Εκτύπωση

Αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα Υ/Η της ΤΕΡΝΑ

on .

  Σημαντικές θετικές εξελίξεις έχουμε σχετικά με  την αποτροπή της εγκατάστασης των δύο μικρών  υδροηλεκτρικών έργων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα Θεοδώριανα. Την  ομόφωνη απόφαση της Ν.Ε.ΧΩ.ΠΕ. Νομού Άρτας (8-1-2010),  η οποία ΔΕΝ συμφωνεί με την κατασκευή των παραπάνω έργων και συνεπώς δεν εγκρίνει την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έρχεται να συμπληρώσει ανάλογη αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου (1-5-2010) η οποία και αυτή με τη σειρά της δεν συμφωνεί με το σχεδιασμό και την εγκατάσταση των παραπάνω έργων.   

 Sample Image

το υπάρχον φράγμα της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στα Θεοδώριανα

 Έχει εξαιρετική σημασία ότι οι παραπάνω υπηρεσίες, μετά και τα σχετικά υπομνήματα του συλλόγου μας «Οι Ορεινοί» και των άλλων φορέων του χωριού, έφτασαν στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις αφού έκαναν αυτοψία στην περιοχή κατασκευής των έργων. Γεγονός που  καταδεικνύει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία  αντιμετώπισαν την υπόθεση αυτή, που ταλανίζει την κοινωνία των Θεοδωριάνων για πολλά χρόνια.

 Ταυτόχρονα με σοβαρά επιχειρήματα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους  απορρίπτουν το σχεδιασμό των παραπάνω έργων  στα ποτάμια της περιοχής των Θεοδωριάνων, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του ανεκτίμητου φυσικού πλούτου της περιοχής μας. 

 Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που δεν εγκρίνεται η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των συγκεκριμένων έργων, αφού πριν είχε προηγηθεί το 2004 και σχετική ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ.

  Ελπίζουμε, επιτέλους η κατασκευάστρια εταιρεία να σεβαστεί τις υπηρεσιακές αρνητικές γνωμοδοτήσεις, την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας κατοίκων και φορέων των Θεοδωριάνων και να μην επανέλθει για τέταρτη φορά με τροποποιημένες τις ίδιες μελέτες.  

 Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούμε  την εγκατάσταση άλλου τέτοιου έργου  στα ποτάμια της περιοχής μας, όταν ήδη λειτουργεί από το 2004 ανάλογο έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ παραβιάζοντας συστηματικά περιβαλλοντικούς όρους έχοντας επιβαρύνει αρνητικά το περιβάλλον. 

 Τελευταία προέκυψε και ένα άλλο μεγάλο θέμα που σχετίζεται με τα παραπάνω. Έχουμε αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε., η οποία προχωράει την διαδικασία αδειοδότησης, για την εγκατάσταση ενός αιολικού Πάρκου ισχύος 34 ΜW με 17 ανεμογεννήτριες στην περιοχή «Ξέρακας» στα σύνορα της κοινότητας Θεοδωριάνων και του Δήμου Αθαμανίας.

 Σαν «ΟΡΕΙΝΟΙ» εξετάζουμε  σοβαρά όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης αυτής και σύντομα θα πάρουμε ξεκάθαρη θέση θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και το συμφέρον της κοινωνίας των Θεοδωριάνων. 

Εκτύπωση

Πιο "σφιχτός" ο Καλλικράτης

on .

Οριστικοποιήθηκε στους 325 δήμους από 1.034 που ήταν σήμερα, η τελική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του «Καλλικράτη» το οποίο κατατέθηκε χτες (14 -5-2010) στη βουλή. Καταργούνται οι Νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 Αιρετές Περιφέρειες.Υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στο χωροταξικό των Δήμων από το αρχικό σχέδιο του «Καλλικράτη».

  Ωτόσο αυτές δεν αφορούν το νομό Άρτας στον οποίο οριστικοποιείται πλέον η δημιουργία 4 Δήμων.  Η κοινότητα Θεοδωριάνων εντάσσεται οριστικά στο Δήμο «Κεντρικών Τζουμέρκων» μαζί με τους Δήμους Αγνάντων, Αθαμανίας και την κοινότητα Μελισσουργών με έδρα το Βουργαρέλι. Έχουμε μια αλλαγή όμως στο χωροταξικό του όμορου Δήμου «Βορέιων Τζουμέρκων» με έδρα την Πράμαντα, στον οποίο εκτός των άλλων ενσωματώνεται και ο Δήμος Κατσανοχωρίων.

Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι πενταετής και από το 2014 οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Φέτος, οι εκλογές θα γίνουν μία

1_kallikratis.jpg

εβδομάδα νωρίτερα απ' ό,τι είχε ανακοινωθεί, δηλαδή στις 7 Νοεμβρίου, και στις 14 του μήνα θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές σε όσους ΟΤΑ απαιτηθεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει για το νέο πλέον Δήμο «Κεντρικών Τζουμέρκων» θα έχει 27 μέλη και 4 αντιδημάρχους των οποίων η θητεία θα είναι τουλάχιστον 2,5 χρόνια.Δεν προβλέπονται τοπικοί αντιδήμαρχοι για τους καταργημένους Ο.Τ.Α. Αντίθετα προβλέπονται Συμβούλια Τοπικής Κοινότητας για κάθε τοπικό διαμέρισμα.
Για τα Θεοδώριανα προβλέπεται τριμελές Τοπικό συμβούλιο, ο πρόεδρος του οποίου θα έχει αυξημένες δραστηριότητες και καθήκοντα που θα αφορούν το τοπικό διαμέρισμα. Θα μετέχει στα Δημοτικά Συμβούλια μόνο όταν συζητείται θέμα που θα αφορά το διαμέρισμά του , θα γνωμοδοτεί και θα έχει δικαίωμα ψήφου.

 Το εκλογικό μέτρο για την κατανομή των εδρών στα δημοτικά συμβούλια θα είναι ανάλογο του πληθυσμού της κάθε εκλογικής Περιφέρειας, όπως αυτός προκύπτει από την τελευταία απογραφή του 2001. Σαν εκλογική περιφέρεια νοείται ο κάθε καταργημένος Ο.Τ.Α. που συνενώνεται. Έτσι ο δικός μας δήμος «Κεντρικών Τζουμέρκων» θα έχει 4 εκλογικές περιφέρειες που αντιστοιχούν στους καταργημένους πλέον Δήμους Αθαμανίας και Αγνάντων και τις κοινότητες Θεοδωριάνων και Μελισσουργών. Σύμφωνα πάντα με το εκλογικό μέτρο τα Θεοδώριανα θα εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο από 2 δημοτικούς συμβούλους και οι Μελισσουργοί από έναν δημοτικό σύμβουλο.

 Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

 

 

 

Εκτύπωση

"Δεν θέλω να πάω στον Παράδεισο"

on .

"Δεν Θέλω να πάω στον Παράδεισο", ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του συμπατριώτη μας λογοτέχνη Ρήγα-Γιώργου Σκουτέλα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο".

rigas_par.jpg

"Ο Άρης και η Βάλια είναι δυο αναμάρτητοι και παράφορα ερωτευμένοι νέοι, που η ταξική και στείρα νοοτροπία του πατέρα της Βάλιας δεν τους αφήνει να χαρούν την ευτυχία τους στη γη. Γι' αυτό και αποφασίζουν να μεταβούν οικεία βουλήσει στην άλλη ζωή για να είναι αιώνια μαζί στον Παράδεισο. Όμως είναι άλλες οι βουλές του Κυρίου...
Ο συγγραφέας πλάθει, με χιουμοριστική διάθεση και μέσα στα όρια που διαγράφει η χριστιανική θρησκεία, έναν μύθο για τη μεταφυσική ζωή".

1rigas.jpg

Ο Ρήγας-Γιώργος Σκουτέλας κατάγεται απ' τα Θεοδώριανα Άρτας. Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε από νωρίς, απ' τα γυμνασιακά του χρόνια και από τότε γράφει συνέχεια (διήγημα, μυθιστόρημα, χρονογράφημα, θέατρο) ενώ συνεργάζεται με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Μεταξύ άλλων έχει εκδόσει: µια λαο­γραφική ιστορική µελέτη για τα Θεοδώ­ριανα Άρτας, δυο συλλογές διηγηµάτων, ένα οδοιπο­ρικό, µια θεα­τρική κωμωδία και µια πραγµα­τεία για το έργο του ποιητή λογοτέχνη Δηµοσθένη Κόκκινου .Επίσης πέντε μυθιστορήματα μεταξύ αυτών: « Εγώ, ο Πύρρος» (μυθιστορηματική βιογραφία, Λιβάνης 2003) και "Στα τείχη της Κωνσταντινούπολης" (ιστορικό μυθιστόρημα, Λεξίτυπον 2009).