Skip to content
Menu

Κόβονται τα ανταποδοτικά τέλη από Α.Π.Ε. στις τοπικές κοινότητες.

agrafa

 
Φωτογραφία: Εφημερίδα συντακτών
 
 
Με μια τροποποίηση που μπαίνει σφήνα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει ζητήματα ιθαγένειας και εύρυθμης λειτουργίας των ΟΤΑ, κόβονται τα ανταποδοτικά τέλη από ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά), που ήταν υποχρεωμένες  να καταβάλουν οι εταιρείες  στις τοπικές κοινότητες και τα χωριά εντός των ορίων των οποίων υπάρχουν εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες ή άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). 
 
Άρθρο του νόμου 3468/2006 όριζε ότι όλοι οι σταθμοί ΑΠΕ ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν ανταποδοτικό τέλος σε ποσοστό 3% επί του προ ΦΠΑ ετήσιου τζίρου τους ως εξής: 1,7% στους δήμους για έργα στις τοπικές κοινότητες όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες, 1% για τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες μέσω μείωσης στους λογαριασμούς ρεύματος και 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.
 
Οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν το 80% των χρηματικών ποσών που έπαιρναν από το ανταποδοτικό τέλος αποκλειστικά σε περιβαλλοντικές δράσεις και έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής ή της Τοπικής Κοινότητας όπου είναι εγκατεστημένοι οι  σταθμοί.
 
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθείται προστίθεται στον παραπάνω άρθρο το παρακάτω εδάφιο: «Κατ’ εξαίρεση, τα κατά τη δημοσίευση του παρόντος χρηματικά υπόλοιπα από το ειδικό τέλος και τα αντίστοιχα έσοδα των χρήσεων 2020 και 2021 μπορούν να διατίθενται, κατόπιν σχετικής απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου, για την εξόφληση οφειλών και την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών του δήμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις ανταποδοτικές του υπηρεσίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποσοστιαία αναλογία επιμερισμού μεταξύ των κοινοτήτων».
 
Με απλά λόγια ανοίγει ο δρόμος ώστε οι δήμοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τα ειδικά τέλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ για άλλες ανάγκες, αλλά όχι για τις τοπικές κοινότητες όπου είναι εγκατεστημένα τα έργα. Δηλαδή κόβονται και τα ψίχουλα που δίνονταν, αν βέβαια δίνονταν, στις τοπικές κοινότητες. Γιατί στη δική μας περίπτωση από το μικρό υδροηλεκτρικό που λειτουργεί από το 2004  στα Θεοδώριανα μόλις φέτος πιστώθηκε ένα ποσό  στην τοπική μας κοινότητα από το Δήμο, για το σκοπό αυτό. 
 
Μετά την ψήφιση, εν μέσω καραντίνας και στα μουλωχτά, του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πλέον εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών, μικρών υδροηλεκτρικών, σε όλη την επικράτεια χωρίς περιορισμούς, και το τεράστιο πάρτι που έχει ήδη στηθεί σε όλες τις βουνοκορφές ακόμα και στα νησιά, η διάταξη αυτή αποτελεί δέλεαρ προς τους Δήμους για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις, αφού ήδη αρκετά δημοτικά συμβούλια της χώρας, τάχτηκαν ενάντια στην πρωτόγνωρη λεηλασία της φύσης που ήδη συντελείται. 
 
Όσο για τις τοπικές κοινότητες θα τους μείνουν οι ξεκοιλιασμένες βουνοκορφές , τα φράγματα εκτρώματα και τα στερεμένα ρέματα και ποτάμια, την ίδια στιγμή που εταιρείες κολοσσοί κερδοσκοπούν.  
 
Δημήτρης Στεργιούλης