Κάποτε, που ο Σωκράτης συναντήθηκε σ’ ένα σοκάκι με τον νεαρό Ξενοφώντα, του έκλεισε τον δρόμο με το μπαστούνι του και τον ρώτησε πού μπορεί να βρει κανείς καλά σανδάλια. Ο Ξενοφών δεν δυσκολεύτηκε να του απαντήσει. Στην ερώτηση, όμως, «πού γίνονται άνθρωποι καλοί και αγαθοί» δεν μπόρεσε να απαντήσει. Τότε ο μεγάλος σοφός τού είπε: «Ἕπου καὶ μάνθανε».
Ο δάσκαλος των αιώνων Σωκράτης δεν έπαψε στιγμή να απευθύνει σε όλους μας την ίδια παραίνεση. Αυτό που εξέλιπε είναι η προθυμία με την οποία ο Ξενοφών ακολούθησε τον διδάσκαλο.
Το παρόν βιβλίο γράφτηκε χάρη στους μαθητές μου της ΣΤ΄ τάξης του 40ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών του σχολικού έτους 2017-2018, και προς χάριν των μαθητών όλων των «σχολικών ετών» του μέλλοντος, με τον ευσεβή πόθο να συντελέσει έστω και στο ελάχιστο στην αφύπνιση αυτής της προθυμίας. Και λέγοντας μαθητές, δεν εννοώ εκείνα τα δυστυχισμένα πλάσματα που ξαπλώσαμε στην προκρούστεια κλίνη του εκπαιδευτικού συστήματος και τους πριονίζουμε μεθοδικά πόδια και φτερά, αλλά εκείνους τουςπαῖδαςκάθε ηλικίας, οι οποίοι μετατρέπουν τον βίο τους σε μαθητεία. Και τέτοιοι άνθρωποι,ἀεὶ παῖδες, είναι οι Έλληνες, δεδομένου ότι το πνεύμα δεν κάνει ρυτίδες.
Στουςπαῖδαςκάθε ηλικίας, λοιπόν, αφιερώνω το βιβλίο αυτό.
Θανάσης Γεωργάρας.
Ο Θανάσης Γεωργάρας έλκει την καταγωγή του από τα Θεοδώριανα και το Βουργαρέλι, δύο ορεινά χωριά της Άρτας, ξακουστά για την ομορφιά και την ιστορία τους.
Γεννήθηκε το 1961 στο Βουργαρέλι, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Στη συνέχεια φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας, από την οποία αποφοίτησε το 1980, ενώ αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο.
Από το 1982 μέχρι σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος σε δημόσια σχολεία της Αττικής, εκτός από ένα χρόνο που υπηρέτησε στο Δημοτικό Σχολείο Βουργαρελίου και τέσσερα χρόνια στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μεσούντας, τα οποία θεωρεί σταθμό στη σταδιοδρομία του.
Έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με τη γελοιογραφία, το κόμικ, τον Καραγκιόζη, το θέατρο, το γράψιμο, τη σκηνογραφία και τις κατασκευές.
Έχει εκδώσει το βιβλίο «Με χαρτί και με ψαλίδι», από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, με τις οποίες έχει συνεργαστεί και ως εικονογράφος βιβλίων της σειράς «Νεανική βιβλιοθήκη».
Παράλληλα ασχολείται με τη μουσική παίζοντας μπουζούκι και έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού σε συναυλίες, μουσικές παραστάσεις και ηχογραφήσεις.
Το παρόν βιβλίο είναι γόνος του έρωτά του για τον ελληνικό πολιτισμό και τους νέους, που τόσο αβασάνιστα εγκατέλειψε η κοινωνία μας στην «διαπαιδαγώγηση» των ριάλιτι και του τάμπλετ.
Το υλικό του αποτελεί ένα μέρος από αυτό που «διακινεί» στα παιδιά του σχολείου, φίλων και γνωστών, στην προσπάθειά του να τα υποψιάσει για τον θησαυρό που βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους, θαμμένος από το σκουπιδομάνι της παγκοσμιοποίησης.