Εκτύπωση

Λευτεριά στου Αχελώου τα...νερά

on .

        Σημαντική εξέλιξη είχαμε στο μέτωπο του Αχελώου. Η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρό της Παν. Πικραμμένο, με την υπ’ αριθμ. 141/2010 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτηση του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς», που ζητούσε να ανασταλούν προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού.H εξέλιξη αυτή αφορά και τα έργα του φράγματος της Μεσοχώρας, όμως δεν εμποδίζει τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, ούτε φυσικά προδιαγράφει την οριστική εξάλειψη του κινδύνου της εκτροπής

Sample Image 
και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας.

     Μετά την εξέλιξη αυτή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, την Τετάρτη 17/2/2010, εκπρόσωποι φορέων και κινήσεων πολιτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά γύρω από τα ζητήματα της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας, του πρώτου από τα έργα κεφαλής της εκτροπής.

     Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η συνεχιζόμενη προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας και η απαίτηση για την άμεση διακοπή της και την οριστική ακύρωση του συγκεκριμένου έργου.

      Η απαίτηση αυτή έχει εκφραστεί και μέσω της δικαστικής οδού, με την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ,για την ακύρωση του ν. 3734/2009, με τον οποίο ρυθμίζονται τα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όλης της Μεσοχώρας (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προβλέπεται να κατακλυσθεί). Η συζήτηση της προσφυγής, μετά από δύο αναβολές, έχει προσδιοριστεί για τις 15/3/2010.

 

                                                  Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης τύπου.

Εκτύπωση

Eκδήλωση για το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

on .

Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση στα Γιάννενα για το νομοσχέδιο " Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής". Το παραπάνω νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και αναμένεται σύντομα η σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Sample Image 

Ήδη έχουν εκδηλωθεί πανελλαδικά πολλές αντιδράσεις, παρεμβάσεις, προτάσεις από πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σαν ΟΡΕΙΝΟΙ καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις στην ηλεκτρονική διαβούλευση και συνυπογράψαμε μαζί με σαράντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς από όλη την Ελλάδα κείμενο παρέμβασης και προτάσεις σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου. Μέλη του Δ.Σ. των ΟΡΕΙΝΩΝ,  θα συμμετέχουν στην εκδήλωση του συλλόγου Προστασίας Αράχθου.

Διαβάστε σχετικό άρθρο .

 

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ                                   Ιωάννινα : 15. 2.2010

Κύργιου 9, Τ.Κ 45221  Ιωάννινα

Τηλ.6977584105,Φαξ. 2651008688

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου «Για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα:

« Κριτική στο Νέο Νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

Η εκδήλωση  θα γίνει την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 19:30 στην αίθουσα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (πρώην ΕΛΚΕΠΑ) στη στοά Σάρκα.

Ομιλητές θα είναι οι: Κεφαλάς Τάσος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον και Παπαδημητρίου Γιάννης, Δικηγόρος , Μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου.     

                   ο πρόεδρος                                                         ο Γραμματέας                   

               Γιάννης Μπενέκος                                                   Δημήτρης Μήτσης                              

                                    

Εκτύπωση

Ορεινές αψιμαχίες για "Καλλικράτη"

on .

Κόντρα έχει ξεσπάσει στα Τζουμέρκα σχετικά με το χωροταξικό του "Καλλικράτη". Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η σύνθεση των νέων Δήμων και το ποιος θα πάει με ποιον είναι αυτό που καίει όλους. Έτσι λοιπόν τα σενάρια για το νομό δίνουν και παίρνουν. Άλλοι μιλάνε για τρεις νέους Δήμους, δύο στα ορεινά και έναν στα πεδινά, που θα περιλαμβάνει και το Δήμο της Άρτας. Άλλοι για τέσσερις Δήμους, δυο στα ορεινά και δυο

kallikratis.jpg

στα πεδινά. Παίζει και το σενάριο, ένας Δήμος στα ορεινά και δυο στα πεδινά με τις λιγότερες πιθανότητες, μιας και θα έχει σφοδρές αντιδράσεις.

Το σχέδιο Καλλικράτης απασχόλησε και το κοινοτικό συμβούλιο Θεοδωριάνων στο οποίο καλέστηκαν και συμμετείχαν και εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων του χωριού. Αποφασίστηκε αν μείνει έστω και μια κοινότητα στην Ελλάδα, να ζητήσουμε και μεις να μέινουμε κοινότητα. Ειδάλλως να αποτελέσουμε ένα Δήμο Τζουμέρκων μαζί με τους Δήμους Αθαμανίας, Αγνάντων και την κοινότητα Μελισσουργών.

Απ' τη μεριά του το κοινοτικό συμβούλιο της κοινότητας Μελισσουργών αποφάσισε και αυτό να παραμέινουν κοινότητα αν υπάρξει η δυνατότητα ή να αποτελέσουν ξεχωριστό Δήμο μαζί με το Δήμο Αγνάντων.

Η υπόθεση φούντωσε για τα καλά μετά την πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών σχετικά με το σχέδιο Καλλικράτης. Στη σύσκεψη πήραν μέρος και αρκετοί δήμαρχοι και κοινοτάρχες των "Δυτικών" Τζουμέρκων. Επικράτησε η άποψη χωρίς να παρθεί σχετική απόφαση να συσταθεί ένα Δήμος Τζουμέρκων, που θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγνάντων, Πραμάντων και τις κοινότητες Ματσουκίου, Καλαρρυτών, Συρράκου καθώς και κάποια διαμερίσματα του Δήμου Ξηροβουνίου, χωρίς το Δήμο Αθαμανίας και την κοινότητα Θεοδωριάνων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθαμανίας με συνέντευξη τύπου, αναθεωρεί την προηγούμενη απόφασή του, που ήθελε έναν Δήμο Τζουμέρκων με τους δήμους Αθαμανίας και Αγνάντων και τις κοινότητες Μελισσουργών και Θεοδωριάνων. Με νέα ομόφωνη αποφασή του αφού πλέον η κοινότητα Μελισσουργών και ο Δήμος Αγνάντων διαχώρισαν τη θέση τους, προτείνει τη δημιουργία ενός δήμου "'Ανατολικών Τζουμέρκων", αποτελούμενο από το Δήμο Αθαμανίας και την κοινότητα Θεοδωριάνων.

Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει στην προηγούμενη απόφασή του, αν υπάρξει πρόταση-απόφαση του δήμου Αγνάντων και της κοινότητας Μελισσουργών, που να θέλουν να ενσωματωθούν μαζί με το Δήμο Αθαμανίας και την κοινότητα Θεοδωριάνων σε ένα Δήμο. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Αθαμανίας άφησε σαφείς αιχμές για το ρόλο που διαδραματίζει στην υπόθεση ο δήμαρχος Αγνάντων, που προτείνει νέο Δήμο που θα περιλαμβάνει και ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων, γνωρίζοντας καλά, όντας πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Άρτας, ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει.

Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο πλέον να κατατεθεί μια κοινή πρόταση από τους ΟΤΑ των Τζουμέρκων στην ΚΕΔΚΕ, σχετικά με το χωροταξικό του Καλλικράτη. Το πιο πιθανό είναι να πειθαρχήσουμε σε μια κυβερνητική απόφαση, που θα μας επιβληθεί θέλοντας και μη.

Ήδη όμως ο "Καλλικράτης" κατάφερε το πρώτο πλήγμα: Κατάφερε να χωρίσει τα Τζουμέρκα σε Δυτικά και Ανατολικά.