Εκτύπωση

Πάμε σαν...άλλοτε

on .

     Ετοιμάζονται οι πρώτες προσφυγές στο ΣτΕ κατά των δύο νέων υδροηλεκτρικών στα ποτάμια των Θεοδωριάνων. Μαζί με τους ΟΡΕΙΝΟΥΣ, τις προσφυγές συνυπογράφουν ο πολιτιστικός σύλλογος ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ , ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Θεοδωριάνων και πολλοί συγχωριανοί μας.

     Ο καινούριος αγώνας κατά των έργων μόλις ξεκίνησε και φαίνεται να είναι μακρύς. Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι. Μαζί μας είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συγχωριανών και φίλων του χωριού μας.

    Ενάντια στα  συμφέροντα που θέλουν τα ποτάμια μας σωληνωμένα στο βωμό του εύκολου κέρδους, καταστρέφοντας το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του χωριού μας, υποθηκεύοντας το μέλλον του.
 

 Θεοδώριανα Σεπτέμβρης 2000. Συγκέντρωση κατά των έργων

Εκτύπωση

Βροντερό ΟΧΙ στα νέα υδροηλεκτρικά.

on .

Πραγματοποιήθηκε στην Άρτα την Παρασκευή 6 Ιουνίου η σύσκεψη όλων των φορέων και συλλόγων των Θεοδωριάνων, ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου μας "ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ".

 Sample Image

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι  απ' όλους τους φορείς: Κοινότητα, σύλλογος ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ, Συνεταιρισμός Θεοδωριάνων, Εκκλησιαστικό συμβούλιο, ενώ επιστολή έστειλε και η Αδελφότητα Θεοδωριανιτών.

Ο Πρόεδρος των ΟΡΕΙΝΩΝ Στεργιούλης Δημήτρης, αφού ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον ερχομό των εταιρειών για δυο νέα υδροηλεκτρικά στα ποτάμια μας, έθεσε το πλάισιο των νομικών και άλλων ενεργειών και μορφών αγώνα που πρέπει να γίνουν.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων και άλλοι συγχωριανοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη.Όλοι τους  είπαν ένα μεγάλο ΟΧΙ σε κάθε νέα επέμβαση στα ποτάμια μας, τάχθηκαν στο πλευρό των ΟΡΕΙΝΩΝ, και έκαναν προτάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.

Την Κυριακή 8 Ιουνίου συνεδρίασε στα Θεοδώριανα και το Κοινοτικό Συμβούλιο Θεοδωριάνων το οποίο με τη σειρά του αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, ότι ΔΕΝ συμφωνεί και αντιτίθεται  στην κατασκευή οποιουδήποτε άλλου υδροηλεκτρικού στα ποτάμια μας.

Μετά απ' αυτά προχωράμε σε συνεργασία με τους άλλους φορείς,  στις πρώτες προσφυγές στο ΣτΕ και στην κλιμάκωση του αγώνα.

Καλούμε όλους τους συγχωριανούς μας αρωγούς και συνοδοιπόρους στον αγώνα που ξεκίνησε.

Εκτύπωση

Οι ΟΡΕΙΝΟΙ για την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος

on .

     Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και σαν σύλλογος, ο οποίος έχει σαν πρωταρχικό του σκοπό, την προστασία και ανάδειξη τόσο του φυσικού πλούτου των Θεοδωριάνων και των Τζουμέρκων γενικότερα, όσο και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε να επισημάνουμε ότι: δεν φτάνει μόνο μια φορά το χρόνο να θυμόμαστε το περιβάλλον και την προστασία του.

Sample Image 
   Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος με φόντο τους καταρράχτες του "Γκούρα"

   Χρειάζεται γενικότερη ευαισθητοποίηση και δράση τόσο του καθένα μας ατομικά όσο και συλλογικά. Ο πλανήτης μας έχει ήδη εκπέμψει   SOS και το πρόβλημα δεν λύνεται με επετειακές εκδηλώσεις, μεγάλα  λόγια και παχιές κουβέντες, που την άλλη μέρα θα έχουμε όλοι μας ξεχάσει.  

    Για τα Θεοδώριανα η μέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και με πρόσχημα την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, με τις οποίες κανένας βέβαια δεν μπορεί να διαφωνήσει, κατασκευαστικές εταιρείες βρήκαν την ευκαιρία  του εύκολου κέρδους και έχουν κυριολεκτικά επιδράμει  στα ποτάμια μας, για την κατασκευή τριών ακόμη υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας. Θυμίζουμε ότι ήδη λειτουργεί ανάλογο έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ.   

 Θεωρούμε ότι για την περιοχή μας, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, τα σχεδιαζόμενα έργα με τη φραγματοποίηση και σωλήνωση των ποταμιών μας,  θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον και για τη ζωή του  χωριού μας γενικότερα.   

Δεν διαπραγματευόμαστε με καμιά εταιρεία και δεν σκοπεύουμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον του χωριού μας, αφήνοντας να καταστραφεί ότι πολυτιμότερο έχουμε.   

 Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για τα Θεοδώριανα συμπίπτει με την απαρχή ενός νέου αγώνα για τη σωτηρία των ποταμιών μας.