Εκτύπωση

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

on .

    Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ωστόσο η ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, δεν πρέπει να περιοριστεί σε εκδηλώσεις και γιορτές, πολλές φορές επικοινωνιακού χαρακτήρα, που την επομένη θα έχουν ξεχαστεί. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση όλων μας, ότι η επιβίωση του ανθρώπινου είδους είναι συνυφασμένη με την προστασία του περιβάλλοντος.

   Ο πλανήτης μας ήδη εκπέμπει SOS και πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αδιαφορίας από μέρους μας. Οι επετειακές και γιορταστικές εκδηλώσεις, είναι απαραίτητο να συνοδευτούν και από απλές αλλά καθημερινές πρακτικές του καθενός από μας, αλλά και συλλογικές δράσεις με στόχο τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας γύρω από το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας .  

 Sample Image
              το φαράγγι του "Γκούρα" στα Θεοδώριανα

Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα  η χώρα μας, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, μιας και η υπόθεση προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα, παρά τις εξαγγελίες για «πράσινη ανάπτυξη». Αν κρίνουμε από διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για της ΑΠΕ, είναι ορατός ο κίνδυνος να έχουμε νέα επιδρομή σε όλα τα ποτάμια και βουνά της  ορεινής πατρίδας μας, ακόμα και σε περιοχές απολύτου προστασίας, για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και αιολικών πάρκων.

 Κι αυτά με αδειοδοτικές διαδικασίες εξπρές, που ουσιαστικά δεν πλήττουν το γραφειοκρατικό χαρακτήρα των αδειοδοτήσεων, αλλά στην πραγματικότητα ακυρώνουν περιβαλλοντικούς περιορισμούς, καθιστώντας περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς πιο ευάλωτες σε μεγάλους κατασκευαστικούς κολοσσούς και στο εύκολο κέρδος. Σύμφωνα με τα αρχεία αδειοδοτήσεων της Ρ.Α.Ε. το μεγάλο «πάρτι» έχει ήδη αρχίσει.

   Σαν ΟΡΕΙΝΟΙ, σύλλογος που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Τζουμέρκων κυρίως στον τομέα του περιβάλλοντος, πιστεύουμε  σε μια ανάπτυξη  που θα έρθει μέσα από ήπιες μορφές οικοτουρισμού, με όπλο το μεγάλο φυσικό πλούτο των Τζουμέρκων. Για μας η προστασία αυτού του ανεκτίμητου πλούτου είναι μονόδρομος και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, όπως κάνουμε δώδεκα χρόνια τώρα, όχι μόνο για τη διαφύλαξή του αλλά και την ανάδειξή του.

   Είναι σίγουρο ότι ο μεγάλος πολυετής αγώνας κατά του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, ο δωδεκαετής αγώνας των κατοίκων των Θεοδωριάνων για την αποτροπή των υδροηλεκτρικών έργων, αλλά και ο αγώνας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, έχουν ευαισθητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους των Τζουμέρκων και της ευρύτερης περιοχής σε περιβαλλοντικά θέματα. Αυτό όμως δεν φτάνει. Θεωρείται απαραίτητη η επαγρύπνηση και η κοινή δράση όλων μας, φορέων, συλλόγων και κατοίκων. 

ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ

Εκτύπωση

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος

on .

Αρκετοί συγχωριανοί ανέβηκαν στο χωριό με την ευκαιρία του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Ο καιρός ήταν περισσότερο χειμωνιάτικος, μιας και

 Sample Image

 τις προηγούμενες μέρες φρέσκο χιόνι έπεσε στα βουνά μας.

Ωστόσο την Δευτέρα η μέρα ήταν θαυμάσια,  με το ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας να έχει την τιμητική του. Εκεί, με θέα το υπέροχο φαράγγι πνιγμένο στο πράσινο και τον αχό του αφρισμένου "Γκούρα". Δέηση κατανυκτική  και ταπεινή....  

"Μέγα το όνομα της Αγίας Τριάδας, σκέπη και βοήθεια".

 

                                                                     ΔΕΙΤΕ  ΤΟ  ΒΙΝΤΕΟ

Εκτύπωση

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής.

on .

Την Παρασκευή 28 Μαϊου στις 19:30, γίνονται τα εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής του συμπατριώτη μας Χρήστου Κουτσούκη στο χώρο τέχνης "William james", Υμηττού 64 στο Χολαργό .

 Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα από 28/5 ως 28/6 εκτός Δευτέρας και πρωινών Τρίτης και Τετάρτης. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγχωριανός μας, εκθέτει πίνακες ζωγραφικής του. Έχουν προηγηθεί και άλλες εκθέσεις του με πρώτη αυτή στα Θεοδώριανα πριν λίγα χρόνια,  με έργα του εμπνευσμένα από τη φύση του χωριού μας.

Ελπίζουμε  οι συγχωριανοί μας  ν' ανταποκριθούνε στην πρόσκληση και να τιμήσουν με την παρουσία τους την αξιόλογη αυτή προσπάθεια.

 Sample Image