Tο “Pindus Trail” είναι το σχέδιο για μια πεζοπορική διαδρομή με μήκος πάνω από 500 χιλιόμετρα που θα διασχίζει τη ορεινή ραχοκοκαλιά της Πίνδου σε όλο το μήκος της, από τις Πρέσπες μέχρι του Δελφούς. Θα αξιοποιήσει υφιστάμενα δίκτυα μονοπατιών ή μεμονωμένα μονοπάτια αλλά και θα ανοίξει ξανά, κλεισμένα και ξεχασμένα στο χρόνο.
Αποβλέπει, μέσα από τη δημιουργία αυτού του μεγάλου μονοπατιού, στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και στη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και εν γένει της κουλτούρας και του πολιτισμού των κοινωνιών της μεγάλης οροσειράς, που δίνουν μάχη επιβίωσης με το χρόνο.
Μια μεγάλη ιδέα που χωράει όλους όσοι πιστεύουν στις αξίες που κληρονομήσαμε ως λαός και οφείλουμε να διασώσουμε μέσα από νέες προτάσεις στους απαιτητικούς καιρούς μας ,πλέον παίρνει σάρκα και οστά.
Η ομάδα που ξεκίνησε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, πλαισιωμένη πλέον και με νέους συνεργάτες (δασολόγους, περιβαλλοντολόγους, τοπογράφους, διοργανωτές υπαίθριων δραστηριοτήτων), με κοινό στοιχείο την αγάπη για το βουνό και στόχο την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, απέκτησε και νομική υπόσταση μέσα από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) TERRA Pindus .
Σκοπός της είναι να παραδοθεί μια καλοσχεδιασμένη πεζοπορική γραμμή διασχίσεων σε εύλογο χρόνο εντάσσοντας την χώρας μας στους παγκόσμιους πεζοπορικούς προορισμούς.
Να κάνει γνωστή την άγνωστη Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας κοντά της ανθρώπους που τους συναρπάζει η άγρια ορεινή φύση και η παράδοση των μικρών κοινωνιών που ζουν εκεί. Βουνά, δάση, χαράδρες, ποτάμια, μονοπάτια αλλά και άνθρωποι, που απόμειναν στον κόρφο της οροσειράς στα μικρά χωριά τους και περιμένουν τους επισκέπτες για να τους χαρίσουν φιλοξενία.
Απώτερος στόχος της λειτουργίας του ενιαίου μονοπατιού είναι να αναβαθμίσει το πεζοπορικό, πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον του κοινού, αναδεικνύοντας τον φυσικό πλούτο και τα μνημεία του κάθε τόπου προκαλώντας την ήπια και επιθυμητή τουριστική ανάπτυξη στα ορεινά απομονωμένα χωριά. Ευεργετώντας ταυτόχρονα τις τοπικές επιχειρήσεις συνεπώς και τις ζωές των λιγοστών κατοίκων που απόμειναν διάσπαρτοι στην οροσειρά της Πίνδου και ελπίζοντας στη διάσωση της υπαίθριας κουλτούρας, των εθίμων και των παραδόσεων που γέννησε τούτη η σκληρή αλλά συνάμα πανέμορφη ραχοκοκαλιά της ηπειρωτικής Ελλάδας!
Mέλη της ομάδας του “Pindus Trail” επισκέφτηκαν πριν λίγες μέρες και φιλοξενήθηκαν στα Θεοδώριανα. Σκοπός τους να δούνε και να χαρτογραφήσουν μέρος του μονοπατιού που θα περνάει από τα Θεοδώριανα.
Απ’ τη μεριά μας σαν σύλλογος ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ και σαν Θεοδωριανίτες, που πιστεύουμε σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μας, και χρόνια τώρα παλεύουμε για τη διάσωση του φυσικού πλούτου του χωριού μας, αλλά και την ανάδειξή του με τη διάνοιξη , χαρτογράφηση και προβολή μονοπατιών του χωριού μας, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια.
Δημήτρης Στεργιούλης