Εκτύπωση

O δρόμος Θεοδώριανα - Νεράιδα

on .

4 5

( Φωτογραφίες: αρχείου Παναγιώτη Λάκκα)

Ήταν το 1984, όταν επί προεδρίας Χρήστου Βεντίστα ξεκίνησε η διάνοιξη του δρόμου Θεοδώριανα- Νεράιδα.

Μέχρι τότε η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωριών γίνονταν με τα πόδια από τα "καγγέλια" και τον Αϊ- Λιά τον Νεραιδιώτικο, ενώ με το συνοικισμό Σκαρπάρι από την Αγία Τριάδα και τις "Κλίτσες", ακροβατώντας  στο εναέριο ξυλογέφυρο, περνώντας σε κάποια σημεία και μέσα από το ποτάμι. 

Το έργο της διάνοιξης εξαιρετικά δύσκολο αφού πρώτα έπρεπε ή να τιθασευτούν τα ορμητικά νερά του "Γκούρα" ή ο δρόμος να "τρυπήσει" τις Κάναλες.  

Η αρχική διάνοιξη ήταν από την Αγία Τριάδα και το ποτάμι, αλλά αμέσως εγκαταλείφθηκε. Με  πολλές δυσκολίες και με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών κατάφερε η πρώτη μπουλντόζα το καλοκαίρι του 1985 να διαβεί τις "Κάναλες". Ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα.

Από τότε έγιναν κάποιες μικροπαρεμβάσεις στο δρόμο και ένα μικρό του κομμάτι τσιμεντοστρώθηκε. Παρά την επικινδυνότητά του σε κάποια σημεία, παραμένει εντελώς απαραίτητος ιδιαίτερα το χειμώνα όταν  "κλείνει" το πέρασμα του Σταυρού από τα χιόνια και αποκλείεται το χωριό. 

Τριάντα πέντε χρόνια μετά απ' όταν το πρώτο αυτοκίνητο, το θρυλικό φορτηγάκι volkswagen του Τάκη Βεντίστα διάβηκε το πέτρινο γεφύρι και τον "Αύκο" , οι μπουλντόζες έπιασαν ξανά δουλειά.

Γίνεται διαπλάτυνση σε όλο το μήκος του δρόμου μέχρι τη διασταύρωση για Νεράιδα, τα απαραίτητα τεχνικά είναι σχεδόν έτοιμα και θα ακολουθήσει η ασφαλτόστρωση του δρόμου. Ο χειμώνας θα καθυστερήσει τις εργασίες, αλλά είναι πλέον βέβαιο ότι μέσα στην άνοιξη ο δρόμος θα είναι έτοιμος,  αποτελώντας την ασφαλή και σύντομη σύνδεση των Θεοδωριάνων με την Ε.Ο. Άρτας- Τρικάλων.

 Δη. Στε.

1 2 3

(φωτογραφίες: Δημήτρης Στεργιούλης)

Εκτύπωση

O εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 2019 στα Θεοδώριανα.

on .

1 2 3 4 5

Με σύμμαχο τον "καλοκαιρινό" καιρό, πολλοί συγχωριανοί διάλεξαν το εορταστικό τριήμερο να το στο περάσουν χωριό μας. 

Μετά την δοξολογία στάθηκαν ευλαβικά μπροστά στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία του χωριού  τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, καταθέτοντας λίγα λουλούδια και δάφνινα στεφάνια, στη μνήμη των ηρώων του '40, αλλά και των συγχωριανών μας που έμειναν για πάντα πολεμώντας το φασισμό στα βουνά της Αλβανίας.

Και γι αυτούς που ακολουθώντας στην κατοχή το δρόμο της Εθνικής Αντίστασης, έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας και για τους αμάχους συγχωριανούς μας θύματα των γερμανικών βομβαρδισμών στο χωριό μας.

Αιωνία τους η μνήμη!

(Φωτογραφίες: Χρήστος Μπαλτζώης- Βούλα Χάιδου)

Εκτύπωση

Το ντοκιμαντέρ ΜΙΑ ΖΩΗ στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ

on .

Η πρεμιέρα της βραβευμένης ταινίας του συγχωριανού μας Ντίνου Γιώτη θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, στις 4 μ.μ. στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ  (Λ.Κηφισιάς 109, Αθήνα).

mia zoi

 

Το ντοκιμαντέρ ΜΙΑ ΖΩΗ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ντίνου Γιώτη,παραγωγή Παναγιώτη Κακαβιά, συμπαραγωγή ΕΡΤ και αφήγηση Γιάννη Φέρτη πραγματεύεται την μοναδικότητα της ζωής μας εντός του πεπερασμένου χρόνου μας.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους διακεκριμένους επιστήμονες Σταμάτη Κριμιζή και Ευτύχη Μπιτσάκη.

Η ταινία θα προβληθεί ακόμα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 4 μ.μ. με ομιλητές τον νομικό Γιώργο Κασιμάτη και τον γεωλόγο Ηλία Μαριολάκο, καθώς και την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, στις 5:30 μ.μ. με ομιλητές την συγγραφέα Άλκη Ζέη και τον διπλωμάτη συγχωριανό μας Thomas Scotes.

 Περισσότερα για την ταινία: https://dinosgiotis.gr/articles/24/

Το τρέιλερ της ταινίας : https://vimeo.com/317222042

Αγορά εισιτηρίων στο τηλέφωνο 210 6922609 και διαδικτυακά στο https://www.danaoscinema.gr/