Εκτύπωση

Παραβιάσεις Περιβαλλοντικών Όρων από την ΜΗΧΑΝΙΚΗ

on .

Κατάφορη παραβίαση των Περιβαλλλοντικών Όρων από την εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ κατά την λειτουργία του υδροηλεκτρικού στον ποταμό Γκούρα των Θεοδωριάνων. Συγκεκριμένα η εταιρεία παραβιάζει το άρθρο 22 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου ( Α.Π. οικ. 70232/10-4-1998) καθώς και το άρθρο 6.α της Άδειας Λειτουργίας του σταθμού, που δόθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου ( Αρ. Πρωτ. 6653/ 15-12-2003).

Sample Image   Sample Image

          Το ποτάμι πριν...                                                Το ποτάμι σήμερα. 27 Ιουνίου 2007.

Τα παραπάνω άρθρα αναφέρουν ρητά: Θα εξασφαλίζεται σταθερή παροχή νερού από το σημείο υδροληψίας έως το σημείο επιστροφής του στο ρέμα ίσο με το ένα τρίτο (1/3) της μέσης θερινής παροχής για την προστασία του οικοσυστήματος, ήτοι 200 λίτρα το δευτερόλεπτο. 

Επίσης στην ενότητα δ παρ. 21 της παραπάνω Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ορίζεατι ότι πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί ειδική κατασκευή (ιχθυόδρομος), που να επιτρέπει την κυκλοφορία της ιχθυοπανίδας. 

Sample Image  Sample Image 

              Το φράγμα.                                         Ο ιχθυόδρομος: Τα ψάρια πρέπει να ...περπατήσουν.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η εταιρεία, έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια, τους παραπάνω όρους και περιορισμούς, που είναι υποχρεωμένη να τηρεί. Όχι μόνο δεν αφήνει την απαιτούμενη παροχή νερού στην κοίτη, αλλά έχει στραγγίξει εντελώς το ποτάμι, σε μήκος δύο χιλιομέτρων, καταστρέφοντας στην πραγματικότητα ένα υπέροχο φαράγγι και οικοσύστημα. Όσο για τον ιχθυόδρομο χωρίς νερό και μπαζωμένος. Και αυτή η εικόνα είναι ο κανόνας, καθώς παρατηρείται από τις αρχές της Άνοιξης μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η εταιρεία είναι υπότροπη μιας και παλιότερα, ύστερα από ανάλογες καταγγελίες μας και αυτοψία που έγινε στο έργο, της επιβλήθηκαν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις ( χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας). ΄

Μετά απ' όλα αυτά αναρωτιόμαστε όλοι μας  για τις κλιματολογικές συνθήκες που έχουν αλλάξει δραματικά. Και να σκεφτούμε ότι τα έργα αυτά κάποιοι τα θεωρούν  οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Τι λένε για όλα αυτά τα συναρμόδια υπουργεία ( ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Ανάπτυξης, Γεωργίας ), η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, η Δ/νση Δασών κ.λ.π.;

Ελπίζουμε να μην κλείσουν πάλι τα μάτια όπως παλιότερα, μπροστά στις αυθαιρεσίες της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Πάντως οι ΟΡΕΙΝΟΙ δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σ' αυτό το θέαμα. Έπεται συνέχεια...

Εκτύπωση

Στις 26 και 27 Ιουλίου τελικά η Συνδιάσκεψη του "ΠΙΝΔΟΣ"

on .

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, η 5η Περιφερειακή Σύσκεψη για το πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ", που έιχε προραμματιστεί να γίνει στις 12 και 13 Ιούλη, αναβάλλεται για τις 26και 27 Ιουλίου. Η σύσκεψη θα γίνει πάλι στο Βουργαρέλι Άρτας, έδρα του Δήμου Αθαμανίας. Αναμένεται σχετικό Δελτίο Τύπου από την Νομαρχία Άρτας.
Εκτύπωση

Στο Βουργαρέλι 12 και 13 Ιούλη η Συνδιάσκεψη του "ΠΙΝΔΟΣ"

on .

Μετά την ένταξη και των νομών Άρτας και Καρδίτσας στο πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ", στο Βουργαρέλι Άρτας στις 12 και 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η 5η Σύνοδος Παρακολούθησης του προγράμματος.

Sample Image
Ελπίδα για τα Τζουμέρκα το πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ"

 

Ο Νομάρχης Άρτας επισκέφτηκε στα τέλη Μαΐου το Βουργαρέλι, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με τους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων της περιοχής των Τζουμέρκων. Ο Νομάρχης,  τόνισε, ότι παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία μέσα από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ και τους άξονες 2 και 4 να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και να  δώσουμε το στίγμα των Τζουμέρκων και ολόκληρης της Άρτας. 

 Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων και Κοινοτήτων των Τζουμέρκων, ζήτησε να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις σχετικά με τους άξονες 2 και 4 του προγράμματος, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία συνολική πρόταση διεκδίκησης κατά την 5η Συνδιάσκεψη του ΠΙΝΔΟΣ. Επίσης αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός μικρού χιονοδρομικού στα Τζουμέρκα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ θα υπάρξει «αναγέννηση» των Τζουμέρκων αρκεί να γίνει λεπτομερής και καλός σχεδιασμός. 

Οι άξονες 2 και 4 που θα απασχολήσουν την Συνδιάσκεψη αναφέρονται στις εξής δράσεις:

        Ενίσχυση υφιστάμενων και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων τουρισμού.

        Επιτόπου αξιοποίηση τοπικής παραγωγής.                            

       Ανάπτυξη βιοτεχνίας και οικοτεχνίας.   

      Ανάδειξη – Προβολή και εξωστρέφεια.

Εκτός αυτών οι προτάσεις που θα κατατεθούν από το νομό Άρτας, μπορεί να αναφέρονται και στους άλλους άξονες: 

      Βελτίωση βασικών υποδομών    και    

      Ανάπτυξη και Αξιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς.