Εκτύπωση

Ανώτατη τιμή για αιωνόβια συγχωριανή μας.

on .

Τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στα 102(!) της χρόνια η συμπατριώτισσά μας Βασιλική Παπαχρήστου (Vasiliki Scotes) συνοδευόμενη από το γιό της Thomas J. Scotes ( Θανάση Σκουτέλα)   και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση έγινε ύστερα από πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας , την Παρασκευή 9 Ιουλίου.

 

 Sample Image
Αφορμή στάθηκε η έκδοση του εξαίσιου βιβλίου  A WEFT OF MEMORY (Το υφάδι της μνήμης). Στις 300 σελίδες του βιβλίου, η αινώβια συμπατριώτισσά μας βρίσκει τη δύμαμη να ανασύρει από τη μνήμη της εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, παιδικά βιώματα, θύμησες, αλλά και δικά της ποιήματα, τα οποία κατέγραψε ο γιός της Thomas J Scotes (Θανάσης Σκουτέλας), γλωσσολόγος και τέως διπλωμάτης των Η.Π.Α.), σε ένα υπέροχο βιβλίο.

Η Βασιλική Παπαχρήστου γεννήθηκε στα Θεοδώριανα το 1908. Σημαδεμένη από τη φτώχια και τις στερήσεις της παιδικής της ηλικίας,  το 1931 φτάνει μαζί με το σύζυγό της ,  στο Χάρισμπεργκ της Πενσυλβάνια. Εκεί ζει την υπόλοιπη ζωή της με πίκρες, λύπες, αλλά και μεγάλες χαρές. Με τη ζωή της και την καρδιά της ανάμεσα σε δυο πατρίδες. Στην πατρίδα που τη δέχτηκε και τη μεγάλωσε και την μικρή  ορεινή της πατρίδα, που τη γέννησε και ποτέ της δεν λησμόνησε. Καρπός αυτής της αγάπης της για τα Θεοδώριανα, το υπέροχο βιβλίο.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό, απλό, αλλά κυρίως συγκινητικό κλίμα.

Το Υφάδι της Μνήμης  όμως δεν σταματά να ...ξετυλίγεται. Σειρά έχει μια  σπουδαία εκδήλωση  και μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο και στη ζωή της Βασιλικής Παπαχρήστου,  με το Λάκη Χαλκιά 7  Αυγούστου στα Θεοδώριανα. Λεπτομέρειες για την εκδήλωση  σε λίγες μέρες.  

Εκτύπωση

Διάρρηξη στο Μοναστήρι της Παναγίας.

on .

   

Sample Image 

Διαρρήκτες χτύπησαν το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας στα Θεοδώριανα. Το γεγονός αντιλήφθηκε συγχωριανός μας βοσκός και πρέπει να έγινε πριν από αρκετές μέρες.

 Μπήκαν με ευκολία στο εσωτερικό της, σπάζοντας με σφυριά την κλειδαριά της πόρτας.  Απ' ότι φαίνεται σκοπός τους ήταν η λεία των λίγων ευρώ, αν  υπήρχαν κι αυτά στο παγκάρι, μιας και τα ιστορικά αντικείμενα και ιερά κειμήλια του Μοναστηριού, φυλάσσονται πλέον σε άλλο χώρο. Κι αυτό γιατί και πρόπ

 Sample Image
ερσι, έγινε ξανά το ίδιο, όταν διαρήκτες μπήκαν σπάζοντας το μικρό παράθυρο του ναού. 

 Όπως ανέφερε ο ιερέας Παναγιώτης Τσινέλος, τα παγκάρια των εξωκκλησιών, ιδίως το καλοκάιρι, γίνονται συχνά στόχος διαρρηκτών.

Πάντως μπορεί οι διαρρήκτες να μην βρήκαν αυτό που ήθελαν, κατάφεραν όμως να βεβηλώσουν ένα θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο του 1793, αλλά και ένα κομμάτι της νεώτερης  ιστορίας του τόπου μας.

Εκτύπωση

Πέφτουν οι μάσκες.....

on .

 Ο ρόλος της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών Άρτας στην υπόθεση κατασκευής των υδροηλεκτρικών έργων στα ποτάμια των Θεοδωριάνων, είναι γνωστός από το 1997 όσο  και  η εμπλοκή της παλιότερα στις κοινοτικές εκλογές, υποστηρίζοντας  ανοιχτά συγκεκριμένους υποψηφίους, που ήταν υπέρ των συγκεκριμένων έργων.       

 Οπότε δεν μας εκπλήσσουν οι θέσεις που εκφράζει το Δ.Σ. της Αδελφότητας σε έγγραφό του (11/25-5-2010), που έχει στείλει στους φορείς του χωριού μας (Κοινότητα, Συνεταιρισμό, Κωστηλάτα, Ορεινοί), υποστηρίζοντας ακόμα και σήμερα την κατασκευή των έργων αυτών, αγνοώντας προκλητικά τις απανωτές αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.        

 

Sample Image 

Άρτα 5 Μάρτη 2010. Συνέντευξη φορέων και συλλόγων για τα Υ/Η.Από αριστερά:Χρήστος Μητρογιάννης, γραμματέας του Συνεταιρισμού Θεοδωριάνων, Θανάσης Κολτούκης  μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού και αντιπρόεδρος των Ορεινών, Δημήτρης Στεργιούλης προεδρος των Ορεινών,Δώρα Νικολάου αντιπρόεδρος του συλλόγου Κωστηλάτα,Γιάννης Χάιδος και Γιάννης Κουτσούκης κοινοτικοί σύμβουλοι, Ηλίας Καραμπίκας, αντιπρόεδρος του συλλόγου Προστασίας Αράχθου. Μόνο η Αδελφότητα... απούσα.   

Αυτό που μας εκπλήσσει, είναι ότι το έγγραφο συνυπογράφεται και από κάποια νέα παιδιά που είναι μέλη του Δ.Σ., απ’ τα οποία θα περίμενε κανείς φρέσκες ιδέες και προτάσεις. Αντίθετα υιοθετούν  χιλιοειπωμένες θέσεις και απόψεις βγαλμένες από ναφθαλίνη, που κούρασαν, δίχασαν και που στο κάτω κάτω έρχονται σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και φορέων του χωριού μας, πλην βεβαίως κάποιων ελαχίστων μελών της Αδελφότητας. Φαίνεται ότι τον άλλον αέρα ομόνοιας και συνεργασίας, που προσδοκούσαν να φέρουν μέλη του προηγούμενου Δ.Σ., διαδέχονται η ίδια ξεπερασμένη επιχειρηματολογία και παρωχημένες θέσεις και προτάσεις, αντίθετες με τα συμφέροντα του χωριού, που οδηγούν  τον ιστορικό σύλλογο με  μαθηματική ακρίβεια στην ανυποληψία και στην απαξίωση.     

   Επειδή σημεία της επιστολής αναφέρονται εμμέσως πλην σαφώς στο σύλλογό μας, όλοι γνωρίζουν ότι Οι Ορεινοί  δεν «κρυφτήκαμε» ποτέ. Ξεκινήσαμε  κάναμε και κάνουμε έναν αγώνα, γιατί έχουμε διαφορετικό όραμα για τον τόπο μας. Αγώνα που στην πορεία, έγινε κοινός αγώνας της Κοινότητας (θυμίζουμε ομόφωνη απόφαση κοινοτικού συμβουλίου) της συντριπτικής πλειοψηφίας κατοίκων,  φορέων και συλλόγων του χωριού. Αυτό καταδεικνύει άλλωστε και το γεγονός, ότι σε συσκέψεις και σε σχετικές συνεντεύξεις  τύπου, συμμετείχε η Κοινότητα και εκπρόσωποι από όλους τους φορείς, πλην της Αδελφότητας.  

       Όσοι ασχολούνται στοιχειωδώς με το χωριό και τα προβλήματά του τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουν ότι οι δραστηριότητές μας, η παρουσία μας και η προσφορά μας, δεν εξαντλούνται σε εθιμοτυπικές επισκέψεις στο χωριό, σε κριτικές εκ του μακρόθεν και του ασφαλούς, σε «φθαρμένες» ανέξοδες εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου και σε αναχρονιστικές αντιλήψεις και ιδέες

 Πασχίζουμε αποκλειστικά και μόνο για την προβολή και προκοπή του χωριού μας και «βάζουμε πλάτη» για τη λύση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.  Στα συμφέροντα μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, που πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί η παραπάνω επιστολή, εμείς προτάσσουμε την προστασία του μοναδικού μας φυσικού πλούτου και το συμφέρον της κοινωνίας των Θεοδωριάνων.    

    Στο  νέο σκηνικό  διχασμού που σκόπιμα στήνεται από τους γνωστούς σε όλους μας μειοψηφικούς κύκλους, για τον ερχομό των εταιρειών πάλι από την πίσω πόρτα, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε. Γνωρίζουμε και ξεχωρίζουμε πλέον τα «στημένα» παιχνίδια. Σαν ΟΡΕΙΝΟΙ δεν θα επιτρέψουμε η κοινωνία των Θεοδωριάνων, να γυρίσει πίσω σε καθεστώς διχόνοιας.

      Κοιτάζουμε μπροστά και σε συνεργασία με την Κοινότητα, τους φορείς  και συλλόγους του χωριού μας, όσους βέβαια ενδιαφέρονται πραγματικά, αντιμετωπίζουμε τις ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Ο ρόλος του καθενός μας πλέον είναι ορατός, διακριτός και …κρίνεται.

                                                                                                              ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ

                                                                                                                                     

 

Για πληρέστερη ενημέρωση δημοσιεύουμε το σχετικό έγγραφο της Αδελφότητας. Επίσης είμαστε υποχρωμένοι να δημοσιεύσουμε και τις δυο γνωμοδοτήσεις: της ΝΕΧΩΠ Ν. Άρτας και της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με τα σχεδιαζόμενα υδροηλεκτρικά έργα, οι οποίες λένε αυτά που η Αδελφότητα δυσκολεύεται τόσα χρόνια να καταλάβει. Να σημειώσουμε ότι τα κλιμάκια και των δύο παραπάνω υπηρεσιών πριν γνωμοδοτήσουν έκαναν επιτόπου αυτοψία στην περιοχή των έργων.  

Σαν Ορεινοί αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια τους υπαλλήλους των παραπάνω υπηρεσιών, για την εξαιρετική ευσυνειδησία, υπευθυνότητα και ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισαν το μείζον αυτό θέμα για την περιοχή μας.

 

 

Διαβάστε το έγγραφο της Αδελφότητας.

 

 

Διαβάστε τη γνωμοδότηση της ΝΕΧΩΠ

 

 

Διαβάστε τη Γνωμοδότηση της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου