Εκτύπωση

Οι ΟΡΕΙΝΟΙ για την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος

on .

     Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και σαν σύλλογος, ο οποίος έχει σαν πρωταρχικό του σκοπό, την προστασία και ανάδειξη τόσο του φυσικού πλούτου των Θεοδωριάνων και των Τζουμέρκων γενικότερα, όσο και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε να επισημάνουμε ότι: δεν φτάνει μόνο μια φορά το χρόνο να θυμόμαστε το περιβάλλον και την προστασία του.

Sample Image 
   Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος με φόντο τους καταρράχτες του "Γκούρα"

   Χρειάζεται γενικότερη ευαισθητοποίηση και δράση τόσο του καθένα μας ατομικά όσο και συλλογικά. Ο πλανήτης μας έχει ήδη εκπέμψει   SOS και το πρόβλημα δεν λύνεται με επετειακές εκδηλώσεις, μεγάλα  λόγια και παχιές κουβέντες, που την άλλη μέρα θα έχουμε όλοι μας ξεχάσει.  

    Για τα Θεοδώριανα η μέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και με πρόσχημα την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, με τις οποίες κανένας βέβαια δεν μπορεί να διαφωνήσει, κατασκευαστικές εταιρείες βρήκαν την ευκαιρία  του εύκολου κέρδους και έχουν κυριολεκτικά επιδράμει  στα ποτάμια μας, για την κατασκευή τριών ακόμη υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας. Θυμίζουμε ότι ήδη λειτουργεί ανάλογο έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ.   

 Θεωρούμε ότι για την περιοχή μας, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, τα σχεδιαζόμενα έργα με τη φραγματοποίηση και σωλήνωση των ποταμιών μας,  θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον και για τη ζωή του  χωριού μας γενικότερα.   

Δεν διαπραγματευόμαστε με καμιά εταιρεία και δεν σκοπεύουμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον του χωριού μας, αφήνοντας να καταστραφεί ότι πολυτιμότερο έχουμε.   

 Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για τα Θεοδώριανα συμπίπτει με την απαρχή ενός νέου αγώνα για τη σωτηρία των ποταμιών μας. 

Εκτύπωση

Σύσκεψη φορέων των Θεοδωριάνων για τα υδροηλεκτρικά.

on .

                                                      ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο σύλλογός μας "ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ", μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη δημιουργία δύο υδροηλεκτρικών εργοστασίων στα ποτάμια του χωριού μας, από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. ΚΑΛΕΙ:

Τον πρόεδρο και το κοινοτικό συμβούλιο της Κοινότητας Θεοδωριάνων καθώς και τους προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των άλλων φορέων και συλλόγων του χωριού μας ( Κωστηλάτα, Αδελφότητα, Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κωστηλάτας, Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, Εκκλησιαστικό συμβούλιο) σε σύσκεψη την Παρασκευή 6 Ιουνίου στις 9:00 μ.μ., στα γραφεία του συλλόγου "ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ" στην Άρτα.

Σκοπός μας να ενημερώσουμε σχετικά τους φορείς, να ακούσουμε τις απόψεις και προτάσεις τους και να καθορίσουμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η εκπροσώπηση των φορέων κρίνεται απαραίτητη.

                                                                                Το Δ.Σ. του συλλόγου "ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ"

 

                                                                                                  

Εκτύπωση

"Πάλης Ξεκίνημα" για τη σωτηρία των ποταμιών μας...

on .

Φτου κι απ' την  την αρχή η υπόθεση των υδροηλεκτρικών στα Θεοδώριανα. Γράφαμε και παλιότερα ότι οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ δεν είχαν πάψει να ενδιαφέρονται για την κατασκευή δυο νέων υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας. Να θυμίσουμε ότι ήδη λειτουργεί από το ανάλογο έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ.

 Sample Image
 Το ποτάμι στραγγισμένο από το έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ. ΟΧΙ σε άλλο έκτωμα

Έτσι λοιπόν η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ , επανέρχεται για την κατασκευή δύο πλέον υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας ( Μουζάκι και Άσπρη Γκούρα). Πρόκειται για το ίδιο έργο του οποίου ο σύλλογός μας, φορείς και κάτοικοι των Θεοδωριάνων, έιχαμε πετύχει το 2002 την ακύρωσή του με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πιστεύαμε ότι η εταιρεία θα σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις τόσο του Κοινοτικού Συμβουλίου όσο και των άλλων συλλόγων και φορέων του χωριού που πάρθηκαν σχετικά, καθώς και τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, που όλοι είχαν πει ένα μεγάλο ΟΧΙ,  και θα εγκαταλείψει τα σχεδιαζόμενα έργα. Δυστυχώς κάναμε λάθος.

Παρότι η εταιρεία ενημερώθηκε σχετικά με επιστολές που στάλθηκαν σε αυτή, δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και στον τύπο για τις αποφάσεις, συνεχίζει την διαδικασία αδειοδότησης. Έτσι,  κατέθεσε για έγκριση στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου .

Με τα νέα πλέον δεδομένα το ξεκίνημα ενός νέου αγώνα είναι μονόδρομος. Έχουμε πλέον κάνει σαφές όλοι οι φορείς του χωριού και η πλειοψηφία των συγχωριανών ότι δεν διαπραγματευόμαστε ποτέ και για τίποτα την ταυτότητα του χωριού μας, τα ποτάμια μας. Έχουμε άλλα σχέδια και όνειρα για την "ανάπτυξη"του τόπου μας , που δεν συμπίπτουν με τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας. Άλλωστε έχουμε ήδη ένα ανάλογο έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ  και γνωρίζουμε πολύ καλά το σεβασμό του στο περιβάλλον και τα "τεράστια" οφέλη του. 

Η κλιμάκωση του αγώνα με οποιαδήποτε μορφή και  νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρείται δεδομένη.

Θα πρέπει να γνωρίζει η εταιρεία ότι ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ...ροδοπέταλα και ότι μας αφήνει αδιάφορους οποιοδήποτε οικονομικό "δέλεαρ". Άλλωστε οι Θεοδωριανίτες δεν μοιάζουμε με τους  ιθαγενείς που αντάλλασσαν "χάντρες" και " καθρεφτάκια" με χρυσάφι.

Ήδη έχουμε δρομολογήσει τις επόμενες ενέργειές μας και θα ξεκινήσουμε με μια ανοικτή συγκέντρωση- συζήτηση όλων των φορέων και κατοίκων  στην πλατεία του χωριού, που θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Την ακριβή ημερομηνία θα ανακοινώσουμε σύντομα.

Καλούμε όλους τους συγχωριανούς και φίλους του χωριούκαι της μοναδικής φυσικής ομορφιάς του, δίπλα μας, συνοδοιπόρους  και συμπαραστάτες  στον νέο μας αγώνα. Για να συνεχίσουν τα ποτάμια μας να κυλούν στο χωριό μας  και στις καρδιές μας.