Εκτύπωση

Ισχυρό μέτωπο κατά των φραγμάτων.

on .

Τείχη… στα νέα φράγματα που ενδέχεται να κατασκευαστούν στα ποτάμια και τα ρέματα της Ηπείρου ετοιμάζονται να βάλουν οι φορείς και οι

 Sample Image
 το φράγμα της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στα Θεοδώριανα

σύλλογοι της Ηπείρου. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) βάζει από το παράθυρο και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα, με αποτέλεσμα να προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Στην εκτίμηση αυτή κατέληξαν οι εκπρόσωποι δεκάδων φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων από τον Αμβρακικό και την κοινότητα Θεοδωριάνων μέχρι τα χωριά της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων.

 Εκδήλωση για τις ΑΠΕ και τα φράγματα οργάνωσε στα Γιάννενα ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ο οποίος από το 1997 εναντιώνεται στην περαιτέρω «φραγματοποίηση» των ποταμών της Ηπείρου.

Η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή των φορέων στην εκδήλωση κάνει τους διοργανωτές να μιλούν για «νέο ισχυρό μέτωπο» των τοπικών κοινωνιών εναντίον των φραγμάτων. Σε περιφερειακό επίπεδο, στην Ήπειρο, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι και ομάδες επαγγελματιών απορρίπτουν το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Και εκτιμούν ότι στην Ήπειρο, ετοιμάζεται μια «νέα γενιά φραγμάτων», αν και μέχρι τώρα οι προσπάθειες των εταιριών έχουν αποτραπεί χάρη στις συντονισμένες κινητοποιήσεις των φορέων και πολιτών.

Όλοι στο πόδι
Ομόθυμο, πάντως, ήταν το «όχι» στα υδροηλεκτρικά φράγματα όσων πήραν το λόγο στη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διευκολύνει τους επενδυτές», σημείωσε εμφατικά ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου και χαρακτήρισε ως την «πιο επικίνδυνη διάταξη» του νομοσχεδίου την αναφορά στα μεγάλα φράγματα. Οι φορείς εκτιμούν πως το υδροηλεκτρικό έργο του Αγίου Νικολάου, επί του ποταμού Αράχθου, περιλαμβάνεται σ’ αυτή τη διάταξη και ο κ. Παπαδημητρίου κάλεσε τους πάντες σε εγρήγορση, εκτιμώντας πως είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί «ένας τρίτος γύρος αντιπαράθεσης».Την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών ζήτησε ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, επικεφαλής της νομαρχιακής κίνησης «Άπειρος Τόπος», προτείνοντας να έχουν λόγο οι δήμοι για τις δημοπρατήσεις των φραγμάτων. Επίσης, ανέφερε πως οι περιοχές θα πρέπει να καθορίζονται από ολοκληρωμένες μελέτες και με τη συμμετοχή των δήμων, εκφράζοντας τη διαφωνία για την τακτική που σήμερα ακολουθείται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Την αντίθεσή του στην κατασκευή άλλου φράγματος στον Άραχθο εξέφρασε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου Παύλος Χαραλάμπους, σημειώνοντας πως «ο Αμβρακικός δεν έχει μέλλον αν γίνουν άλλα φράγματα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γραμματέας του συλλόγου Θεοδωριανιτών «Οι Ορεινοί», Μαριάνθη Παπαγιάννη, δηλώνοντας πως «κανένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των τεχνικών εταιριών δεν θα κάμψει τον αγώνα μας για τη σωτηρία του φυσικού πλούτου της περιοχής».

Θεωρούν ιθαγενείς τις τοπικές κοινωνίες

«Στο αέρα» βρίσκεται η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτιμά ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος της Συμπαράταξης των Βοιωτών για το Περιβάλλον, απορρίπτοντας το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζονται ως ιθαγενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι ενεργοί πολίτες έχουν λόγο και άποψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τέλος, διαφώνησε με το δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι ανάγκες κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι με διαφορετική πολιτική μπορεί να παραμείνει σταθερή. Ενάντια, στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο Ρήγας Τσιακίρης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Τέλος, συνέχεια στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος του συλλόγου Αράχθου, Γιάννης Μπενέκος.

 εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

                                               Διαβάστε τον  χαιρετισμό των ΟΡΕΙΝΩΝ στην εκδήλωση

Εκτύπωση

Λευτεριά στου Αχελώου τα...νερά

on .

        Σημαντική εξέλιξη είχαμε στο μέτωπο του Αχελώου. Η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρό της Παν. Πικραμμένο, με την υπ’ αριθμ. 141/2010 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτηση του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς», που ζητούσε να ανασταλούν προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού.H εξέλιξη αυτή αφορά και τα έργα του φράγματος της Μεσοχώρας, όμως δεν εμποδίζει τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, ούτε φυσικά προδιαγράφει την οριστική εξάλειψη του κινδύνου της εκτροπής

Sample Image 
και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας.

     Μετά την εξέλιξη αυτή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, την Τετάρτη 17/2/2010, εκπρόσωποι φορέων και κινήσεων πολιτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά γύρω από τα ζητήματα της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας, του πρώτου από τα έργα κεφαλής της εκτροπής.

     Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η συνεχιζόμενη προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας και η απαίτηση για την άμεση διακοπή της και την οριστική ακύρωση του συγκεκριμένου έργου.

      Η απαίτηση αυτή έχει εκφραστεί και μέσω της δικαστικής οδού, με την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ,για την ακύρωση του ν. 3734/2009, με τον οποίο ρυθμίζονται τα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όλης της Μεσοχώρας (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προβλέπεται να κατακλυσθεί). Η συζήτηση της προσφυγής, μετά από δύο αναβολές, έχει προσδιοριστεί για τις 15/3/2010.

 

                                                  Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης τύπου.

Εκτύπωση

Eκδήλωση για το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

on .

Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση στα Γιάννενα για το νομοσχέδιο " Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής". Το παραπάνω νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και αναμένεται σύντομα η σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Sample Image 

Ήδη έχουν εκδηλωθεί πανελλαδικά πολλές αντιδράσεις, παρεμβάσεις, προτάσεις από πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σαν ΟΡΕΙΝΟΙ καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις στην ηλεκτρονική διαβούλευση και συνυπογράψαμε μαζί με σαράντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς από όλη την Ελλάδα κείμενο παρέμβασης και προτάσεις σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου. Μέλη του Δ.Σ. των ΟΡΕΙΝΩΝ,  θα συμμετέχουν στην εκδήλωση του συλλόγου Προστασίας Αράχθου.

Διαβάστε σχετικό άρθρο .

 

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ                                   Ιωάννινα : 15. 2.2010

Κύργιου 9, Τ.Κ 45221  Ιωάννινα

Τηλ.6977584105,Φαξ. 2651008688

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου «Για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα:

« Κριτική στο Νέο Νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

Η εκδήλωση  θα γίνει την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 19:30 στην αίθουσα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (πρώην ΕΛΚΕΠΑ) στη στοά Σάρκα.

Ομιλητές θα είναι οι: Κεφαλάς Τάσος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον και Παπαδημητρίου Γιάννης, Δικηγόρος , Μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου.     

                   ο πρόεδρος                                                         ο Γραμματέας                   

               Γιάννης Μπενέκος                                                   Δημήτρης Μήτσης