Τα τελευταία νέα μας.

Μετεγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού Θεοδωριάνων.

on .

meteo

Στην "Tάβλα" και στην αυλή του κληροδοτήματος που άφησε ο αείμνηστος συγχωριανός μας Αποστόλης Νάκης στην Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας για τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου, μετεγκαταστάθηκε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου στα Θεοδώριανα. 

Η μετακίνησή του, καθόλου εύκολη υπόθεση, κρίθηκε αναγκαία, αφού "κάποιους" ενόχλησε, ύστερα από πέντε χρόνια, η παρουσία του στον Αϊ- Θανάση.

Στον μετεωρολογικό σταθμό είναι ενσωματωμένες οι δύο κάμερες που δίνουν όλο το χρόνο ζωντανή εικόνα από το χωριό και με τα αναλυτικά στοιχεία που ανεβάζει γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τον καιρό στο χωριό, δίνοντας ταυτόχρονα ασφαλή στοιχεία για την πρόγνωση του καιρού στα Θεοδώριανα.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο έχει εγκατεστημένους 366 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Ο σταθμός στα Θεοδώριανα είναι από τους σημαντικότερους, αφού όλα αυτά τα χρόνια καταγράφει πρωτιά στο υετό ( ύψος βροχής και χιονιού).

Παράλληλα είναι μια πολύ καλή διαφήμιση για το χωριό αφού τα χιονισμένα Θεοδώριανα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και το ύψος βροχής γίνονται συχνά πρώτη είδηση στα δελτία καιρού της τηλεόρασης. 

Να ευχαριστήσω τους συγχωριανούς, που με βοήθησαν στην μετεγκατάσταση, την Αδελφότητα Θεοδωριανιτών για τη φιλοξενία και τον Κώστα Βίτσιο για την πάντα πολύτιμη και άμεση βοήθειά του.

Καλορίζικος στη νέα του θέση. 

Δημήτρης Στεργιούλης

 

 

Καλλιέργεια τσαγιού στα Θεοδώριανα.

on .

 

tsai

Η αλόγιστη συλλογή και πώληση άγριου τσαγιού και γενικά αρωματικών φυτών είναι παράνομη στην Ελλάδα σύμφωνα με νόμους και αποφάσεις του δασαρχείου.Τις τελευταίες δεκαετίες η συλλογή τσαγιού στα ελληνικά βουνά είχε σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύει το τσάι με εξαφάνιση.

Για το λόγο αυτό έχει απαγορευτεί το εμπόριο άγριου τσαγιού και επιτρέπεται μόνο η συλλογή για ατομική χρήση σε πολύ περιορισμένη ποσότητα.

Όσοι λοιπόν σας πουλάνε τσάι λέγοντας ότι είναι άγριο είτε παρανομούν, είτε σας εξαπατούν (Το πιο πιθανό).

Στα Θεοδώριανα εδώ και λίγα χρόνια γίνεται καλλιέργεια τσαγιού, το οποίο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το άγριο, γιατί οι σπόροι έχουν συλλεχθεί από το άγριο τσάι του βουνού και η καλλιέργεια γίνεται χωρίς λιπάσματα, χημικά ή οτιδήποτε άλλο.

Για τους παραπάνω λόγους να προτιμάτε αυτό το τσάι και όχι τσάι που έχει καλλιεργηθεί υπό άγνωστες συνθήκες και κάποιοι επιτήδειοι το πουλάνε σαν άγριο τσάι του βουνού.

Παναγιώτης Βεντίστας

"Ο γίγαντας που ξύπνησε..."

on .

"Ο γίγαντας που ξύπνησε " Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τον πλάτανο της πλατείας του χωριού μας θα παρουσιάσει στα παιδιά την Τρίτη 11 Αυγούστου στις 11:00 π.μ. η συμπατριώτισά από το Αθαμάνιο, συγγραφέας Ανθή Γραμματικοπούλου.

 Τα παιδιά θα συμμετέχουν τα ίδια στην αφήγηση καθισμένα σε καρεκλάκια γύρω από τον πλάτανο, έχοντας μαζί τους μολύβια και μπλοκ ζωγραφικής αν είναι δυνατόν.

 Σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης Θα τηρηθούν αυστηρά οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στα παιδιά.  

Δημήτρης Στεργιούλης

Αφίσα Θεοδώριανα