Δικαστική απόφαση μεγάλης σημασίας
Απόφαση ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας εξέδωσε σήμερα το μονομελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων. Καταδικάστηκαν με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο, ο πρόεδρος της “ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ” κ. Εμφιετζόγλου καθώς και δύο υπεύθυνοι εργοταξίων στα έργα εκτροπής Αχελώου. Το αδίκημα; Περιβαλλοντική καταστροφή και επιβάρυνση του Αχελώου αλλά και της περιοχής Λογγά στο χωριό Αετός Τρικάλων.
Η ιστορία: Τρία περίπου χιλιόμετρα μετά το φράγμα της Μεσοχώρας προς τη ροή του Αχελώου, στη θέση “Λογγά” του Αετού η ΔΕΗ κατασκεύασε μεγάλο εργοτάξιο που χρησιμοποιούσε τόσο η ίδια όσο και οι ανάδοχες κατασκευαστικές εταιρείες. Το τεράστιο αυτό εργοτάξιο, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αλλοίωσε αμετάκλητα το περιβάλλον της περιοχής. Όντας όμως και ακριβώς δίπλα στην κοίτη του Αχελώου – επισημαίνουμε εκτός της κατακλυζόμενης περιοχής – επιβάρυνε σίγουρα και τον ποταμό. Στο εργοτάξιο αυτό για δεκαετίες διενεργούνταν διάφορες εργασίες, όπως παραγωγή μπετόν, επεξεργασία σκυροδέματος, επισκευή κάθε είδους οχημάτων έργων και πολλά άλλα.
Ποιος για παράδειγμα μπορεί να αποκλείσει ότι δεν κατέληγαν στο ποταμό επικίνδυνα για το περιβάλλον και το ποτάμιο οικοσύστημα υγρά, όπως τα χρησιμοποιημένα λάδια των οχημάτων και των μπαταριών; Μπορούν οι εταιρείες να μας αποδείξουν ότι για όλες αυτές τις δεκαετίες μετέφεραν αλλού τα επικίνδυνα αυτά υγρά για επεξεργασία όπως η νομοθεσία προβλέπει; Οι εταιρείες και η ΔΕΗ όφειλαν μετά το πέρας των εργασιών να αποκαταστήσουν πλήρως το περιβάλλον και να απομακρύνουν κάθε είδους κατασκευή και υλικό. Σύμφωνα λοιπόν με επανειλημμένα δημοσιεύματα της τοπικής έκδοσης «Ο Αετός του Ασπροποτάμου» και της «ΦΩΝΗΣ της ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ» που αναδείκνυαν το θέμα, η Εισαγγελία Πλημ/κων Τρικάλων προχώρησε σε εκτεταμένη έρευνα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης κατά των υπευθύνων της εταιρείας “ΜΗΧΑΝΙΚΗ” που για ένα χρονικό διάστημα χρησιμοποίησε το εργοτάξιο. Δύο πράγματα μας έκαναν εντύπωση στην ακροαματική διαδικασία. Θετική εντύπωση μας έκανε η εμπεριστατωμένη έρευνα της εισαγγελίας Τρικάλων και η τεκμηριωμένη αγόρευση της εισαγγελέως η οποία ανέδειξε την αξία προστασίας του περιβάλλοντος και πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων. Αρνητικότατη εντύπωση μας προκάλεσαν οι καταθέσεις των μελών του Κ.Ε.ΠΕ ( Κλιμάκιο Επιθεωρητών ΠΕριβάλλοντος ), που είναι στελέχη της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της (πρώην) Νομαρχίας Τρικάλων, που εν ολίγοις κατέθεσαν ότι κατά την επιτόπια αυτοψία που διενήργησαν μετά από εισαγγελική παραγγελία, δεν είδαν και δεν διαπίστωσαν καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση στη περιοχή. Δηλαδή στον “κρανίου τόπο” τα βρήκαν όλα εντάξει.
Συμπέρασμα: Όταν οι τοπικές κοινωνίες, φορείς και πολίτες με κάθε τρόπο αγωνίζονται για τη προστασία του περιβάλλοντος και του ζωτικού τους χώρου, αυτό έχει θετικά αποτελέσματα.
Η δικαστική εξουσία μπορεί να παίξει ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στα ευαίσθητα ζητήματα του περιβάλλοντος. Να αποτελέσει όχι μόνο ανάχωμα στην καταστροφή αλλά και καταφυγή όλων όσων τα βάζουν με τα συμφέροντα που λυμαίνονται το περιβάλλον και το ζωτικό μας χώρο. Στην περίπτωση δε της εκτροπής Αχελώου αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό, μετά τις επανειλημμένες ακυρωτικές για τα καταστροφικά έργα αποφάσεις του ΣτΕ.
Με την απόφαση αυτή έχουμε επιτέλους νέα δεδομένα για την περιοχή των έργων στον Αχελώο. Αυτά για τα οποία χρόνια και εμείς φωνάζουμε τώρα τα λέει και ένα αρμόδιο δικαστήριο. Δεν επιτρέπεται δηλαδή καμία παρέμβαση στο ποτάμι και την γύρω περιοχή. Απαγορεύεται η απόρριψη υλικών στην κοίτη και το ποτάμι, δεν επιτρέπεται η εξόρυξη υλικών, η αμμοληψία και η κοπή δένδρων.
Το μήνυμα είναι: Οφείλουμε όλοι, έχουμε υποχρέωση, πολίτες, φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις να προστατέψουμε με κάθε τρόπο το περιβάλλον. Ιδιαίτερα τον ποταμό Αχελώο που για δεκαετίες κατακρεουργείται ανεξέλεγκτα από τα διάφορα συμφέροντα. Η σημερινή απόφαση – τη δημοσίευση και την δικανική αιτιολόγηση της οποίας αναμένουμε με ενδιαφέρον– του Πλημμελειοδικείου Τρικάλων είναι και μιας μορφής δικαίωση για το μακροχρόνιο αγώνα όσων με κάθε τρόπο παλεύουν για τη σωτηρία του Αχελώου και της ευρύτερης περιοχής.
“Αχελώου Ρους”
Τρίκαλα 7 Απριλίου 2011
Σημείωση Ορεινών: Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΜΗΧΑΝΙΚΗ τιμωρείται για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Να θυμίσουμε ότι ανάλογη καταδίκη υπήρξε το 2002 όταν με δικαστική απόφαση αναγκάστηκε η ΜΗΧΑΝΙΚΗ να αποζημιώσει συγχωριανό μας Θεοδωριανίτη για τη ζημιά που υπέστη το ιχθυοτροφέιο του, λόγω του τσιμέντου ταχείας πήξεως που χρησιμοποιούσε η εταιρεία για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού στα Θεοδώριανα. Ήταν τότε που παρατηρήθηκε και μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών (άγριας πέστροφας) στον ποταμό Γκούρα των Θεοδωριάνων. Παρότι καταγγείλαμε εγγράφως το γεγονός στις αρμόδιες υπηρεσίες, με βίντεο ντοκουμεντο σαν αποδεικτικό στοιχείο το οποίο προβάλαμε και στην πλατεία του χωριου, οι υπηρεσίες δεν “αντιλήφθηκαν” ,ύστερα μάλιστα και από αυτοψία, τίποτα.
Αργότερα το 2004 και ενώ το υδροηλεκτρικό της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ λειτουργούσε κανονικά, ξανά μετά άπό καταγγελίες μας τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοικηση Άρτας για παράβαση περιβαλλοντικών Όρων. Όχι όμως ότι άλλαξε τίποτα γιατί το 2009 έχουμε καινούργια επιβολή κυρώσεων και χρηματικού προστίμου στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. για τον ίδιο λόγο από την Περιφέρεια Ηπείρου αυτή τη φορά. Όσο για τις καταγγελίες μας όταν έφταναν εγγράφως στα αρμόδια υπουργεία, αλλά και επιθεωρητές περιβάλλοντος, πλήρης αδιαφορία… ή όλα ήταν εντάξει, μετά από αυτοψίες που μερικές γίνονταν από χιλιόμετρα μακριά..
Για όλα τα παραπάνω πράγματι έχει εξαιρετική σημασία η παραπάνω απόφαση. Υπάρχει ακόμα ελπίδα, αφού υπάρχουν ακόμα δικαστικοί, αλλά και κρατικοί υπάλληλοι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.