Τα τελευταία νέα μας.

Οι Θεοδωριανίτες ήρωες του 1940, της εθνικής αντίστασης και της κατοχής.

on .

Οι Θεοδωριανίτες  ήρωες του 1940, της εθνικής αντίστασης και της κατοχής.

 

Του Δημήτρη Στεργιούλη

 

1940-1

 

Θεοδώριανα ξημερώματα Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 1940. Νωρίς το πρωί το χειροκίνητο τηλέφωνο, που είναι εγκατεστημένο στην μεσαία αίθουσα του δημοτικού σχολείου κουδουνίζει επίμονα. Ο δάσκαλος Γιώργος Γαλανής σηκώνει το ακουστικό. Η φοβερή είδηση φτάνει: « Οι Ιταλοί μας κήρυξαν τον πόλεμο». Το νέο διαδίδεται γρήγορα σε όλο το χωριό. Όλοι παρατούν τις δουλειές τους και μαζεύονται στην πλατεία. Το βραδάκι ένας χωροφύλακας από το Βουργαρέλι φέρνει τη διαταγή επιστράτευσης. Ο σταθμάρχης Θεοδωριάνων την καρφώνει στον πλάτανο της πλατείας.  Δώδεκα κλάσεις επιστρατεύονται.  Κάποιοι Θοδωριανίτες φεύγουν για το μέτωπο την ίδια νύχτα. Την άλλη μέρα η επιστράτευση ολοκληρώνεται. Οι επιστρατευμένοι νέοι φεύγουν σε ομάδες από την πλατεία λες και πάνε  σε πανηγύρι.

Αγώνας υπεραπόστασης 80 χλμ.

on .

 
treximo17
Η Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, προκηρύσσει για πρώτη φορά στην Ήπειρο αγώνα υπεραπόστασης δρόμου 80 χιλιομέτρων, προς τιμή του Ηπειρώτη ιερομόναχου από τα Θεοδώριανα Άνθιμου Αργυρόπουλου, που μύησε στην Φιλική Εταιρεία τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά και τον Διονύσιο Σολωμό.
 
 
 Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 5 Ιουνίου 2021.
 
Λεπτομέρειες του αγώνα σύντομα στο site https://kriakourasrace.gr/.
 

Κόβονται τα ανταποδοτικά τέλη από Α.Π.Ε. στις τοπικές κοινότητες.

on .

agrafa
 
Φωτογραφία: Εφημερίδα συντακτών
 
 
Με μια τροποποίηση που μπαίνει σφήνα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει ζητήματα ιθαγένειας και εύρυθμης λειτουργίας των ΟΤΑ, κόβονται τα ανταποδοτικά τέλη από ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά), που ήταν υποχρεωμένες  να καταβάλουν οι εταιρείες  στις τοπικές κοινότητες και τα χωριά εντός των ορίων των οποίων υπάρχουν εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες ή άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). 
 
Άρθρο του νόμου 3468/2006 όριζε ότι όλοι οι σταθμοί ΑΠΕ ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν ανταποδοτικό τέλος σε ποσοστό 3% επί του προ ΦΠΑ ετήσιου τζίρου τους ως εξής: 1,7% στους δήμους για έργα στις τοπικές κοινότητες όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες, 1% για τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες μέσω μείωσης στους λογαριασμούς ρεύματος και 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.
 
Οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν το 80% των χρηματικών ποσών που έπαιρναν από το ανταποδοτικό τέλος αποκλειστικά σε περιβαλλοντικές δράσεις και έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής ή της Τοπικής Κοινότητας όπου είναι εγκατεστημένοι οι  σταθμοί.
 
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθείται προστίθεται στον παραπάνω άρθρο το παρακάτω εδάφιο: «Κατ’ εξαίρεση, τα κατά τη δημοσίευση του παρόντος χρηματικά υπόλοιπα από το ειδικό τέλος και τα αντίστοιχα έσοδα των χρήσεων 2020 και 2021 μπορούν να διατίθενται, κατόπιν σχετικής απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου, για την εξόφληση οφειλών και την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών του δήμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις ανταποδοτικές του υπηρεσίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποσοστιαία αναλογία επιμερισμού μεταξύ των κοινοτήτων».
 
Με απλά λόγια ανοίγει ο δρόμος ώστε οι δήμοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τα ειδικά τέλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ για άλλες ανάγκες, αλλά όχι για τις τοπικές κοινότητες όπου είναι εγκατεστημένα τα έργα. Δηλαδή κόβονται και τα ψίχουλα που δίνονταν, αν βέβαια δίνονταν, στις τοπικές κοινότητες. Γιατί στη δική μας περίπτωση από το μικρό υδροηλεκτρικό που λειτουργεί από το 2004  στα Θεοδώριανα μόλις φέτος πιστώθηκε ένα ποσό  στην τοπική μας κοινότητα από το Δήμο, για το σκοπό αυτό. 
 
Μετά την ψήφιση, εν μέσω καραντίνας και στα μουλωχτά, του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πλέον εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών, μικρών υδροηλεκτρικών, σε όλη την επικράτεια χωρίς περιορισμούς, και το τεράστιο πάρτι που έχει ήδη στηθεί σε όλες τις βουνοκορφές ακόμα και στα νησιά, η διάταξη αυτή αποτελεί δέλεαρ προς τους Δήμους για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις, αφού ήδη αρκετά δημοτικά συμβούλια της χώρας, τάχτηκαν ενάντια στην πρωτόγνωρη λεηλασία της φύσης που ήδη συντελείται. 
 
Όσο για τις τοπικές κοινότητες θα τους μείνουν οι ξεκοιλιασμένες βουνοκορφές , τα φράγματα εκτρώματα και τα στερεμένα ρέματα και ποτάμια, την ίδια στιγμή που εταιρείες κολοσσοί κερδοσκοπούν.  
 
Δημήτρης Στεργιούλης