Εκτύπωση

Άγιο μας...τσιπουράκι.

on .

Nοέμβρης, ο μήνας  του τσίπουρου στα Τζουμερκοχώρια. Διάφανο, αγνό, κρυστάλλινο, ρέει αργά, σταγόνα σταγόνα, όπως ακριβώς αγγίζει και τις αισθήσεις µας. Πολύτι­µος σύντροφος στις βαριές χειμωνιάτικες νύχτες, που θέλουν τσιπουράκι και κουβεντούλα. 

Sample Image

Το τσίπουρο ήρθε να αντικαταστήσει σε µεγάλο βαθ­µό το ούζο, που ήταν το κατ' εξοχήν ποτό, που κατανα­λώνονταν δεκαετίες τώρα στα χωριά µας. Η παραγωγή του προϋποθέτει γνώση και πείρα.

Ξεκινάει νωρίς τον Οκτώβρη µε το µάζεµα των σταφυλιών και ολοκληρώνεται τέλος Νοέμβρη με την απόσταξή του. Στα χωριά µας, το τσίπουρο βγαίνει από µια σπάνια ποικιλία σταφυλιού, που είναι γνωστή σε µας σαν «ζαµπέλα». Είναι σπάνια, γιατί είναι ένας τύπος μαύρου αγριοστάφυλου, που ήρθε απ' τπν Αµερική στις αρχές του προηγούµενου αιώνα και καλ­λιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, επειδή ακριΒώς είναι ανθεκτικό σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η παραγωγή τσίπουρου στην Ήπειρο έχει αυξηθεί πο­λύ τα τελευταία χρόνια και λόγω της μοναδικής του ποι­ότητας και αγνότητας, συναγωνίζεται επάξια πλέον τα άλ­λα παραδοσιακά αποστάγματα, όπως το ούζο και την Κρητική  τσικουδιά.  

Άντε ... και στην υγειά µας ρε παιδιά!  

Εκτύπωση

Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας "Τα Τζουμέρκα"

on .

Η ομάδα επιχειρηματιών αγροτουρισμού, που διαμόρφωσαν το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας «τα Τζουμέρκα», με σκοπό την ανάδειξη και προβολή των Τζουμέρκων, συμμετείχαν στην 23η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA (Θεσσαλονίκη, 1-4/11/2007), όπου και παρουσίασαν για πρώτη φορά τον οδηγό «Τα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ».

 Sample Image

Εκτύπωση

Του Νοέμβρη ...χρώματα.

on .

    Αρχές Νοέμβρη και το χωριό ντύθηκε στο χρυσοκίτρινο χρώμα των φύλλων που πέφτουν.  Ελάχιστα κοπάδια κτηνοτρόφων έχουν μείνει ακόμα στα βουνά, πριν τραβήξουν κι αυτά για τα χειμαδιά. Τα ποτάμια "φυσάνε" κατεβασμένα μετά τις τελευταίες βροχές. 

Sample Image

 

     Σαββατοκύριακο και στην πλατεία του χωριού τρία τέσσερα πιτσιρίκια, χαίρονται την άπλα της πλατείας. Όλη δική τους. Το βράδυ στα μαγαζιά του χωριού αρκετοί συγχωριανοί. Οι ψησταριές καπνίζουν, όπως οι σόμπες και τα τζάκια τα βράδια.

   Παρέες κυνηγών φλυαρούν για ...κατορθώματα και για λαγούς ...με πετραχήλια, ενώ το τσίπουρο ρέει άφθονο. Κάποιοι συγχωριανοί ετοιμάζουν τα σπίτια τους λίγο πριν φύγουν. Οι μαστόροι μαζεύουν τα τελευταία ...μερεμέτια τους.

   Ο Ορειβατικός σύλλογος Άρτας μόλις φτάνει στην πλατεία και ξεκινά με τα πόδια για τους Μελισσουργούς. Μια παρέα επισκεπτών ανηφορίζει για τους καταρράχτες.  Αλυσοπρίονα ακούγονται. Οι λιγοστοί "χειμωνιάτες" ετοιμάζονται. Ο χειμώνας φτάνει και δεν αστειεύεται...                                                

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ.