Skip to content
Menu

ΝΑΙ από την Περιφέρεια για το Αιολικό στον “Ξέρακα”

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στη συνεδρίαση της 26-10-2011 γνωμοδότησε θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
που αφορά το έργο: «Αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 34 MW , στη θέση «Ξέρακας-

aioliko.jpg
Η περιοχή εγκατάστασης του αιολικού πάρκου.

Περδικόβρυση» (πρώην Δήμου Αθαμανίας & Κοινότητας Θεοδώριανων), του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. & ΣΙΑ ΑΡΤΑ Α.Ε».

Στην ίδια συνεδρίαση γνωμοδότησε θετικά και για άλλα δύο αιολικά ισχύος 50MW το καθένα, στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας των δυο αυτών έργων είναι η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ A.E. Και τις τρεις ΜΠΕ καταψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι των αριστερών παρατάξεων( Λαϊκή Συσπείιρωση, ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο και Αριστερή Παρέμβαση).
Όσο αφορά το Α/Π που αφορά την κοινότητά μας, προτείνεται να εγκατασταθέι στην κορυφογραμμή “Ξέρακας-Περδικοβρυση” στα όρια της πρώην κοινότητας Θεοδωριάνων και του πρώην Δήμου Αθαμανίας. Εκτείνεται σε μήκος 3.600 μέτρων, και καλύπτει επιφάνεια 1.431 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW η κάθε μία, με πτερύγια διαμέτρου 82 μέτρων, ενώ ο άξονας του ρότορα θα βρίσκεται σε ύψος 78 μέτρα. Συνολικά μιλάμε για ύψος 120(!) μέτρα για κάθε ανεμογεννήτρια. Για την κάθε μία θα κατασκευαστεί πλάτωμα 50Χ55 μ. και εκσκαφή για τη θεμελίωση της βάσης διαμέτρου 16 μέτρων και βάθους 2,7 μέτρων. Για τη διέλευση των συρόμενων μεταφοράς των πτερυγίων απαιτούνται βελτιωτικές παρεμβάσεις κάποιων υφιστάμενων τμημάτων οδοποιίας, αλλά και η διάνοιξη νέας οδοποιίας περίπου 2,5 χιλιοιμέτρων. Η μέση ετήσια ενεργειακή παραγωγή προς πώληση του Αιολικού Πάρκου θα είναι 73.948.954 kWh και τα ετήσια έσοδα της εταιρείας περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η περιοχή εγκατάστασης ανήκει στη ζώνη ΙΙΙ του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, στην οποία επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων, τμήμα του Α/Π βρίσκεται εντός καταφυγίου άγριας ζωής (ΚΑΖ) και όλη η περιοχή εγκατάστασης είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα. Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής το τοπίο είναι αρκετά θολό, αφού τμήμα περιοχής εγκατάστασης του Α/Π ανήκει στο Συνεταιρισμό Αθαμανίου, ενώ και η κυριότητα της έκτασης προς τη μεριά της πρώην κοινότητας Θεοδωριάνων που αναφέρεται στην ΜΠΕ ως δημόσια έκταση, δύναται να αμφισβητηθεί από το Συνεταιρισμό Θεοδωριάνων.
Αν και στην περιβαλλοντική αδειοδοτική διαδικασία δεν απαιτείται γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, είναι επιτακτική η ανάγκη το θέμα της εγκατάστασης του Α/Π να απασχολήσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο σε μία από τις πρώτες του συνεδριάσεις καθώς επίσης και τους φορέις και συλλόγους της περιοχής. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η θέση και γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, ο οποίος παλιότερα εξέφρασε καταρχήν θετική γνώμη, βάζοντας όμως ορισμένες προϋποθέσεις για την οριστική έγκριση. Το σίγουρο έιναι ότι θα υπάρξει αντίδραση από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αφού η περιοχή είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας και συγκαταλέγεται στις περιοχές αιολικού δυναμικού, που σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, πρέπει να αποκλέιεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι η περιοχή των Θεοδωριάνων αποτελεί “φιλέτο” . Απ΄τη μια οι εταιρείες που θέλουν την κατασκευή τριών ακόμα μικρών Υ/Η ενώ ήδη υπάρχει ένα και από την άλλη το αιολικό Πάρκο. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και για άλλη μια φορά καλούμαστε οι φορείς, οι σύλλογοι και οι κάτοικοι των Θεοδωριάνων να πάρουμε σύντομα σαφή και ξεκάθαρρη θέση πάνω και σε αυτό το ζήτημα.