οικία του Δηµ. Tαµπούρη. 
 
– Διάνοιξη-διαπλάτυνση µετά τον ξενώνα Αλώνι στο κτήµα Γιάννη Κοντογιάννη, καθώς και τοιχίο στήριξης. 
 
– Ασφαλτόστρωση από σχολείο µέχρι Μπαρδέλη 450 µέτρων και βελτίωση αρδευτικού αύλακα. 
 
– Τσιµεντόστρωση στα Παπατζικαίϊκα από Γ. Σκουτέλα µέχρι Μ. Τσιρογιάννη. 
 
– Τσιµεντόστρωση 250 µέτρων από γήπεδο µέχρι Χρ. Διαµάντη.
 
– Βελτίωση αρδευτικού αύλακα από Παντ. Χάιδο µέχρι Α. Νάκη στη θέση Ταύλα. 
 
-Διάνοιξη δρόµου και βελτίωση αρδευτικού αύλακα από Γ. Λάππα προς Παγώνη – Αγγ. Παππά. 
 
– Σκαλιά ή ράµπα πρόσβασης Παπαποστόλη-Λώλου και Πλακιά-Μπέη. 
 
– Διάφορες τσιµεντοστρώσεις σε δύσκολα σηµεία πρόσβασης . 
 
 
Συγκεκριμένα η μελέτη 41/2019 προϋπολογισμού 11.000 ευρώ έχει περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένεται η δημοπράτηση.
 
– Ένα ακόµη πάρκινγκ κάτω από την πλατεία του Αγίου Νικολάου. 
 
– Επέκταση του κοιµητηρίου. Εάν δεν βρεθεί χώρος µπορώ θα διαθέσω τµήµα του κτήµατός µου που συνορεύει µε το κοιµητήριο χωρίς αµοιβή. 
 
– Βελτίωση πρόσβασης στα µονοπάτια του χωριού σε συνεργασία µε άλλους φορείς (Εθνικό Πάρκο,   κ.λπ.). 
 
– Καταγραφή οικιών που δεν κατοικούνται πάνω από πέντε χρόνια και είναι χρεωµένα µε τέλη ύδρευσης όπου ορισµένα δεν έχουν καν παροχή, µε σκοπό την διαγραφή των χρεών. 
 
– Θα γίνει προσπάθεια για τους κτηνοτροφικούς δρόµους, να υπάρχει κονδύλιο για καθαρισµό των δρόµων, µετά το καλοκαίρι που αρχίζουν τα πρωτοβρόχια, καθώς και βελτιώσεις σε κάποια σηµεία σε συνεργασία µε τον Αναγκαστικό Συνεταιρισµό. 
 
 – Θα επιδιώξω την κατασκευή µονάδας τυροκοµικών προϊόντων µέσω προγραµµάτων ΕΣΠΑ, τύπου Καλαβρύτων.
 
– Κατασκευή κτιρίων WC στην πλατεία για τους πολίτες. 
 
– Εχει εγκριθεί η ασφαλτόστρωση του δρόµου από γέφυρα Μπέλλες µέχρι την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Σκαρπάρι.
 
– Εκκρεµεί έγκριση µελέτης για φωτισµό (τοποθέτηση κολώνων) από όρια νοµού Τρικάλων και σε απόσταση 250 µέτρων στο Σκαρπάρι, συνολικού κόστους 32.000 ευρώ. 
 
Θα συνεχίσω την προσπάθεια να µη σταθµεύουν οχήµατα στην πλατεία, αφού όπως προανέφερα, έχει δηµιουργηθεί κατάλληλος χώρος στάθµευσης. Θα πρέπει όµως να βοηθήσουν και οι οδηγοί των οχηµάτων. Επίσης έχει ξεκινήσει όπως ανέφερα, η διαδικασία σύνταξης µελέτης για τη δηµιουργία και άλλου πάρκινγκ στον Αϊ-Νικόλα.
 
Έχω ήδη καταθέσει σχετική αίτηση στο Δήμο, το ποσό των 80.000 ευρώ που δικαιούται αναδρομικά η Κοινότητα Θεοδωριάνων από το 2011 μέχρι σήμερα, από τη λειτουργία του μικρού υδροηλεκτρικού στο χωριό, όπως ορίζει ο νόμος, και να δοθούν για έργα στην κοινότητά μας. Το ποσό αυτό δεν έχει δοθεί ακόμα από το Δήμο.  
 
 Δεν είχα ποτέ αντίρρηση να τοποθετηθεί η παλιά γεννήτρια στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Ήµουν της γνώµης να γίνει ένα καινούργιο κτίριο χωρίς να καταστραφεί το πέτρινο κιόσκι και η βρύση που είναι δίπλα που είναι δωρεά συγχωριανών µας. Εξάλλου κάποιοι ήρθαν στο χωριό µε τον μηχανικό Γ. Στάµο από την Περιφέρεια, χωρίς να µε ενηµερώσουν γραπτώς ή προφορικώς. Αν είχα ενηµερωθεί πιθανόν το θέµα να είχε λυθεί από τότε. Υπήρχαν δε και αντιδράσεις χωριανών και όπως καταλαβαίνετε την ευθύνη  την έχει ο πρόεδρος της Κοινότητας, όχι κάποιος άλλος. 
 
Ορισμένοι συγχωριανοί με ψευτοφυλλάδες και δυσφημίσεις προσπαθούν  να  επισκιάσουν το έργο μου σαν πρόεδρος  και να κατευθύνουν τους  χωριανούς να ψηφίσουν όποιους θέλουν αυτοί,  λες και  οι χωριανοί δεν έχουν κρίση είναι «πρόβατα» και μόνο αυτοί ξέρουν ποιος κάνει για πρόεδρος στο χωριό.
 
Τα έργα μου σε αυτό το μικρό διάστημα που είμαι πρόεδρος στο χωριό φαίνονται. Για ότι αναφέρω στο πρόγραμμά μου έχω έτοιμες μελέτες και τις δημοσιεύω.  Να αφήσουν λοιπόν τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις  και να λένε ότι έργα που έκανα εγώ στη μικρή θητεία μου τα έκαναν αυτοί. 
 

Συγχωριανοί όπως όλοι γνωρίζετε, είµαι µόνιµος κάτοικος στο χωριό. Δραστηριοποιούµαι εκεί επαγγελµατικά και δεν υπάρχει  περίπτωση αυτό να αλλάξει. 
 
 Θα είµαι πάντα παρών, πρώτα ο Θεός, αντιµετωπίζοντας τα πολλά και ποικίλα προβλήµατα που παρουσιάζονται τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατοµικό επίπεδο.  Πάντα μάχιμος στα προβλήματα του χωριού χειμώνα καλοκαίρι .
 
Γι αυτό σας καλώ όλους στις 26 Μάη  με όλη σας τη δύναμη να σταματήσουμε το διχασμό του χωριού, που βολεύει κάποιους , και να πάμε τα Θεοδώριανα μπροστά γιατί το αξίζουν.
 
Σφώρος Δημήτριος
Υποψήφιος πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Θεοδωριάνων.
 
Διευκρίνηση www.theodoriana.com: Όπως είχαμε ανακοινώσει σχετικά οι επιστολές που θα λαμβάνουμε θα δημοσιεύονται αυτούσια όπως θα τις λαμβάνουμε με ευθύνη των υποψηφίων. Η επιστολή του συγχωριανού μας Σφώρου Δημήτρη συνοδευόταν από μεγάλο όγκο φωτογραφιών που δυστυχώς λόγω χώρου ήταν αδύνατο να δημοσιευτούν όλες. Κατόπιν συνεννόησης μαζί του δημοσιέυουμε αυτές που μας υπέδειξε σαν τις πιο αντιπροσωπευτικές.  
Exit mobile version