Εκτύπωση

Στο Δήμο "Κεντρικών Τζουμέρκων" τα Θεοδώριανα.

on .

Ανακοινώθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση, η νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας με τον κωδικό "Καλλικράτης". Ταυτόχρονα δόθηκε στη δημοσιότητα και το "Χωροταξικό", που αναμένεται να

 Sample Image
προκαλέσει και τις περισσότερες αντιδράσεις. Το σχέδιο  προβλέπει τη δραστική μείωση των 910 δήμων και των 104 κοινοτήτων σε 333 -343 , τη δημιουργία 13 Αιρετών Περιφερειών στη θέση των σημερινών 54 Νομαρχιών και τη δημιουργία επτά γενικών Διευθύνσεων,που θα αντικαταστήσουν τις παλιές 13 κρατικές περιφέρειες.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του σχεδίου νόμου είναι η πρόταση για πενταετή θητεία των αιρετών . Ο κ. Ραγκούσης όμως είπε ότι από την επόμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση, δηλαδή από τις εκλογές του 2014 αυτές θα διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές (το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου) προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με το χωροταξικό  και ότι αφορά το νομό Άρτας δημιουργούνται 4 δήμοι:

1. Δήμος Αρταίων με έδρα την Άρτα αποτελούμενος από τους δήμους:α. Αρταίων β.  Αμβρακικού γ. Βλαχερνών, δ.Φιλοθέης, ε.Ξηροβουνίου) οι οποίοι καταργούνται.

2. Δήμος Νικολάου Σκουφά με έδρα το Πέτα και ιστορική έδρα το Κομμένο αποτελούμενος από τους δήμους: α.Πέτα β.Αράχθου γ.Κομποτίου και δ.τη κοινότητα Κομμένου, οι οποίοι καταργούνται.

3. Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη με έδρα την Άνω Καλεντίνη αποτελούμενος από τους δήμους: α.Ηράκλειας β. Γεωργίου Καραϊσκάκη και γ.Τετραφυλίας οι οποίοι καταργούνται.

4. Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με έδρα το Βουλγαρέλι αποτελούμενος από τους δήμους: α.Αθαμανίας  β. Αγνάντων και τις κοινότητες α. Θεοδωριάνων β. Μελισσουργών, οι οποίοι καταργούνται. 

Οι δήμοι Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων χαρακτηρίζονται ως ορεινοί.

Σχετικά με τους όμορους σε μας Δήμους δημιουργείται στο νομό Ιωαννίνων:  ο Δήμος"Βόρειων Τζουμέρκων" με έδρα τα Πράμαντα αποτελούμενος από τους δήμους α.Τζουμέρκων β. Πράμαντων και τις κοινότητες α. Σιράκου β. Καλαριτών γ. Ματσουκίου και δ.Βαθυπέδου, οι οποίοι καταργούνται.

Στο νομό Τρικάλων συγκροτείται ο Δήμος Πινδέων με έδρα τη Πύλη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αιθήκων β. Γόμφων γ. Πιαλείων δ. Πύλης ε. Πινδέων και τις κοινότητες α. Μυροφύλλου β. Νεράιδας, οι οποίοικαταργούνται.

Τέλος συγκροτείται η περιφέρεια Ηπείρου η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης. Έδρα της περιφέρειας Ηπείρου είναι τα Ιωάννινα. Κάθε νομός αποτελεί και περιφερειακό διαμέρισμα και κάθε πρωτεύουσα νομού είναι έδρα του αντίστοιχου περιφερειακού διαμερίσματος

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΕΔΩ.

Εκτύπωση

Αυτοψία για τα υδροηλεκτρικά στα Θεοδώριανα.

on .

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου συνοδευόμενο από μηχανικούς της ΤΕΡΝΑ, επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή τα Θεοδώριανα για να κάνει αυτοψία στα δυο ποτάμια ( Μουζάκι και Άσπρη Γκούρα), σχετικά με τα σχεδιαζόμενα υδροηλεκτρικά έργα της ΤΕΡΝΑ. Εκεί τους περίμεναν συγχωριανοί και εκπρόσωποι από τους φορείς  και συλλόγους του χωριού ( Κοινότητα, Συνεταιρισμός, Ορεινοί, Κωστηλάτα, Εκκλησιαστικό συμβούλιο).

 Οι εκπρόσωποι των φορέων του χωριού συνόδεψαν το κλιμάκιο στην αυτοψία και  είχαν την ευκαιρία με επιχειρήματα, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία οποιουδήποτε άλλου υσδροηλεκτρικού στα Θεοδώριανα και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς την κατασκευάστρια εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ότι πρέπει επιτέλους να σεβαστεί την θέληση της τοπικής κοινωνίας και τον πολυετή αγώνα των κατοίκων.

 Η συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους φορείς του χωριού καταδεικνύει την μαζικότητα και ενότητα του αγώνα, ο οποίος  κλιμακώνεται.

 Sample Image

Εκτύπωση

Κατολίσθηση στο μονοπάτι για καταρράχτες.

on .

Οι ισχυρές φετινές  βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση στο  μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράχτες των Θεοδωριάνων. Είναι το δύσκολο σημείο που και παλιότερα έιχαν γίνει ανάλογες ζημιές. Η πρόσβαση  στους καταρράχτες από το μονοπάτι για κάποιες μέρες ήταν αδύνατη. Ωστόσο τις μέρες του Πάσχα,  αρκετοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν τους καταρράχτες  μας  με κάποια δυσκολία και  με ιδιαίτερη προσοχή. Σύντομα θα γίνει η αποκατάστασή του μονοπατιού ώστε να μπορούν να το περπατήσουν με ασφάλεια ακόμα και μικρά παιδιά και να χαρούν το μοναδικό θέαμα.

 Sample Image