Δυστυχώς οι εξελίξεις σχετικά με τις δύο αιτήσεις που κατατέθηκαν στη ΡΑΕ για την κατασκευή δύο νέων μικρών υδροηλεκτρικών στα ποτάμια του χωριού μας τρέχουν και δεν είναι ευχάριστες. Η ΡΑΕ, ανάμεσα στις εκατοντάδες άδειες που εκδίδει σωρηδόν κάθε μήνα, εξέδωσε και την υπ’αριθμ: 3639 βεβαίωση παραγωγού για μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 2,99 MW στη θέση ΡΕΜΑ ΜΟΥΖΑΚΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ, του Δήμου ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, της εταιρείας με την επωνυμία « BR ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και δ.τ. «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΕ».
Για το έργο αυτό στις 18 Ιανουαρίου 2020 με έγγραφο προς τη ΡΑΕ, όλοι οι φορείς και σύλλογοι των Θεοδωριάνων, καταθέσαμε τις αντιρρήσεις μας. Οι αντιρρήσεις αυτές απορρίφθηκαν από τη ΡΑΕ με το σκεπτικό ότι αφορούν αποκλειστικά περιβαλλοντικούς όρους, που θα εξεταστούν στα επόμενα στάδια αδειοδότησης.
Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει αφού θέταμε εκτός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σοβαρότατα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χωροθέτηση του έργου σε περιοχή που έδωσε, ακόμα και πριν λίγα χρόνια, δυο μεγάλες κατολισθήσεις στις οποίες κινδύνεψε το χωριό.
Αναφερόμασταν επίσης στις χρήσεις νερού, αφού στην περιοχή του έργου βρίσκονται οι πηγές Βρυζοκαλάμου από τις οποίες υδρεύεται ολόκληρος ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, το υδραγωγείο «Κρανιές» που υδρεύεται το χωριό μας, δραστηριοποιείται η εταιρεία εμφιάλωσης νερού «Πηγές Κωστηλάτας», λειτουργεί ο παραδοσιακός νερόμυλος και η νεροτριβή που ανήκουν στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου. Τίποτα από αυτά δεν λήφθηκε υπ’ όψιν.
Είναι πλέον πολιτική απόφαση μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου (4685/2020) να μην μείνει ούτε μία βουνοκορφή χωρίς αιολικά και κανένα ρέμα και ποτάμι χωρίς υδροηλεκτρικό, με την κατάσταση να έχει γίνει πλέον εφιαλτική για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Τον περασμένο Φεβρουάριο κατατέθηκε και δεύτερη αίτηση (Γ-012534 09/02/2021 ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΑΝΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ ρέμα Γκούρα 1,6 ΜΥΗΕ) για μικρό υδροηλεκτρικό στη ίδια περιοχή, της οποίας αναμένεται σύντομα να εκδοθεί και για αυτή βεβαίωση παραγωγής.
Στην ουσία πρόκειται για τα δύο υδροηλεκτρικά που καταφέραμε να ακυρώσουμε μετά τον πολυετή αγώνα μας οι φορείς και οι κάτοικοι του χωριού.
Καλούμε ανοιχτά όλους τους φορείς του χωριού, όλους τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας, ξανά σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις εταιρείες και να αποτρέψουμε όπως και στο παρελθόν τη λεηλασία του φυσικού πλούτου του χωριού μας.
Το χρωστάμε στους προγόνους μας, που ξεσηκώθηκαν πρώτοι σε όλη την Ελλάδα πριν ακόμα και από αυτή την εξέγερση του Κιλελέρ και έδιωξαν τους τσιφλικάδες από τα Θεοδώριανα, αλλά και στις επόμενες γενιές.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες νομικές ενέργειες.
Το μήνυμά μας προς τους επίδοξους «επενδυτές» είναι σαφές. Οι Θεοδωριανίτες το δρόμο του αγώνα ενάντια στη λεηλασία του χωριού μας τον ξέρουμε πολύ καλά και τον δώσαμε με επιτυχία εδώ και εικοσιένα χρόνια βάζοντάς τα με εταιρείες κολοσσούς όπως η ΤΕΡΝΑ και η ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ας ψάξουν αλλού για καθρεφτάκια και ιθαγενείς. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ.