|
Θεοδώριανα Δευτέρα 29-10-2012
Ο Θεός να βάλει το χέρι του γράφαμε χτες, αλλά η ευχή μας δυστυχώς δεν εισακούστηκε. Το φως της μέρας βρήκε το χωριό μας και τους κατοίκους να ζουν μέρες που θυμίζουν τη μεγάλη κατολίσθηση του 1981.
Δυστυχώς ο κάτω δρόμος λίγα μέτρα μετά τη στροφή στο Μοναστήρι της Παναγίας μέχρι το πέτρινο γεφύρι, έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί. Εκεί που ήταν πριν ο δρόμος τώρα λυσομανάει κατεβασμένος ο Γκούρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγχωριανών που αντίκρισαν το τρομακτικό θέαμα, το δρόμο αυτόν πρέπει τουλάχιστον για φέτος να τον ξεχάσουμε.
Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν πολλά. Καταρχήν μένει χωρίς οδική πρόσβαση το νεκροταφείο του χωριού, αλλά και ο χειμώνας θα έιναι ο δυσκολότερος των τελευταίων χρόνων, αφού είναι σίγουρο ότι το χωριό θα μέινει πολύ καιρό αποκλεισμένο από τα χιόνια. Ξέρουμε όλοι μας ότι ο κάτω δρόμος δύσκολα έκλεινε και αποτελούσε την εναλλακτική όταν έκλεινε το πέρασμα του “Σταυρού”. Κάνουμε λοιπόν έκκληση στο Δήμο να προετοιμαστεί από τώρα, για να κρατήσει το χειμώνα ανοιχτό τον αυχένα του “Σταυρού”.
Ανυπολόγιστες ζημιές έχουν γίνει και στο φράγμα του υδροηλεκτρικού στη “Σμίξη”. Το φράγμα ύψους 7 μέτρων έχει σχεδόν εξαφανιστεί κάτω από τόνους μπάζων, λες και η φύση και το ποτάμι εκδικούνται με αυτό τον τρόπο τον περιβαλλοντικό “βιασμό” τους.
Ομάδα κατοίκων από νωρίς το μεσημέρι μέχρι που νύχτωσε, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης χωρίς να τα καταφέρουν. Αύριο θα προσπαθήσουν πάλι, αν και τα πράγματα φάινεται και εδώ να είναι σοβαρά. Στο σημείο αυτό οι κάτοικοι κάνουν λόγο για αδιαφορία των τοπικών εκπροσώπων μας στο Δήμο. Δεν μπορεί λένε να προσπαθούν για την αποκατάσταση της βλάβης και να παλεύουν μέσα στη λάσπη υπερήλικες συγχωριανοί και οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες να είναι απόντες.
Μεγάλες είναι οι ζημιές και στο δρόμο από το “Σταυρό” . Ωστόσο μηχάνημα του Δήμου από το μεσημέρι κάνει προσπάθεια να καθαρίσει το δρόμο από τα μπάζα. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται κανονικά με μεγάλη όμως προσοχή.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ
To ύψος της βροχόπτωσης που έπεσε στα Θεοδώριανα, το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου, ξεπέρασε τα 370 χιλιοστά, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ετήσιας βροχόπτωσης στις Κυκλάδες κυμαίνεται γύρω στα 400 χιλιοστά. Όσο νερό δηλαδή πέφτει σε ένα νησί των Κυκλάδων σε έναν ολόκληρο χρόνο, έπεσε μέσα σε δύο μέρες στα Θεοδώριανα.
Ο τεράστιος όγκος του νερού, πέρα από τις καταστροφές που προκάλεσε, εγκυμονεί και ένα μεγάλο κίνδυνο: να γίνουν κατολισθήσεις, ανάλογες με εκείνες που έγιναν το 1981 και να κινδυνεύσει το χωριό.
Είναι βέβαιο ότι μια μεγάλη ποσότητα νερού που δεν κινήθηκε επιφανειακά, κατείσδυσε στο υπέδαφος και στην υδρογεωλογική λεκάνη των Θεοδωριάνων, αυξάνοντας επικίνδυνα το υδρολογικό φορτίο της περιοχής.
Είναι πολύ πιθανόν η λεκάνη να έχει γεμίσει και το πλεονάζον νερό, που δεν μπορεί να εκφορτιστεί επιφανειακά μέσων των πηγών, των ποταμιών και των ρεμάτων, να κινείται αυτή τη στιγμή μεταξύ του ασβεστολιθικού σταθερού υποβάθρου και των επιφανειακών σαθρών κορημάτων, δημιουργώντας φαινόμενα ολίσθησης που μπορούν να εκδηλωθούν στο προσεχές διάστημα με κατολισθήσεις.
Να θυμίσουμε ότι το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε αυτά τα ασταθή κορήματα που ανά πάσα στιγμή μπορούν να κατολισθήσουν, συμπαρασύροντας μαζί τους κτίρια και κατασκευές.
Για αυτό είναι ανάγκη να φροντίσει ο Δήμος να επισκεφθεί άμεσα τα Θεοδώριανα κλιμάκιο επιστημόνων από γεωλόγους και μηχανικούς, προκειμένου να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση.
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ( του Σωτήρη Γκορόγια και Παναγιώτη Βεντίστα):
http://www.youtube.com/watch?v=LJgyV_Vv71U
http://www.youtube.com/watch?v=TDfyo4t1oUA
http://www.youtube.com/watch?v=ruOyYMzr8VA
http://www.youtube.com/watch?v=9wNsL3iJDzs
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του Σωτήρη Γκορόγια