Τα τελευταία νέα μας.

Δεν θα περάσει των ...εταιρειών

on .

       Επανέρχονται με επιστολές τους προς την Κοινότητα, οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ, για την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων στα                  Θεοδώριανα                                                               

Active Image
                                 Το ποτάμι ΄θα κυλάει για πάντα εδώ. Ο "βρος" στα Γριβέικα

        Η ΤΕΡΝΑ έχει ήδη ζητήσει τροποποίηση της προηγούμενης άδειας Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  που κατείχε απ’ το 2004 και επανέρχεται για τη δημιουργία δύο πλέον υδροηλεκτρικών έργων στα ποτάμια μας Άσπρη Γκούρα και Μουζάκι. Οι άδειες αυτές δεν έχουν δοθεί ακόμα και αναμένεται η έκδοσή τους.

     Για τα έργα της ΤΕΡΝΑ, έχει ήδη γίνει από το περασμένο καλοκαίρι σύσκεψη των φορέων του χωριού στα Θεοδώριανα (Κοινότητας, Συνεταιρισμού, συλλόγου Κτηνοτρόφων, συλλόγου Κωστηλάτας, ΟΡΕΙΝΩΝ) και αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα και η εκ νέου προσφυγή, όταν δοθούν οι άδειες, στο ΣτΕ. Η Επιτροπή Διαχείρισης της υπόθεσης, που βγήκε απ’ τη σύσκεψη παρακολουθεί νομικά την υπόθεση.

    Η Εταιρεία ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ κατείχε από το 2004 άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για ένα έργο 3,2 MW στον Κάτω Γκούρα Θεοδωριάνων στην περιοχή Σκαρπαρίου. Επανέρχεται και με επιστολή της ζητάει συνάντηση με την Κοινότητα για την κατασκευή του έργου.

    Η επιστολή αυτή προκάλεσε τριγμούς και διαρροές στην μεριά της συμπολίτευσης. Στο Κοινοτικό Συμβούλιο( 18 Απριλίου), ο αντιπρόεδρος της κοινότητας και ένας σύμβουλος της συμπολίτευσης τάχθηκαν με το μέρος της αντιπολίτευσης και αποφάσισαν να καλέσουν την εταιρεία να συζητήσουν σχετικά με τα ανταλλάγματα.

    Μειοψήφισαν ο πρόεδρος Κώστας Κωστούλας και δύο κοινοτικοί του σύμβουλοι, οι οποίοι έμεινα σταθεροί στην προεκλογική τους δέσμευση: ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΜΑΣ.Η εταιρεία με νέα επιστολή της, ενημέρωσε την Κοινότητα, ότι αν γίνει το έργο, θα προσλάβει έναν εργαζόμενο (ηλεκτρολόγο-υδραυλικό) και βέβαια αν υπάρχει συγχωριανός μας μ’ αυτή την ειδικότητα και ενδεχομένως έναν εποχιακό! υπάλληλο. Στην κοινότητα θα αποδίδει το 3%, όσο δηλαδή λέει ο νόμος, στην καλύτερη περίπτωση 20.000 ευρώ το χρόνο.  Άνθρακες δηλαδή ο θησαυρός. Αναμένεται νέα απόφαση Κοινοτικού συμβουλίου, που μάλλον αυτή τη φορά θα είναι απορριπτική     για την εταιρεία.                           

Active Image
                                Το ποτάμι στη Σμίξη όταν γινόταν το φράγμα της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Οι ΟΡΕΙΝΟΙ δεν τρέφαμε ποτέ αυταπάτες τόσα χρόνια για τα οφέλη των έργων και δεν χρειαζόμασταν την επιστολή της εταιρείας να μας το επιβεβαιώσει. Δεν παζαρεύουμε τα ποτάμια μας με καμιά εταιρεία και για τίποτα Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ Υ/Η στα Θεοδώριανα. ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΩΛΗΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΙΩΝ ΜΑΣ. Θεωρούμε την προστασία τους υψίστης σημασίας για το χωριό μας. Οποιοδήποτε άλλο ανάλογο έργο (υπάρχει ήδη αυτό της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ) θα λειτουργήσει συσωρευτικά με αρνητικότατες συνέπειες στο περιβάλλον. Ο αγώνας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία και του έργου της εταιρείας ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ στον Κάτω Γκούρα θεωρείται δεδομένος, αν τελικά η εταιρεία αποφασίσει να προχωρήσει στην κατασκευή του.  

Μονοπάτια Θεοδωριάνων

on .

Επιμέλεια:  Παναγιώτης Βεντίστας

και Δημήτρης Στεργιούλης

( Οι φωτογραφίες μεγεθύνονται με κλικ )

   

Χάρτης της περιοχής Θεοδωριάνων. Κλικ για μεγέθυνση.

 Ορειβατικός χάρτης της περιοχής.Κλικ για μεγέθυνση.

 

 Υπήρξε μια εποχή, όχι πολύ μακρινή, που το αυτοκίνητο δεν υπήρχε. Μια εποχή που τα Θεοδώριανα είχαν περισσότερους κατοίκους από ότι σήμερα, οι οποίοι είχαν δύο κύριες ασχολίες. Τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σχεδόν όλη η περιοχή μέχρι το ύψος του Σταυρού, του Αϊ Λιά και της Χούνης ήταν σπαρμένη. Τα Θεοδώριανα επίσης ήταν πέρασμα προς τις περιοχές των Μελισσουργών και της Θεσσαλίας. Το μόνο μεταφορικό μέσο ήταν τα πόδια ή τα μουλάρια.

Επιχείρησα να καταγράψω τα μονοπάτια που εξυπηρέτησαν για χρόνια τους κατοίκους της περιοχής, και τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα, με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον

                                                                                 

 Θεοδώριανα - Νεράιδα.

 
   "Τα καγκέλια". Το σημαντικότερο ίσως μονοπάτι της περιοχής. Σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί.

Το μονοπάτι αυτό ήταν για πολλά χρόνια από τους βασικούς άξονες επικοινωνίας μεταξύ της Ηπείρου και των απομονωμένων χωριών του Ασπροπόταμου. Στη μνήμη των παλιότερων Θεοδωριανιτών είναι χαραγμένες οι εικόνες με τους γάμους να κατεβαίνουν από τον Αϊ Λια ή τα καραβάνια των μουλαριών να ανεβαίνουν τα καγκέλια.

monopati Ailias
Μονοπάτι Θεοδώριανα- Αϊ- Λιάς Νεράιδας

Μια πολύ όμορφη διαδρομή με εξαιρετική θέα. Σήμερα ως μονοπάτι υφίσταται από τον Άφκο και μετά. Σήμερα είναι βατό χάρη στις προσπάθειες του συλλόγου «Οι Ορεινοί» που το καθάρισαν και το σημάδεψαν 2 φορές τα τελευταία χρόνια.

Ξεκινά από τη θέση Άφκος πάνω στο δρόμο που συνδέει τα Θεοδώριανα με τη Νεράϊδα και καταλήγει στον Προφήτη Ηλία Νεράϊδας. Στο τελευταίο τμήμα όπου η κλίση γίνεται μεγάλη υπάρχουν τα "καγκέλια". Έχει εξαιρετική θέα προς τη λεκάνη των Θεοδωριάνων και τον Αχελώο. Καλά είναι να γίνει πρωί που έχει σκιά. Χρόνος ανάβασης 1 ώρα. Δεν θα βρείτε νερό.

Από τον Προφήτη Ηλία μπορεί κάποιος να συνεχίσει προς τη Νεράιδα σε καλοφτιαγμένο και εύκολο μονοπάτι και από κει να γυρίσει με αυτοκίνητο, καθώς όλο και θα υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να περπατήσει, διαθέτει αυτοκίνητο και θέλει να πιεί ένα καφέ στη Νεράϊδα.

 Θεοδώριανα - Κουτσοχέρι - Κούκου Καρυές - Σταυρός - Βουργαρέλι

Μια διαδρομή που την έχουν κάνει όλοι οι παλιοί Θοδωριανίτες με όλες τις καιρικές συνθήκες. Παλιά, όταν δεν υπήρχε δρόμος, αλλά και στα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι πρόσφατα όταν έκλεινε ο δρόμος ή δεν υπήρχε αυτοκίνητο, ο μόνος τρόπος να πάει κανείς στο Βουργαρέλι ήταν το περπάτημα..

Το μονοπάτι ξεκινάει μετά τη γέφυρα, ανεβαίνει στο εικόνισμα στο Κουτσοχέρι και από εκεί, περνώντας από την περιοχή Κούκου Καρυές, φτάνει στο Σταυρό. Μετά το Σταυρό αρχίζει και κατεβαίνει, περνάει από τη βρύση Χαροκόπου, τις Σπάθες, τον Αϊ Λιά και βγαίνει στο Βουργαρέλι.

 Θεοδώριανα - Χούνη - Μελισσουργοί / Γέφυρα - Σελιό

Άλλο ένα ιστορικό μονοπάτι. Συνέδεε τα Θεοδώριανα με την άλλη πλευρά των Τζουμέρκων. Ξεκινάει από το χωριό και από τον κάτω δρόμο, στη Βασιλική, βγαίνει στο ποτάμι. Στο ποτάμι περνάει απέναντι και μένοντας στο αριστερό μέρος της Χέστρας, φτάνει στη Χούνη.

Ανεβαίνει στο Αυτί και από κει κατεβαίνει στους Μελισσουργούς. Από τη Χούνη μπορεί κανείς να ανέβει στον Κριάκουρα από την απότομη πλαγιά που οδηγεί κατευθείαν στην κορυφή.

Μια διακλάδωση, πριν το ποτάμι πάει αριστερά περνάει την τσιμεντένια γέφυρα, ανεβαίνει στο Σελιό και συνεχίζει μέχρι το Βτσέλι.

 Θεοδώριανα - Αγία Παρασκευή - Λάκκες

 
                       Το μονοπάτι για την Αγία Παρασκευή.
 
   Αγία Παρασκευή- Λάκκες. Για γερά και σταθερά...πατήματα

Από το ποτάμι το μονοπάτι πάει στην Αγία Παρασκευή και από εκεί ανεβαίνει στις Λάκκες, περνώντας από τη μεγάλη σάρα (χαλιάς) στα Πλάγια.. Παλιότερα, όταν το χωριό ήταν στο Σελιό, αυτό ήταν το μονοπάτι που ένωνε τα Θεοδώριανα με τη Νεράιδα. Αργότερα ανοίχτηκε το μονοπάτι από τα καγκέλια.

 

 

                                Θεοδώριανα – Καταρράχτες (Σούδα) - Άσπρη Γκούρα

 
    Τμήμα του μονοπατιού μέσα στα έλατα. Δίπλα το αυλάκι.

Το μονοπάτι για τους καταρράκτες ξεκινάει από το χωριό, από τη βρύση στο σχολείο, όπου βρίσκεται και η πρώτη ταμπέλα. Φτάνει στη "Βασιλική"  και συνεχίζει πάντα παράλληλα με το αρδευτικό αυλάκι.

monopati katarraktis

Συναντά και διασχίζει κάθετα τον αγροτικό δρόμο, συνεχίζει μέσα σε ελατόδασος με το αυλάκι να κυλάει πάντα δίπλα του. Σε λίγο το μονοπάτι γίνεται λιθόστρωτο, περνά μια ξύλινη γεφυρούλα και σε 10 λεπτά είμαστε στους καταρράκτες Θεοδωριάνων, στη "Σούδα" των ντόπιων.
 Συνολικός χρόνος 1 ώρα.
Εναλλακτικά αν θέλουμε να πάμε με αυτοκίνητο θα πάρουμε το δρόμο που περνάει μπροστά από το ξενοδοχείο "Αλώνι". Στα 200 μέτρα που χωρίζει ο δρόμος θα πάμε δεξιά το χωματόδρομο. Λίγο πριν το ποτάμι συναντάμε την ταμπέλα προς Καταρράκτες αφήνουμε το αυτοκίνητο και περπατάμε περίπου 20 λεπτά.
Μπορούμε να πάμε από το δρόμο του αυτοκινήτου και με τα πόδια. Το νερό από το ποτάμι πίνεται.

Αν κάποιος θέλει να συνεχίσει πάιρνει το μονοπάτι και ανεβαίνει πάνω και αριστερά από τους καταρράκτες. Σε λίγο βγαίνει από το δάσος και ανηφορίζει έχοντας πάντα το ποτάμι στα δεξιά του.

monopati katarraktis1
     Επιστρέφοντας από τους καταρράκτες

Σε κάποιο σημείο ίσως χρειαστεί να περάσει με προσοχή μέσα στο ποτάμι, αν βέβαια είναι καλοκαίρι, ή να κάνει μια τραβέρσα να αποφύγει ένα σημείο όπου το μονοπάτι έχει καταστραφεί, από τη θεομηνία του Οκτώβρη του 2012.

Από κει σε λίγο φτάνει στην "Άσπρη Γκούρα", το σημείο που το ποτάμι ξεχύνεται παγωμένο και αφρισμένο απ' τα έγκατα της γης. Ένα από τα πιο θεαματικά τοπία στη λεκάνη των Θεοδωριάνων.

 

.

,.

 .

 
Το λιθόστρωτο κομμάτι του μονοπατιού

Θεοδώριανα – Αϊ-Λιάς - Άσπρη Γκούρα - Σούδα - Θεοδώριανα

 
  Μονοπάτι Αϊ-Λιάς - Άσπρη Γκούρα.(φωτό: Νίκος Μονέζης)

Μια σχετικά εύκολη και υπέροχη διαδρομή. Από τα Θεοδώριανα το μονοπάτι πάει στον Αϊ- Λιά που βρίσκεται σε ένα μέρος με εξαιρετική θέα. Ακολουθώντας την κόψη προς την Κωστηλάτα μετά από 10' συναντάμε ένα μονοπάτι που μας κατεβάζει στην Άσπρη Γκούρα. Από κει υπάρχει μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι (όχι πάντα εμφανές), από την πλευρά του Αϊ- Λιά το οποίο μας κατεβάζει στη Σούδα και από κει στο χωριό.

Θεοδώριανα - Προφήτης Ηλίας - Κωστηλάτα - Καταφίδι (Πυραμίδα) 2.393μ.

DSC02447

Η σήμανση του μονοπατιού ξεκινάει λίγο μετά την πλατεία. Υπάρχουν 4 πινακίδες μέχρι την έξοδο του χωριού και μετά, σήματα, κυρίως πάνω σε βράχια. Τα σημάδια είναι τετράγωνα με κόκκινο τετράγωνο εσωτερικά και άσπρο το εξωτερικό. Σε συγκεκριμένα σημεία κυρίως αλλαγής κατεύθυνσης έχουν μπει κόκκινα η άσπρα βέλη η κόκκινες γραμμές ευθείες ή καμπύλες. Τα σημάδια είναι πυκνά με απόσταση μεταξύ τους μικρότερη από 50 μέτρα τόσο κατά την ανάβαση όσο και την κατάβαση.

Σύντομα θα είμαστε θα έχουμε στη διάθεσή μας το μονοπάτι καταγεγραμμενο σε αρχείο gpx και kml.

Προς το παρόν σας δίνουμε 3 αρχεία jpg όπου είναι χαραγμένη η διαδρομή σε υπόβαθρο Google earth με τα κυριότερα σημεία .

diadromi1 diadromi2 diadromi3

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

katafidi2 DSC02459

Η γενική κατεύθυνση του μονοπατιού είναι προς τα δυτικά.

Το μονοπάτι ξεκινάει από την πλατεία  (950 μ.). Παίρνουμε τον πάνω δρόμο που οδηγεί προς τον ξενώνα Αλώνι και τους καταρράκτες. Υπάρχουν ταμπέλες στη διαδρομή  μέχρι 300 μέτρα μετά το τελευταίο σπίτι. Στο σημείο αυτό αφήνουμε το δρόμο και μπαίνουμε αριστερά στο μονοπάτι.  Υπάρχει ταμπέλα καθώς και σημάδια. Το μονοπάτι ανηφορίζει όλη τη ράχη μέχρι την κορυφή  της, όπου βρίσκεται το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία (1.320 μ). Ενδιάμεσα συναντάμε σε μια στροφή του δρόμου, δεξαμενή όπου υπάρχει βρύση.  Είναι το τελευταίο νερό κατά τους καλοκαιρινός μήνες.

Από τον Προφήτη Ηλία συνεχίζει παράλληλα με την κόψη μέχρι την κάτω Κωστηλάτα  (1.450 μ). Ενδιάμεσα υπάρχει χαρακτηριστικό σημείο με θέα προς την Άσπρη Γκούρα, από τις πιο εντυπωσιακές στην περιοχή μας. Βλέπουμε τις πηγές του ποταμιού και την ορμητική καθοδό του μέχρι να συναντήσει την κυρίως κοίτη. Η ανάβαση μέχρι το σημείο αυτό είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να γίνει και αυτόνομα από τα Θεοδώριανα σε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

katafidi8

Στην Κάτω Κωστηλατα συναντάμε το δρόμο που έρχεται από τα Θεοδώριανα. Περνάμε απέναντι και ανεβαίνουμε 50 μέτρα για να συναντήσουμε τη συνέχεια του δρόμο που οδηγεί στην πάνω Κωστηλάτα.  Κινούμαστε για 200 περίπου μέτρα στο δρόμο πάνω από τη στάνη, μέχρι την επόμενη στροφή. Εκεί αφήνουμε το δρόμο και ξαναπαίρνουμε το μονοπατι δεξιά. Αφού ανηφορίζει για λίγο ακολουθεί την ισοϋψή μέχρι το βάθος του ρέματος, περνάει  απέναντι και ανηφορίζει μέχρι να φτάσει στα 1750 μ. όπου ξανασυναντάμε το δρόμο σε στροφή. Συνεχίζουμε δεξιά, ανεβαίνουμε την απέναντι ράχη και μόλις φτάσουμε στην κορυφή βλέπουμε μπροστά μας τη στάνη Κόντη (1800 μ).

Στην προηγούμενη στροφή του δρόμου αν συνεχίσουμε μέσα στο ρέμα φτάνουμε στην πηγή Κιάφα. Η πηγή αυτή συνήθως στερεύει από τον Ιούλιο και μετά οπότε καλά είναι να έχετε προμηθευτεί νερό από πριν.

Πάνω από την πηγή βρίσκεται η στάνη Κιάφα την οποία συνιστούμε να αποφύγετε αν έχουν ανέβει τα πρόβατα (από τον Ιούλιο και μετά) λόγω της ύπαρξης σκυλιών.

Περνάμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στάνη Κόντη και ανηφορίζουμε πάνω από τη στάνη μέχρι να συναντήσουμε το δρόμο (1900 μ).

     Αριστερά η στάνη "Κόντη" και δεξιά η "Λούτσα"

Στο σημείο αυτό στο οποίο υπάρχει σήμανση στις πέτρες έχουμε 2 επιλογές. Είτε να κινηθούμε δεξιά πάνω στο δρόμο για 500 περίπου μέτρα και λίγο πριν τη στάνη στον Καλόγερο να πάρουμε το μονοπάτι αριστερά (υπάρχει και εδώ σήμανση στις πέτρες), το οποίο μας οδηγεί στην κορυφή από τη βόρεια κόψη, είτε να συνεχίσουμε ευθεία πάνω στα πράσινα λιβάδια και να ανεβούμε στην κορυφή από την νότια κόψη.

Η πρώτη επιλογή είναι η κλασσική και πιο εύκολη σχετικά. Η κόψη λίγο πριν την κορυφή είναι αρκετά εκτεθειμένη και χρειάζεται αρκετή προσοχή. Η δεύτερη επιλογή συνιστάται σε πιο έμπειρους ορειβάτες γιατί κινείται για αρκετή ώρα πάνω στα βράχια και την κορυφογραμμή και είναι πιο θεαματική. Συνιστούμε να ανεβείτε από την αριστερή νότια κόψη και να κατεβείτε από τη βόρεια.

Η υψομετρική διαφορά από τα Θεοδώριανα είναι 1450 μέτρα και ο χρόνος ανάβασης 4 ώρες. 

  ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Θεοδώριανα- Ρέμα "Μάρκς"

monopati marks

Το μονοπάτι προς την περιοχή Μαρκς μας οδηγεί στην καρδιά του πιο μεγάλου και παρθένου δάσους που διαθέτει η περιοχή μας. Ξεκινάει από τη στροφή όπου παλιά ήταν η χωματερή, όπως μας πληροφορεί σχετική ταμπέλα. Παρόλο που το παλιό μονοπάτι περνούσε απέναντι από το ρέμα και κατηφόριζε παράλληλα με αυτό, η πρόσφατη διάνοιξη από το σύλλογο «Οι Ορεινοί» ακολουθεί τη διαδρομή αριστερά από το ρέμα όπως ακριβώς δείχνει η ταμπέλα.

Ακολουθεί για λίγο τον δασικό δρόμο δεξιά του λόφου και στο τέλος του δασικού δρόμου, όπως δείχνει νέα ταμπέλα, στρίβει δεξιά. Κατηφορίζοντας μπαίνει στην καρδιά ενός υπέροχου ελατόδασους και σε λίγο καταλήγει σε ένα μικρό ξέφωτο. Ακολουθώντας τα σημάδια πάντα δεξιά, περνάμε μια "πεζούλα" που χρειάζεται λίγο προσοχή, αν και έχει ασφαλιστεί με συρματόσχοινο. Το τέλος της πεζούλας μας οδηγεί στο ρέμα. Σε ολόκληρη τη διαδρομή έχουν μμπει σημάδια. Από κει ακολουθώντας τη σήμανση και τις ταμπέλες μπορούμε να επισκεφτούμε τις υπέροχες λίμνες και τον καταρράκτη, αφού περάσουμε από ένα ξέφωτο στην περιοχή Μαρκς, που άλλοτε είχαν τα χωράφια και τα ζώα τους οι Λαππαίοι.

Η επιστροφή μπορεί πλέον να γίνει κυκλικά αφού σε κάποιο σημείο υπάρχει ταμπέλα που μας προτείνει την εναλλακτική  διαδρομή επιστροφής, η οποία  ακολουθεί το ρέμα απ' την απέναντι όχθη. Σήμερα ελάχιστα πράγματα θυμίζουν ότι κάποτε εκεί ζούσαν μόνιμα οικογένειες. Και έχει κανείς την αίσθηση ότι από κάπου θα εμφανιστεί η αρκούδα η οποία κάπου εκεί είχε τα λημέρια της κατά καιρούς. Αμφιβάλλω όμως αν υπάρχει αρκούδα στην περιοχή μας, άκουσα ότι κάποιοι φρόντισαν γι' αυτό.

Διάρκεια 2ώρες. Δεν θα βρείτε νερό.

 Θεοδώριανα - Σιαμαντά - Πηγές Μουζάκι

To δάσος "Σιαμαντά" και ιδιαίτερα οι "Κρανιές" είναι ένα από τα πιο όμορφα δάση, που μπορεί κάποιος να συναντήσει στην περιοχή. Το διασχίζουν δύο μονοπάτια τα οποία διασταυρώνονται.

monopati kranies
Στο μονοπάτι για κρανιές

Λιγο μετά τη γέφυρα στην είσοδο του χωριού, βρίσκουμε ταμπέλα που μας οδηγεί δεξιά στο παλιό χωματόδρομο που ανεβαίνει στο "Πάνω Κουτσοχέρι" και στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού. Στα πενήντα μέτρα νέα ταμπέλα μας οδηγεί δεξιά στην αρχή του μονοπατιού, μέσα στα έλατα. Το μονοπάτι, σηματοδοτημένο κινείται ανηφορικά και καταλήγει ψηλά όπου διασταυρώνεται με το δεύτερο μονοπάτι που έρχεται από την πηγή "Κρανιές" και καταλήγει λίγο πάνω από το εργοστάσιο εμφιάλωσης. 

Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Μία ταμπέλα μας οδηγεί δεξιά στο μονοπάτι για την πηγή "Κρανιές" και η άλλη μας οδηγεί ψηλότερα προς τα "Γκορογέικα" καλύβια και το λιθόστρωτο αλώνι. Ένα υπέροχο μέρος, ένα

monopati kranies1

φυσικό μπαλκόνι μέσα στο δάσος, που  παλιότερα μαζί με τα χωράφια που το τριγύριζαν και το αλώνι έσφυζε από ζωή. Από δω μπορούμε να πάρουμε το μονοπάτι που ανηφορίζοντας απ' τα Γκορογέικα καλύβια οδηγεί ψηλά στη βρύση του "Ζαχαρή" και στα "Αϊδίνια".

Στην παραπάνω διασταύρωση όμως χρειάζεται προσοχή μιας και αν κάποιος πάει αριστερά, δεν υπάρχει πλέον δίοδος για να κατεβεί στο "Κουτσοχέρι", πέφτει πανω στο εργοστάσιο εμφιάλωσης, άρα πρέπει να γυρίσει πίσω. Στην παραγματικότητα το κομμάτι αυτό του μονοπατιού είναι πλέον ανενεργό.

Αν ακολουθήσουμε δεξιά τη συνέχεια του μονοπατιού για "Κρανιές" θα συναντήσουμε κάποια στιγμή και το παλιό αρδευτικό αυλάκι και σε μισή ώρα περίπου φτάνουμε στην πηγή. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο. Αν κάποιος θέλει να συνεχίσει προς τις πηγές του ποταμιού "Μουτρτζιά"ακολουθεί το μονοπάτι αριστερά από τις Κρανιές και ακολουθεί την κοίτη του ποταμιού από το αριστερό μέρος. Το κομμάτι αυτό δεν είναι σηματοδοτημένο. Το νερό από το ποτάμι πίνεται.

Από την πηγή "Κρανιές" ακολουθούμε την ταμπέλα που μας κατεβάζει  στο χωριό, έχοντας πάντα στα αριστερά μας το ποτάμι. Το μονοπάτι μας οδηγεί, αφού κάναμε κυκλική πορεία, στη γέφυρα του χωριού, στο σημείο δηλαδή απ' το οποίο ξεκινήσαμε. 

Το μονοπάτι αυτό καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε τον Ιούλιο του  2012 από τους "Ορεινούς"με τη βοήθεια παιδιών από την κατασκήνωση του Σώματος Ελλήνων Οδηγών.

 Κουρτς - Ντεβελούκα - Φτέρη

monopati fteri 1 monopati fteri

 

Στη στροφή Κουρτς ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στη Σκάλα, συναντά τις στάνες, περνάει απέναντι, τραβερσάρει την πλαγιά κάτω από τον Ξέρακα, περνάει από την περιοχή Ντεβελούκα, όπου υπάρχει βρύση, και φτάνει στη Φτέρη.

  

          Στο βάθος το μονοπάτι που οδηγεί στη "Φτέρη"
Είναι σε καλή κατάσταση γιατί χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τους κτηνοτρόφους. Από τη Σκάλα μπορεί κάποιος να ανέβει μέχρι το διάσελο πίσω από το Σταυρό και από εκεί στον Ξέρακα μια κορυφή με υπέροχη θέα σε όλη την περιοχή.
 

 Θεοδώριανα - Νεραιδιάρης - Λάκες - Κριάκουρας

Ένα μονοπάτι που συντηρούνταν για χρόνια από όσους ανέβαιναν για τα γίδια στο Νεραϊδιάρη. Από τον καιρό που φράχτηκε η περιοχή, έχει κλείσει και έμεινε ασυντήρητο.

 

 Στον Κριάκουρα μπορέι να πάει κανείς από πολλές μεριές. Εδώ σημειώνεται η πιο όμορφη διαδρομή.

Ξεκινάει μετά τη γέφυρα αριστερά και λίγο πιο πάνω περνάει απέναντι. Ανεβαίνει στην λάκα στο Σελάκι και συνεχίζει για τον Νεραϊδιάρη. Από εκεί συνεχίζει ευθεία πάνω και βγαίνει στις Λάκκες (1.450μ), Ακολουθώντας την κορυφογραμμή, χωρίς να υπάρχει μονοπάτι, μπορεί κανείς να φτάσει στον Κριάκουρα (2.100μ). Η διαδρομή αυτή είναι από τις πιο επίπονες αλλά και από τις πιο εντυπωσιακές στα ελληνικά βουνά.

 

 Η διαδρομή από και προς τον Κριάκουρα. Από τις πιο εντυπωσιακές στα ελληνικά βουνά.Και προπαντός όχι για...όλους.

Υπάρχει επίσης ένα μονοπάτι για τις Λάκκες που συντηρείται από τα γίδια που βόσκουν στα Πλάγια. Μετά τη γέφυρα πάει αριστερά και ανεβαίνει στη Μηλίτσα και από εκεί ευθεία πάνω ανάμεσα στη σάρα και το φράχτη, ανεβαίνει στις Λάκκες.

Πολύ παλιότερα, πριν γίνει το μονοπάτι στα καγκέλια, η επικοινωνία με τη Νεράιδα γινόταν από ένα μονοπάτι που μετά το μοναστήρι της Παναγίας περνούσε στα Πλάγια, αριστερά από τον Κόκκινο, ανέβαινε με κατεύθυνση τη Χούνη, περνώντας διαδοχικό τα σελάκια και πιο πάνω έστριβε δεξιά και έβγαινε στις Λάκκες.                                                                                                          

     ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

 Θεοδώριανα - Κάτω Βρύση - Ποτάμι - Πετρίτσα

Κάτω από την πλατεία, πίσω από το παλιό σχολείο, φεύγει ένα μονοπάτι το οποίο διακλαδώνεται στα Λαπέικα. Το ένα συνεχίζει προς το ποτάμι και συναντάει το δρόμο στη γέφυρα. Ένα παρακλάδι του πάει στο νεκροταφείο και συνεχίζει μέχρι τον παλιό μύλο.

Το άλλο μονοπάτι περνάει από την Κάτω Βρύση, συνεχίζει μέχρι το ποτάμι και περνάει απέναντι από μια ξύλινη γέφυρα η οποία εξυπηρετεί τα γίδια που πηγαινοέρχονται στην Πετρίτσα. Απέναντι από το ποτάμι διακλαδώνεται σε δύο μονοπάτια. Το ένα πάει αριστερά, περνάει από τα χωράφια του Βαγγέλη Λάππα και συνεχίζει μέχρι το κάτω μέρος της Πετρίτσας. Το άλλο μετό τη γέφυρα συνεχίζει ευθεία πάνω, φτάνει λίγο πιο χαμηλό από το δρόμο στο Κουτσοχέρι και συνεχίζει αριστερό μέσα από το δάσος για να βγει στην Πετρίτσα.

Παλιότερα, όταν δεν υπήρχε ο αυτοκινητόδρομος χωριό-Κουτσοχέρι-Κουρτς, το μονοπάτι συνέχιζε μέχρι τα σημερινό σκουπίδια και από εκεί πήγαινε για Κουρτς κτλ. Τώρα η περιοχή έχει γίνει δάσος και τα μονοπάτια δεν υπάρχουν.

 Θεοδώριανα - Βρουσλέκα - Μπάλτες

Ένα μονοπάτι που είναι σε σχετικό καλή κατάσταση μέχρι σήμερα Ξεκινάει από το χωριό, περνάει από τη Βρουσλέκα, τις Μπούφες και φτάνει στις Μπάλτες.

  monopati mpaltes

 Η Βρουσλέκα

Το μονοπάτι για "Μπάλτες"

Μετά το ρέμα στις Μπούφες, έρχεται ένα μονοπάτι από το Στρογγύλισμα, κατεβαίνει στο ποτάμι, όπου υπάρχει , γεφύρι, και περνάει στα Πλάγια.

 Θεοδώριανα - Κουτσοχέρι - Αϊδίνια

Από το παλιό εικόνισμα στο Κουτσοχέρι, το μονοπάτι ανεβαίνει την κόψη πόνω από το δάσος και φτάνει στα Αϊδίνια. Μια πολύ όμορφη και σχετικά εύκολη διαδρομή. Από τα Αϊδίνια μπορεί να πάει κανείς είτε προς το Λιβάδι και το Σταυρό είτε προς τα Τρία Σύνορα (1930μ), την κορυφή πάνω από το Σταυρό.

Επίλογος

Τα μονοπάτια αυτά δεν είναι τα μοναδικά που υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά άλλα που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των χωριανών μας. Εδώ προσπάθησα να αναφέρω τα πιο κύρια. Πολλές περιοχές όπως π.χ. ο Σταυρός, η Κωστηλάτα, η Χούνη κλπ. μπορούν να περπατηθούν χωρίς να υπάρχει μονοπάτι.

Είναι λυπηρό το ότι πολλά μονοπάτια καταστράφηκαν από τους δρόμους που ανοίχτηκαν χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο για τη διάσωσή τους. Θεωρώ ότι αποτελούν κληρονομιά που πρέπει να διαφυλαχτεί και να συντηρηθεί.

 

Geniko plano
Γενικό πλάνο με μονοπάτια

 

Χρόνοι

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά οι χρόνοι για τα μονοπάτια που αναφέρθηκαν παραπάνω. Οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί για απλή μετάβαση για ένα μέσο περιπατητή και είναι σε ώρες.

Μονοπάτια 

 Χρόνος σε ώρες 

 Θεοδώριανα - Νεράιδα

 Θεοδώριανα - Κουτσοχέρι - Κούκου Καρυές - Σταυρός

Θεοδώριανα - Χούνη – Μελισσουργοί 

 Θεοδώριανα - Αγία Παρασκευή – Λάκκες

Θεοδώριανα – Σούδα

Θεοδώριανα - Κωστηλάτα - Καταφίδι (Πυραμίδα)

Θεοδώριανα - Κρανιές - Σιαμαντά - Πηγές Μουζάκι

Κουρτς - Ντεβελούκα – Φτέρη

Θεοδώριανα - Νεραϊδιάρης - Λάκκες - Κριάκουρας

 Θεοδώριανα - Κάτω Βρύση – Πετρίτσα

Θεοδώριανα - Βρουσλέκα - Μπάλτες

Θεοδώριανα - Κουτσοχέρι – Αϊδίνια

 2

2

5

2

1

4

 1,30

 1,30

4

1

1

1,30

 

 

 

 

 

 1

 

 

 

Οι "Ορεινοί" στη συγκέντρωση της 9/4 κατά του Φράγματος

on .


Την αντίθεσή τους με τη κατασκευή νέου Υδροηλεκτρικού Φράγματος στον ποταμό Αραχθο δήλωσαν για μια ακόμα φορά οι "ΟΡΕΙΝΟΙ" με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση - διαμαρτυρία που έγινε με επιτυχία χθες (9/4) στη διασταύρωση Αρτας - Πέτα και κατά την οποία κλείστηκε συμβολικά για 10 λεπτά η Εθνική Οδός. Το πανό μας έγραφε: "ΑΛΛΑΞΤΕ ΜΥΑΛΑ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ - ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ".