Τα τελευταία νέα μας.

Άλλη μια πρωτιά για το μετεωρολογικό σταθμό Θεοδωριάνων.

on .

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ολικά ύψη βροχής.

Όπως φαίνεται σε αυτόν, στα Θεοδώριανα Άρτας έπεσαν 128 χιλιοστά βροχής έως το απόγευμα της Τετάρτης 9/12 και η βροχή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι αυτή την ώρα (22:30μ.μ.)

meteo.gr

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/

Tο ΣτΕ ακυρώνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα.

on .

 
Ανακοίνωση του Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS»
 
mesoxora
 
Tο ΣτΕ ακυρώνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα.
 
 
Μια ακόμη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου είναι γεγονός. Πιο συγκεκριμένα, η 7μελής σύνθεση του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ, κρίνοντας σχετική προσφυγή του Συνδέσμου κατακλυζομένων Μεσοχώρας, εξέδωσε την 2230/2020 απόφαση, με την οποία ακυρώνει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ Μεσοχώρας (εκδόθηκε στις 4/8/2017, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).
 
Το ΣτΕ, παρότι δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, θεωρεί ότι η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς «Δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και με το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας». 
 
Σε κάθε περίπτωση, η νέα απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στα σχέδια των υποστηρικτών των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, οι οποίοι αναθάρρησαν από τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της κυβέρνησης της ΝΔ για επαναφορά του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία. Για τους κατοίκους της Μεσοχώρας και το πανελλαδικό κίνημα υποστήριξης του 35χρονου αγώνα τους είναι μια στιγμή ικανοποίησης, παρότι είναι απολύτως σαφές ότι δε χωρά καμία επανάπαυση και εφησυχασμός. 
 
Την απαλλαγή από τη διαρκή ομηρία μπορεί να τη δώσει μόνο η οριστική ακύρωση του συνόλου των έργων στον άνω ρου του Αχελώου (φράγμα και ΥΗΕ Μεσοχώρας, φράγμα και ΥΗΕ Συκιάς, εκτροπή Αχελώου) και η κατεδάφιση του φράγματος της Μεσοχώρας. Και είναι βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν προχώρησε σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αδειοδότησε το ΥΗΕ της Μεσοχώρας, προανήγγειλε την κατασκευή του ΥΗΕ της Συκιάς και άφησε άθικτη τη σήραγγα της εκτροπής.
 
Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης, δεν θα μας παραξένευε καθόλου μια εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία η τελευταία απόφαση του ΣτΕ θα «αξιοποιούνταν» στην κατεύθυνση μιας νέας αδειοδότησης, όχι μόνο του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα, αλλά του συνόλου των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, συμπεριλαμβανομένης της εκτροπής, κάτι που εξηγεί τις σχετικά πρόσφατες πρωθυπουργικές δηλώσεις για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και για την ανάληψη των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών.
 
Όπως και να ’χουν τα πράγματα, οι υποστηρικτές των έργων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δε θα έχουν ευκολότερο έργο απ’ ότι στο παρελθόν. Η κατά μέτωπο επίθεση στο περιβάλλον και η λεηλασία της φύσης, εξαιτίας σειράς ενεργειακών και άλλων δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, έχει πλέον ευαισθητοποιήσει χιλιάδες πολιτών, των οποίων η αντίθεση είναι βέβαιο ότι θα εκφραστεί δυναμικά και σε κάθε νέα απόπειρα «βιασμού» του Αχελώου.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ
ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ - ΣΥΚΙΑΣ
ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ
26 -11-2020
 

Η νόσος των πλατάνων χτύπησε και στα Θεοδώριανα

on .

platanos1 platanos2 platanos3

φωτογραφίες: Γιάννης Λιούκας

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως. Ο μύκητας Ceratocystisplatani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία και μέσα σε μία δεκαετία επεκτάθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Το 2010 η ασθένεια διαπιστώθηκε στην Ήπειρο και το 2011 στη Θεσσαλία, ενώ το 2016 και το 2017 είχε επεκταθεί σε ένα μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας.

Το παθογόνο αυτό αναπτύσσεται μέσα στο ξύλο των δένδρων και προσβάλλει τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά των δένδρων. Στα αρχικά στάδια τα προσβεβλημένα πλατάνια εμφανίζουν μειωμένη βλάστηση, μικροφυλλία ή και χλώρωση (κιτρίνισμα) των φύλλων. Ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος. Ήδη έχουν νεκρωθεί χιλιάδες πλατάνια  στην Ελλάδα, αρκετά από αυτά αιωνόβια με ογκώδεις διαστάσεις..

Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος. Ο  συχνότερος  τρόπος διασποράς της ασθένειας είναι με πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ., που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δένδρα και στη συνέχεια σε υγιή.

Η ασθένεια διαδίδεται επίσης με εκσκαπτικά μηχανήματα (μπουλντόζες, εκσκαφείς κ.λπ.) ,που χρησιμοποιούνται σε περιοχές με προσβολές και στη συνέχεια μεταφέρονται σε άλλες περιοχές. Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της ασθένειας, το παθογόνο μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Η υλοτομία και διακίνηση του ξύλου από τα νεκρά δένδρα για καυσόξυλα ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ενέχει τον κίνδυνο διάδοσης του παθογόνου σε νέες περιοχές και απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία.

Τα νεκρά δέντρα κόβονται και μεταφέρονται σε ασφαλή χώρο για την καύση τους παρουσία αρμόδιων υπαλλήλων του δασαρχείου. Τα εργαλεία κοπής, απολυμαίνονται πριν  μετά την κοπή. Σε καμιά περίπτωση τα μολυσμένα δέντρα δεν χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα σε τζάκια και ξυλόσομπες. 

Για την απολύμανση εργαλείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα διάλυμα χλωρίνης 20% ή πράσινο οινόπνευμα ή φορμόλη 5%.

Η εξάπλωση της ασθένειας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ήπειρο,  αλλά και στα Τζουμέρκα και δυστυχώς έχει φτάσει και στην περιοχή των Θεοδωριάνων.

Στην είσοδο  του προαύλιου χώρου του δημοτικού σχολείου Θεοδωριάνων έχουν προσβληθεί δύο πλατάνια από την ασθένεια σύμφωνα και με αυτοψία που έκαναν αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Άρτας.

Πιθανολογείται ότι η νόσος μεταφέρθηκε στα συγκεκριμένα πλατάνια από μολυσμένα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κοπή κλαδιών τους, που εμπόδιζαν τα καλώδια της ΔΕΗ.

Επίσης έχουν προσβληθεί  και κάποια πλατάνια στο συνοικισμό Σκαρπάρι κοντά στις όχθες του Αχελώου. 

 Ενόψει του χειμώνα που έρχεται, ιδιαίτερη προσοχή θέλει από όλους τους συγχωριανούς.

Σε καμιά περίπτωση δεν υλοτομούμαι πλατάνια για καυσόξυλα. Αμέσως ειδοποιούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν παρατηρήσουμε μολυσμένα δέντρα.

Άμεσα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην κοπή και καύση των μολυσμένων δέντρων πριν είναι αργά.

Θα είναι καταστροφή για το χωριό μας η εξάπλωση της ασθένειας,  μιας και την πλατεία των Θεοδωριάνων κοσμεί εδώ και τριακόσια περίπου χρόνια ο πλάτανος σύμβολο και σήμα κατατεθέν του χωριού μας, αλλά και στα ποτάμια και τα ρέματα υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια ακόμα και μέσα στο χωριό.

Δημήτρης Στεργιούλης