Τα τελευταία νέα μας.

Καλώς τα πρώτα χιόνια...

on .

 Sample Image

Μια όμορφη εικόνα έκπληξη δίνει από σήμερα το πρωί η live camera που είναι εγκατεστημένη στο χωριό. Η κορυφή του "Κριάκουρα"  και η ράχη στο "Αυτί" ντυμενες  στα λευκά μετά τη βραδινή  χονόπτωση. Όπως μαθαίνουμε από το χωριό, το χιόνι κάλυψε ακόμα και τη "Κάτω Κωστηλάτα" και ο καιρός συνεχίζει αγριεμένος, ενώ ήδη καπνίζουν οι σόμπες και τα τζάκια του χωριού.

 Είχαμε αρκετά χρόνια  να δούμε αρχές Οκτώβρη τα χιόνια τόσο χαμηλά. Αυτό όμως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα ούτε τους μόνιμους κατοίκους, ούτε τους τελευταίους κτηνοτρόφους που ετοιμάζονται για τα "χειμαδιά". Μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια. Άλλωστε τα χιόνια και η υπέροχη φύση κάνουν τα Θεοδώριανα μοναδικά και πανέμορφα...Καλώς μας ήρθαν λοιπόν και καλό ...χειμώνα. 

Έφυγε ο φωτογράφος της Ηπείρου και της Αντίστασης

on .

   Ένα διαλεχτό παιδί της Ηπείρου "ταξίδεψε" για πάντα. Ο βετεράνος φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης Κώστας Μπαλάφας πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Γεννημένος στην Κυψέλη της Άρτας στα 1920, από την ηλικία των δέκα ετών απόδημος Ηπειρώτης στην Αθήνα, αρχικά, και κατόπιν σπουδαστής στην Ιταλία, έζησε από κοντά στην Ήπειρο τα μαρτύρια του λαού μας στην     

 Sample Image

Κατοχή και την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Εμπνεύστηκε από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ, κατατάχτηκε στο 85ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ και με το τουφέκι στο ένα χέρι και τη φωτογραφική του μηχανή στο άλλο αποτύπωσε συγκλονιστικά το Αντάρτικο στην Ήπειρο. Οι εικόνες του αποτυπώνουν το μεγαλείο της Αντίστασης, "τον ενθουσιασμό και τη λεβεντιά των ανταρτών αλλά και τις καταστροφές, τους σκοτωμούς, τα καμένα χωριά και τον πόνο του λαού μας".
   Τα φωτογραφικά του όπλα ελάχιστα, μια μικρή φωτογραφική μηχανή και μερικά κουτιά φιλμ που εξαγόρασε με λίγο καλαμποκάλευρο από τα συντρίμμια ενός Ιταλικού αεροπλάνου κοντά στα Γιάννενα στις αρχές του πολέμου. Φωτογράφιζε ακόμη και την ώρα της μάχης, στα χαρακώματα, όντας παράτολμος αλλά και επινοητικός, έχοντας επίγνωση της μεγάλης αποστολής του, εγγράφοντας με το έργο του υποθήκες εθνικής, κοινωνικής αυτογνωσίας για τις γενιές του μέλλοντος.
   Χρειάστηκαν 31 ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθεί το αρχείο του που αναγκαστικά παρέμεινε κρυμμένο σε δίσεκτες εποχές για τη δημοκρατία στον τόπο μας. Ο ίδιος επιμελήθηκε την έκδοσή του, με δικά του κείμενα, στην εμβληματική έκδοση "ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ" που θα αποτελεί για πάντα ένα ιστορικό δίδαγμα για τις γενιές που θάρχονται. Ο ομότεχνός του, κορυφαίος φωτογράφος Σπύρος Μελετζής προλογίζοντας την έκδοση χαρακτήριζε τον Κώστα Μπαλάφα σαν “αγιάτρευτα ερωτευμένο με τον τόπο του και τους ανθρώπους". Κι ο ίδιος ο Κώστας Μπαλάφας, στην αρχή του βιβλίου του, σε μια μόλις παράγραφο, αποτυπώνει την επιτομή της Ηπειρώτικης Ιστορίας:
   "Είναι ίσως στη μοίρα του Ηπειρώτικου λαού να ζει σ΄αδιάκοπους αγώνες. Αγωνίζεται να επιβιώσει πάνω στην κακοτράχαλη γη όπου βρέθηκε, καλλιεργώντας άγονες πλαγιές και στίβει, θάλεγε κανείς, στα δυο του χέρια το λιγοστό τους χώμα, ποτίζοντάς το με οδρώτα, για να το κάμει να καρπίσει. Ζει την πίκρα της ξενιτειάς στην προσπάθειά του να λύσει το καυτό πρόβλημα ζωής και προκοπής. Κι ακόμα αγωνίζεται ν΄αντιμετωπίσει τους αλλεπάληλους δυνάστες που κατά καιρούς δεν έπαψαν να πατούν τα χώματά του."
   Ο ίδιος, σαν παλιός αντάρτης, ήταν σίγουρος για το μέλλον:
"Σ' αυτούς που σημέδεψαν την ιστορία με αίμα και πυρωμένο σίδερο ας πούμε σήμερα σα σε μνημόσυνο: Αδέρφια κοιμηθείτε ήσυχα αυτού που δεν υπάρχουν μίση, πόνος ή στεναγμός. Οι αγώνες σας, όπως όλοι οι τίμιοι αγώνες των λαών, δεν χάνονται".
Σήμερα που ο λαός και ο τόπος μας βρίσκονται μπρος σε νέους, δύσκολους αγώνες, η απώλεια του Κώστα Μπαλάφα βαραίνει περισσότερο. Η προσφορά και το έργο του, όμως, η μεγάλη επιλογή της ζωής του - να σταθεί αντάρτης φωτογράφος μέσα στη μάχη και να κάνει το φακό του όπλο στη μάχη της απελευθέρωσης - μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στους αγώνες του σήμερα και του αύριο, στους αδιάκοπους αγώνες του Ηπειρώτικου λαού.

Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ αποχαιρετά στο πρόσωπο του Κώστα Μπαλάφα ένα από τα πιο διαλεχτά παιδιά της Ηπείρου, με έργο διαχρονικής αξίας και προσφοράς για το λαό και τον τόπο μας. Η ζωή και το έργο του Κώστα Μπαλάφα αποτυπώνουν υποδειγματικά μερικές από τις καλύτερες σελίδες της διαδρομής της Ηπείρου και της Ηπειρώτικης Αποδημίας στην Ιστορία και το χρόνο.
Με απόφασή του, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Σ.Ε. θα παρευρεθεί στην κηδεία του, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 5:30 μμ στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου προσκαλώντας κάθε Ηπειρώτη στον τελευταίο ασπασμό.
Παράλληλα η Π.Σ.Ε. - που είχε βραβεύσει εν ζωή τον Κώστα Μπαλάφα - προετοιμάζει ξεχωριστό αφιέρωμα στο έργο και την προσφορά του Κώστα Μπαλάφα στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια της Π.Σ.Ε. και τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την άνοιξη του 2012.

Πηγή: www.monoplio.gr

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

on .

Καταμετρήθηκαν οι σταυροί των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής. Όπως είχαμε πει 16 έδρες καταλαμβάνει ο συνδυασμός του κ. Χασιάκου, 10 έδρες ο συνδυασμός της κας Καραβασίλη και 1 έδρα ο συνδυασμός του Γιάννη Νάκη στην Δημοτική ενότητα του πρώην Δήμου Αθαμανίας την οποία θα διεκδικήσει δικαστικά αφού δεν είχε κατεβάσει εκέι ψηφοδέλτιο.

Τα Θεοδώριανα θα εκπροσωπούν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιάννης Χάιδος (358 ψήφους) , ο οποίος εκλέγεται για πρώτη  φορά από το συνδυασμό του κ. Χασιάκου και επανεκλέγεται δημοτική σύμβουλος η Ελένη Σερδενέ ( 131 ψήφους)  από το συνδυασμό της κας Καραβασίλη. Να θυμίσουμε ότι με βάση τα στοιχέια της απογραφή από τις επόμενες εκλογές και για δέκα χρόνια τα Θεοδώριανα θα εκπροσωπούνται στο Δήμοαπό έναν τοπικό αντιπρόσωπο και έναν δημοτικό σύμβουλο.

Οι σταυροί όλων των υποψηφίων. Εκλέγονται αυτοί τα ονόματα των οποίων είναι με έντονη γραφή:

Sample Image