Skip to content

“Ξεπρασίνισε” …το Αθαμάνιο.

Παρελθόν για την Ήπειρο και τα Τζουμέρκα αποτελεί το Πράσινο Χωριό. Αντιδράσεις από φορείς.

 

Παρελθόν για την Ήπειρο και τα Τζουμέρκα αποτελεί το Πράσινο Χωριό. Η πρόταση που είχε κατατεθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου κι αφορούσε το Αθαμάνιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, συγκέντρωσε πολύ χαμηλή βαθμολογία. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες μιλούν ότι κατετάγη στην τελευταία θέση, γεγονός που γεννά πολλά κι εύλογα ερωτήματα από τη στιγμή μάλιστα που έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι κατά την αξιολόγηση άλλαξαν τα κριτήρια που είχαν ανακοινωθεί με την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο, από τη στιγμή που το ΚΑΠΕ, το οποίο είχε κάνει την προκήρυξη παραμένει ακέφαλο και η αξιολόγηση, για την τελική επιλογή  είχε ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες(!).  Η αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν κατατεθεί από ολόκληρη τη χώρα έχει ολοκληρωθεί και ήδη αρκετοί είναι αυτοί που γνωρίζουν τα αποτελέσματα καθώς σε άλλες περιοχές της χώρας, πανηγυρίζουν για την ένταξη που πέτυχαν στο πρόγραμμα.

 Στο πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιώτικες Κοινότητες» θα ενταχθούν επτά περιοχές της χώρες οι οποίες θα μετατραπούν σε πρότυπα πράσινης ανάπτυξης και θα τύχουν γενναίων χρηματοδοτήσεων. Την πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για το Αθαμάνιο είχε επεξεργαστεί η εταιρία Ήπειρος.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Στις 10-4-2013 στα γραφεία της, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν: Το Προεδρείο της Πανηπειρωτικής, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών  και το Δ.Σ. της Αδελφότητας Αθαμανιτών με θέμα το ζήτημα που έχει ανακύψει με την πρόταση «Αθαμάνιο –Πράσινο χωριό».

Έγινε ανάλυση του θέματος από την οποία ομόφωνα διαπιστώθηκε ότι η αλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης της αρχικής διακήρυξης και δη μετά την υποβολή του άρτια επεξεργασμένου φακέλου από την περιφέρεια Ηπείρου, συνιστά μη τήρηση της νομιμότητας, εκπαραθύρωση με ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις της νομικής και ηθικής τάξης, παράβαση της αρχής της χρηστής διοίκησης με παράλειψη των οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών και εν τέλει απαξίωση και ακύρωση του έργου στο Αθαμάνιο. Με αυτά τα δεδομένα της πραγματικότητας ομόφωνα αποφασίστηκε από όλους τους παριστάμενους φορείς ότι τάσσονται αλληλέγγυοι και συμπαρίστανται προς την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου ο οποίος έχει εντοπίσει το θέμα και έχει διαμαρτυρηθεί αρμοδίως.

Περαιτέρω αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (Περιφερειάρχη Ηπείρου, Δήμο Κεντρικών  Τζουμέρκων, Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, Αδελφότητα Αθαμανίου) στην οποία θα κληθούν οι βουλευτές Ηπείρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, οι Δήμοι περιοχής, εκπρόσωπος ΥΠΕΚΑ, τα τοπικά μέσα Μ.Μ.Ε, τα Μ.Μ.Ε  Αθηνών, έτσι ώστε να αρθεί η αυθαιρεσία και παρανομία και να επανέλθει η αξιολόγηση των φακέλων βάσει των αρχικών κριτηρίων της προκήρυξης.

Αν όντως επαληθευτούν και οι φήμες,  που θέλουν στη θέση του Αθαμανίου κάποιο χωριό της Περιφέρειας Πελοποννήσου  και πιθανότατα του νομού Μεσσηνίας, τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού της χώρας μας, δεν θα μιλάμε μόνο για ερωτηματικά και αδιαφανείς διαδικασίες,  αλλά για σκανδαλώδεις πρακτικές.Το σίγουρο είναι ότι οι Ηπειρώτικοι και Τζουμερκιώτικοι φορείς δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. 

                                                                             Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, η Αδελφότητα Αθαμανιωτών και Κάτω Αθαμανιωτών  και η Ενωση Συλλόγων και Αδελφοτήτων πρώην Δήμου Αθαμανίας, σας προσκαλούν σε συνάντηση – συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουν την Πέμπτη 25-4-2013 και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Πανηπειρωτικής, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος με θέμα:

«ΑΘΑΜΑΝΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ»

                                                                                                   Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΣΕ ο Πρόεδρος

Γιώργος Δ. Οικονόμου 

 

Exit mobile version