Τα τελευταία νέα μας.

Σε καλό ...δρόμο το πέρασμα του Σταυρού.

on .

Παρελθόν θα αποτελεί σε λίγο ο Γολγοθάς, για ανθρώπους και αυτοκίνητα, του περάσματος της ράχης του "Σταυρού" ( υψόμ. 1.400μ.), καθώς άρχισε την άνοιξη και συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου ( τμήμα Σταυρός- Καραούλι), μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Ηπείρου και έχει προϋπολογισμό 870.000 Ευρώ. Η μελέτη περιλαμβάνει διαπλάτυνση, ασφαλτόστρωση, χιονοδείκτες, ειδική διαγράμμιση. Όλα δείχνουν ότι θα γίνει ένας σύγχρονος δρόμος , που θα λύσει κατά μεγάλο μέρος την οδική πρόσβαση στο χωριό, χειμώνα - καλοκαίρι. 

1.jpg

Το μεγαλύτερο τμήμα θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο και το έργο θα παραδοθεί ολόκληρο του χρόνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει θετική εξέλιξη και για το υπόλοιπο τμήμα, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, μέχρι το ρέμα του Παπαχρήστου.

Παραβιάσεις Περιβαλλοντικών Όρων από την ΜΗΧΑΝΙΚΗ

on .

Κατάφορη παραβίαση των Περιβαλλλοντικών Όρων από την εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ κατά την λειτουργία του υδροηλεκτρικού στον ποταμό Γκούρα των Θεοδωριάνων. Συγκεκριμένα η εταιρεία παραβιάζει το άρθρο 22 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου ( Α.Π. οικ. 70232/10-4-1998) καθώς και το άρθρο 6.α της Άδειας Λειτουργίας του σταθμού, που δόθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου ( Αρ. Πρωτ. 6653/ 15-12-2003).

Sample Image   Sample Image

          Το ποτάμι πριν...                                                Το ποτάμι σήμερα. 27 Ιουνίου 2007.

Τα παραπάνω άρθρα αναφέρουν ρητά: Θα εξασφαλίζεται σταθερή παροχή νερού από το σημείο υδροληψίας έως το σημείο επιστροφής του στο ρέμα ίσο με το ένα τρίτο (1/3) της μέσης θερινής παροχής για την προστασία του οικοσυστήματος, ήτοι 200 λίτρα το δευτερόλεπτο. 

Επίσης στην ενότητα δ παρ. 21 της παραπάνω Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ορίζεατι ότι πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί ειδική κατασκευή (ιχθυόδρομος), που να επιτρέπει την κυκλοφορία της ιχθυοπανίδας. 

Sample Image  Sample Image 

              Το φράγμα.                                         Ο ιχθυόδρομος: Τα ψάρια πρέπει να ...περπατήσουν.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η εταιρεία, έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια, τους παραπάνω όρους και περιορισμούς, που είναι υποχρεωμένη να τηρεί. Όχι μόνο δεν αφήνει την απαιτούμενη παροχή νερού στην κοίτη, αλλά έχει στραγγίξει εντελώς το ποτάμι, σε μήκος δύο χιλιομέτρων, καταστρέφοντας στην πραγματικότητα ένα υπέροχο φαράγγι και οικοσύστημα. Όσο για τον ιχθυόδρομο χωρίς νερό και μπαζωμένος. Και αυτή η εικόνα είναι ο κανόνας, καθώς παρατηρείται από τις αρχές της Άνοιξης μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η εταιρεία είναι υπότροπη μιας και παλιότερα, ύστερα από ανάλογες καταγγελίες μας και αυτοψία που έγινε στο έργο, της επιβλήθηκαν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις ( χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας). ΄

Μετά απ' όλα αυτά αναρωτιόμαστε όλοι μας  για τις κλιματολογικές συνθήκες που έχουν αλλάξει δραματικά. Και να σκεφτούμε ότι τα έργα αυτά κάποιοι τα θεωρούν  οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Τι λένε για όλα αυτά τα συναρμόδια υπουργεία ( ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Ανάπτυξης, Γεωργίας ), η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, η Δ/νση Δασών κ.λ.π.;

Ελπίζουμε να μην κλείσουν πάλι τα μάτια όπως παλιότερα, μπροστά στις αυθαιρεσίες της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Πάντως οι ΟΡΕΙΝΟΙ δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σ' αυτό το θέαμα. Έπεται συνέχεια...

Στις 26 και 27 Ιουλίου τελικά η Συνδιάσκεψη του "ΠΙΝΔΟΣ"

on .

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, η 5η Περιφερειακή Σύσκεψη για το πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ", που έιχε προραμματιστεί να γίνει στις 12 και 13 Ιούλη, αναβάλλεται για τις 26και 27 Ιουλίου. Η σύσκεψη θα γίνει πάλι στο Βουργαρέλι Άρτας, έδρα του Δήμου Αθαμανίας. Αναμένεται σχετικό Δελτίο Τύπου από την Νομαρχία Άρτας.