Εκτύπωση

Ημερίδα για την ανάπτυξη των Τζουμέρκων.

on .

Ημερίδα με θέμα " Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των Τζουμέρκων" πραγματοποιείται το Σάββατο 17 Ιουλίου 2010 στο Συρράκο. Η ημερίδα είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνέιου. Οι ι εργασίες της ξεκινούν στο συνεδριακό κέντρο της κοινότητας Συρράκου στις 09:30 το πρωί και λήγουν στις 20:00 το απόγευμα.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί και η θεματική ενότητα "Μύθοι και πραγματικότητα για τα χιονοδρομικά κέντρα, η περίπτωση των Τζουμέρκων" από τον Πέτρο Μπούγια τοπογράφο-μηχανικό. Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί  σχετική μελέτη για τη δημιουργία χιονοδρομικού στην περιοχή των Θεοδωριάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΕΔΩ

Εκτύπωση

Ανώτατη τιμή για αιωνόβια συγχωριανή μας.

on .

Τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στα 102(!) της χρόνια η συμπατριώτισσά μας Βασιλική Παπαχρήστου (Vasiliki Scotes) συνοδευόμενη από το γιό της Thomas J. Scotes ( Θανάση Σκουτέλα)   και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση έγινε ύστερα από πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας , την Παρασκευή 9 Ιουλίου.

 

 Sample Image
Αφορμή στάθηκε η έκδοση του εξαίσιου βιβλίου  A WEFT OF MEMORY (Το υφάδι της μνήμης). Στις 300 σελίδες του βιβλίου, η αινώβια συμπατριώτισσά μας βρίσκει τη δύμαμη να ανασύρει από τη μνήμη της εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, παιδικά βιώματα, θύμησες, αλλά και δικά της ποιήματα, τα οποία κατέγραψε ο γιός της Thomas J Scotes (Θανάσης Σκουτέλας), γλωσσολόγος και τέως διπλωμάτης των Η.Π.Α.), σε ένα υπέροχο βιβλίο.

Η Βασιλική Παπαχρήστου γεννήθηκε στα Θεοδώριανα το 1908. Σημαδεμένη από τη φτώχια και τις στερήσεις της παιδικής της ηλικίας,  το 1931 φτάνει μαζί με το σύζυγό της ,  στο Χάρισμπεργκ της Πενσυλβάνια. Εκεί ζει την υπόλοιπη ζωή της με πίκρες, λύπες, αλλά και μεγάλες χαρές. Με τη ζωή της και την καρδιά της ανάμεσα σε δυο πατρίδες. Στην πατρίδα που τη δέχτηκε και τη μεγάλωσε και την μικρή  ορεινή της πατρίδα, που τη γέννησε και ποτέ της δεν λησμόνησε. Καρπός αυτής της αγάπης της για τα Θεοδώριανα, το υπέροχο βιβλίο.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό, απλό, αλλά κυρίως συγκινητικό κλίμα.

Το Υφάδι της Μνήμης  όμως δεν σταματά να ...ξετυλίγεται. Σειρά έχει μια  σπουδαία εκδήλωση  και μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο και στη ζωή της Βασιλικής Παπαχρήστου,  με το Λάκη Χαλκιά 7  Αυγούστου στα Θεοδώριανα. Λεπτομέρειες για την εκδήλωση  σε λίγες μέρες.  

Εκτύπωση

Διάρρηξη στο Μοναστήρι της Παναγίας.

on .

   

Sample Image 

Διαρρήκτες χτύπησαν το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας στα Θεοδώριανα. Το γεγονός αντιλήφθηκε συγχωριανός μας βοσκός και πρέπει να έγινε πριν από αρκετές μέρες.

 Μπήκαν με ευκολία στο εσωτερικό της, σπάζοντας με σφυριά την κλειδαριά της πόρτας.  Απ' ότι φαίνεται σκοπός τους ήταν η λεία των λίγων ευρώ, αν  υπήρχαν κι αυτά στο παγκάρι, μιας και τα ιστορικά αντικείμενα και ιερά κειμήλια του Μοναστηριού, φυλάσσονται πλέον σε άλλο χώρο. Κι αυτό γιατί και πρόπ

 Sample Image
ερσι, έγινε ξανά το ίδιο, όταν διαρήκτες μπήκαν σπάζοντας το μικρό παράθυρο του ναού. 

 Όπως ανέφερε ο ιερέας Παναγιώτης Τσινέλος, τα παγκάρια των εξωκκλησιών, ιδίως το καλοκάιρι, γίνονται συχνά στόχος διαρρηκτών.

Πάντως μπορεί οι διαρρήκτες να μην βρήκαν αυτό που ήθελαν, κατάφεραν όμως να βεβηλώσουν ένα θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο του 1793, αλλά και ένα κομμάτι της νεώτερης  ιστορίας του τόπου μας.