Εκτύπωση

Σιώπησε "Η Φωνή της ορεινής πατρίδας"

on .

Με ένα Δελτίο Τύπου του προέδρου της Διευρυμένης Κοινότητας Νεράιδας Τρικάλων, ανακοινώνεται ότι η εφημερίδα "Η Φωνή της ορεινής πατρίδας" παύει πλέον να εκδίδεται. Ίσως η πολύ καλή εφημερίδα να είναι η μια απ' τις πρώτες "παράπλευρες απώλειες "του "Καλλικράτη", χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε, μιας και δεν αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου, τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Να σταθούμε στο υστερόγραφο του Δελτίου και να ευχηθούμε σύντομα να δούμε την εφημερίδα ξανά στην κυκλοφορία, μιας και οι ορεινές μας πατρίδες , ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα του Καλλικράτη, έχουν ανάγκη τέτοιες"Φωνές".

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ      

 Δ/ΝΣΗ ΤΟΠ.ΑΥΤ/ΣΗΣ & Δ/ΣΗΣ  

  ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ    Ν Ε Ρ Α Ϊ Δ Α Σ

Ταχ.Δ/νση: Καλαμάτα 142100 Τρίκαλα

Τ.Θ.  86 Τηλ. 2431074676 Fax: 2431033457     

                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                    ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ Μ.Μ.Ε.                                                     

    

Μία ιστορία, μία προσπάθεια οκτώ ετών έφτασε στο τέλος της. Πριν οκτώ χρόνια, ήταν η ιδέα του Δημήτρη Τσάκαλου για την έκδοση εφημερίδας. Την  έφερε στο Κοινοτικό Συμβούλιο  και το Κοινοτικό Συμβούλιο την υιοθέτησε ομόφωνα.

Η προσπάθεια και ο δημιουργικός οίστρος του Δημήτρη δικαιώθηκαν. Η «Φωνή της Ορεινής Πατρίδας» κατάφερε να δώσει στίγμα, φωνή στα χωριά μας,  να αποτελέσει σύνδεσμο δημοτών και να μας κάνει περήφανους με την αναγνωσιμότητα που απέκτησε η περιοχή μας.

Δόθηκαν  42 μάχες για την έκδοσή της (όσα και τα φύλλα) και εκδόθηκαν όλες.Ένιωσα όλα αυτά τα χρόνια περήφανος και τυχερός. Τυχερός για τα κοινοτικά συμβούλια που συνεργαστήκαμε και βοήθησαν στην έκδοση της «Φωνής».

Τυχερός για τον αρχισυντάκτη που παρά τις διαφωνίες, την προσπάθεια πολλών όλα αυτά τα χρόνια να τον οδηγήσουν μακριά από τη φωνή, συνέχισε - με επιτυχία - έως το τέλος.

Τυχερός για τις συντακτικές επιτροπές. Τυχερός γιατί γνώρισα ανθρώπους όπως ο Κώστας ο Βασιλάρας που  ξενύχτησαν για την άρτια έκδοση της «Φωνής» χωρίς να διεκδικούν «δάφνες» και επαίνους. Δάφνες και επαίνους που εισέπραττε βέβαια η κοινότητα.

Τυχερός που ενεργοποιήσαμε ανθρώπους που μέσα από της μόνιμες στήλες και τα άρθρα τους ανέδειξαν προβλήματα και κατέγραψαν λαογραφικές μνήμες. Ο δάσκαλος Γιάννης Τεντολούρης, η καθηγήτρια Ελένη Τσακάλου, ο δάσκαλος Θωμάς Μαντέλλος είναι μερικοί από αυτούς που κατάφεραν με την υπευθυνότητά τους, τη μονιμότητά τους αλλά και την αρτιότητα των άρθρων τους να ανεβάσουν το επίπεδο της εφημερίδας.

Τυχερός γιατί ήμουν εγώ αυτός που ανέβηκε στο βάθρο  εκπροσωπώντας όλους τους ορεινούς και παρέλαβα το Βραβείο του Υπουργείου Τύπου για την άριστη εφημερίδα μας. Την εφημερίδα που όπως μας είπαν βραβεύτηκε γιατί «αρίστευσε μεταξύ αρίστων» και γιατί αποτέλεσε «άρτια  συντακτική και εκδοτική προσπάθεια». Την εφημερίδα που με το βραβείο της αυτό έκανε γνωστά τα ορεινά χωριά μας σε ολόκληρη την Ελλάδα.Περήφανος για τους ανθρώπους της περιοχής που γνώρισα μέσα από τις συνεντεύξεις της «Φωνής».

Περήφανος για όλα αυτά που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και προβλήθηκαν στη «Φωνή».

Η εφημερίδα «Η Φωνή της Ορεινής Πατρίδας» παύει να εκδίδεται.

Υ.Γ.: Καταγράφοντας τους δύο τελευταίους μήνες την αγωνία πολλών για την αναστολή της έκδοσης και πιστεύοντας στην ανάγκη ύπαρξής της, σύντομα θα γίνει προσπάθεια επανέκδοσης της «Φωνής».                                   

                                                                  Ο Πρόεδρος της Δ/νης Κοινότητας Νεράϊδας

                                                                                       Ηλίας Καραγεώργος

Εκτύπωση

Το ημερήσιο γλέντι στο ποτάμι.

on .

Στις 16 Αυγούστου, δεύτερη μέρα του πανηγυριού, έγινε τελικά το ημερήσιο γλέντι στο ποτάμι, που είχαμε προγραμματίσει για τις 12 Αυγούστου. Ο κόσμος πολύς, πάνω από 300 άτομα, ψητά, γλέντι, χορός, μπύρες και τσίπουρο, αλλά και βουτιές από μικρούς και μεγάλους στα παγωμένα νερά του Γκούρα.

Έυχαριστούμε τα παιδιά της ορχήστρας, με τον Ηλία Τζερεμέ στο κλαρίνο, το Γιάννη Παπαγιάννη στο τραγούδι , τον Αλέκο Τάτση με το μπουζούκι

 Sample Image

του που βρέθηκε για λίγο μαζί μας και την ευχάριστη έκπληξη την Αναστασία Ζώη με την υπέροχη φωνή της. Επίσης τους ψήστες που "ψήθηκαν" για μας, την Αθανασία Ζώη, το Χρήστο Παπαχρήστο, τη Ζανέτη Λάππα. τη Φωτεινή Τζουβάρα, τον Αλέκο και τη Σταθούλα Παπαντζίκου, το Λάκη Λιανό, που και λόγω  επαγγέλματος, πρόσφερε και έψησε ότι καλύτερο είχε. Όλους όσους πρόσφεραν με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά και όλους αυτούς κυρίως τα νέα παιδιά, που έφεραν τη δροσιά τους και το κέφι τους.

Φαίνεται ότι η η ημερομηνία αυτή  ταιριάζει περισσότερο. Να ανανεώσουμε λοιπόν το ραντεβού μας για του χρόνου την ίδια μέρα και στο ίδιο μέρος. Για κάτι πιο οργανωμένο, αλλά το ίδιο αυθόρμητο. Και επειδή πιστεύουμε ότι το χωριό μάς χρειάζεται όλες τις εποχές, κάνουμε τη σκέψη για κάτι ανάλογο το καταχείμωνο ή τις Απόκριες, όχι βέβαια στο ποτάμι.  Βλέπουμε....

 

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εκτύπωση

Πολύς κόσμος και φέτος τον Αύγουστο στα Θεοδώριανα.

on .

Φαίνεται ότι η παράδοση, τα γλέντια , τα πανηγύρια και  η όμορφη ορεινή Ελλάδα δεν καταλαβαίνουν και πολύ  από ...οικονομική κρίση. Κι αυτό γιατί πολύς κόσμος, περισότερος ίσως και από προηγούμενες χρονιές, επισκέφτηκε και φέτος τον Αύγουστο τα Θεοδώριανα αλλά και τα γύρω Τζουμερκοχώρια. Σ' αυτό βοήθησαν και οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια μας, που σε πείσμα των καιρών κρατάνε ακόμα αρκετά παραδοσιακά και αυθεντικά τους στοιχεία.

Στις 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία του Λάκη Χαλκιά στην πλατέια του χωριού μας, αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο της Βασιλικής Παπαχρήστου.Ο Λάκης Χαλκιάς αγέραστος και αυθεντικός,  με μια υπέροχη ορχήστρα, πρώτα μας γύρισε πίσω σε επιτυχίες και

 Sample Image

συνεργασίες με μεγάλους Έλληνες συνθέτες και μας θύμισε τραγούδια που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά ( μαλαματένια λόγια στο μαντίλι, εδώ στην ξένη χώρα, η φάμπρικα δε σταματά κ.λ.π.) .

 Μετά με το υπέροχο κλαρίνο του Γιώργου Κωτσίνη και με μια πλειάδα αυθεντικών παραδοσιακών οργανοπαικτών, μας ταξίδεψε στους δρόμους της παραδοσιακής μουσικής στα χνάρια των τραγουδιών που κατέγραψε στο βιβλίο της "Το υφάδι της μνήμης" η συμπατριώτισσά μας Βασιλική Παπαχρήστου. Η συναυλία κράτησε περίπου τρεις ώρες και τέλειωσε με τραγούδι, χορό αλλά και ομολογουμένως  ένα τσουχτερό κρύο που θύμιζε περισσότερο Φθινόπωρο.

 Sample Image

Το Δεκαπενταύγουστο, οι Θοδωριανίτες αλλά και πολλοί επισκέπτες και φίλοι του χωριού μας, για άλλη μια φορά πιστοί στο ραντεβού τους, όπως εκατοντάδες χρόνια τώρα.  Όλοι το απομεσήμερο στην πλατεία του χωριού, πιασμένοι χέρι χέρι για το "διπλοκάγκελο" και το "Ψηλά στην Κωστηλάτα".

Και του χρόνου! 

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ   

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟΚΑΓΚΕΛΟ