Εκτύπωση

Ορεινές αψιμαχίες για "Καλλικράτη"

on .

Κόντρα έχει ξεσπάσει στα Τζουμέρκα σχετικά με το χωροταξικό του "Καλλικράτη". Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η σύνθεση των νέων Δήμων και το ποιος θα πάει με ποιον είναι αυτό που καίει όλους. Έτσι λοιπόν τα σενάρια για το νομό δίνουν και παίρνουν. Άλλοι μιλάνε για τρεις νέους Δήμους, δύο στα ορεινά και έναν στα πεδινά, που θα περιλαμβάνει και το Δήμο της Άρτας. Άλλοι για τέσσερις Δήμους, δυο στα ορεινά και δυο

kallikratis.jpg

στα πεδινά. Παίζει και το σενάριο, ένας Δήμος στα ορεινά και δυο στα πεδινά με τις λιγότερες πιθανότητες, μιας και θα έχει σφοδρές αντιδράσεις.

Το σχέδιο Καλλικράτης απασχόλησε και το κοινοτικό συμβούλιο Θεοδωριάνων στο οποίο καλέστηκαν και συμμετείχαν και εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων του χωριού. Αποφασίστηκε αν μείνει έστω και μια κοινότητα στην Ελλάδα, να ζητήσουμε και μεις να μέινουμε κοινότητα. Ειδάλλως να αποτελέσουμε ένα Δήμο Τζουμέρκων μαζί με τους Δήμους Αθαμανίας, Αγνάντων και την κοινότητα Μελισσουργών.

Απ' τη μεριά του το κοινοτικό συμβούλιο της κοινότητας Μελισσουργών αποφάσισε και αυτό να παραμέινουν κοινότητα αν υπάρξει η δυνατότητα ή να αποτελέσουν ξεχωριστό Δήμο μαζί με το Δήμο Αγνάντων.

Η υπόθεση φούντωσε για τα καλά μετά την πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών σχετικά με το σχέδιο Καλλικράτης. Στη σύσκεψη πήραν μέρος και αρκετοί δήμαρχοι και κοινοτάρχες των "Δυτικών" Τζουμέρκων. Επικράτησε η άποψη χωρίς να παρθεί σχετική απόφαση να συσταθεί ένα Δήμος Τζουμέρκων, που θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγνάντων, Πραμάντων και τις κοινότητες Ματσουκίου, Καλαρρυτών, Συρράκου καθώς και κάποια διαμερίσματα του Δήμου Ξηροβουνίου, χωρίς το Δήμο Αθαμανίας και την κοινότητα Θεοδωριάνων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθαμανίας με συνέντευξη τύπου, αναθεωρεί την προηγούμενη απόφασή του, που ήθελε έναν Δήμο Τζουμέρκων με τους δήμους Αθαμανίας και Αγνάντων και τις κοινότητες Μελισσουργών και Θεοδωριάνων. Με νέα ομόφωνη αποφασή του αφού πλέον η κοινότητα Μελισσουργών και ο Δήμος Αγνάντων διαχώρισαν τη θέση τους, προτείνει τη δημιουργία ενός δήμου "'Ανατολικών Τζουμέρκων", αποτελούμενο από το Δήμο Αθαμανίας και την κοινότητα Θεοδωριάνων.

Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει στην προηγούμενη απόφασή του, αν υπάρξει πρόταση-απόφαση του δήμου Αγνάντων και της κοινότητας Μελισσουργών, που να θέλουν να ενσωματωθούν μαζί με το Δήμο Αθαμανίας και την κοινότητα Θεοδωριάνων σε ένα Δήμο. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Αθαμανίας άφησε σαφείς αιχμές για το ρόλο που διαδραματίζει στην υπόθεση ο δήμαρχος Αγνάντων, που προτείνει νέο Δήμο που θα περιλαμβάνει και ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων, γνωρίζοντας καλά, όντας πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Άρτας, ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει.

Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο πλέον να κατατεθεί μια κοινή πρόταση από τους ΟΤΑ των Τζουμέρκων στην ΚΕΔΚΕ, σχετικά με το χωροταξικό του Καλλικράτη. Το πιο πιθανό είναι να πειθαρχήσουμε σε μια κυβερνητική απόφαση, που θα μας επιβληθεί θέλοντας και μη.

Ήδη όμως ο "Καλλικράτης" κατάφερε το πρώτο πλήγμα: Κατάφερε να χωρίσει τα Τζουμέρκα σε Δυτικά και Ανατολικά.

Εκτύπωση

30 εκετοστά το χιόνι στο χωριό.

on .

Τα 30 εκατοστά έφτασε το χιόνι στην πλατεία του χωριού. Ο δρόμος για το Πάρκο ορεινών δραστηριοτήτων, το οποιο θα λειτουργήσει κανονικά, αλλά και για το χωριό είναι ανοιχτός, αφού έχει γίνει αποχιονισμός του. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς λόγω παγετού, μιας και η θερμοκρασία είναι σταθερά κάτω από το μηδέν. Απαραίτητο επίσης όλοι οι οδηγοί να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να τις χρησιμοποιήσουν όταν χρειαστεί.
 Sample Image
Εκτύπωση

Είδαμε ...άσπρη μέρα

on .

Το πρώτο λευκό Σαββατοκύριακο πέρασαν τα Θεοδώριανα. Η ασθενής χιονόπτωση μπορεί να μην κράτησε το χιόνι στρωμένο στο χωριό, ωστόσο

 Sample Image

δημιούργησε ιδιαίτερα την Κυριακή κατάλληλες συνθήκες για τη λειτουργία του πάρκου ορεινών δραστηριοτήτων στο "Λιβάδι" , αφού εκεί το χιόνι ξεπέρασε τα τριάντα εκατοστά. Αποτέλεσμα πολλοί επισκέπτες να ανεβούν μέχρι τα Θεοδώριανα  και να χαρούν τις ομορφιές του χιονιού. Το ορειβατικό λιφτ είχε την επίσημη "πρώτη" του.

 Όπως δείχνει ο καιρός το χιόνι θα κρατήσει, μιας και η θερμοκρασία έχει πέσει σημαντικά. Ασθενής χιονόπτωση προβλέπεται και για τα μέσα της εβδομάδας, όμως ο καιρός φαίνεται να είναι καλός το Σαββατοκύριακο και ιδιαίτερα την Κυριακή.

 Άρα οι δρόμοι για τους φίλους του χιονιού και της περιπέτειας οδηγούν και αυτό το Σαββατοκύριακο στα Θεοδώριανα και στο πάρκο χειμερινών δραστηριοτήτων...

ΔΕΙΤΕ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ