Λάβαμε με email από τον Κώστα Χριστοκώστα και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας, η οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με απόφαση του Δήμου Νικολάου Σκουφά, τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης από το Δήμο.
Ο Κώστας Χριστοκώστας είναι πρόεδρος της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας με καταγωγή από τα Θεοδώριανα.
Σκάνδαλο η παραχώρηση;
(Επιστολή Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας)
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου “Νικολάου Σκουφά” στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 σε τακτική συνεδρίαση και εκτός ημερήσιας διάταξης, συζήτησε την από 23 Σεπτεμβρίου 2015 αίτηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου για παραχώρηση αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου Σελλάδων για τη δημιουργία Μουσικού Εργαστηρίου.
Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 179/2015 πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι: Ο χωριανός μας Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μπελής εισηγήθηκε το θέμα για την παραχώρηση της αίθουσας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομποτίου και μετά από διαλογική συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα: 1) Να παραχωρηθεί η αίθουσα για ένα χρόνο, ήτοι από 24-9-2015 έως 24-9-2016 και θα ανανεώνεται (υπογράμμιση δική μας) με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 2) Ο εν λόγω Σύλλογος είναι υποχρεωμένος να διατηρεί και να συντηρεί την αίθουσα σε καλή κατάσταση και να αποκαθιστά άμεσα κάθε βλάβη.»
Αυτά γράφουν τα Σελλαδίτικα Νέα στο φύλλο που κυκλοφόρησε.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 συγκλήθηκε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στην οποία συνεδρίαση δύο σύλλογοι από το Κομπότι, και συγκεκριμένα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομποτίου και η Ένωση Γυναικών, με αιτήματά τους που έφεραν την ίδια ημερομηνία με αυτή της διεξαγωγής της συνεδρίασης, δηλαδή 23 Σεπτεμβρίου, αιτήθηκαν την παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου Σελλάδων ο πρώτος και την υπόγεια αίθουσα του Νηπιαγωγείου Κομποτίου ο δεύτερος. Τα αιτήματα έγιναν αμέσως δεκτά προς συζήτηση, δηλαδή εισήλθαν στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου ως έκτακτα θέματα, και λήφθηκαν οι σχετικές -θετικές για τους συλλόγους- αποφάσεις. Στην Ένωση Γυναικών, λοιπόν, παραχωρήθηκε η υπόγεια αίθουσα του Νηπιαγωγείου, το οποίο δεν μας αφορά, αν και μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην παραχώρηση αυτή από την κα. Ελένη Καλαμπούκη, πρόεδρο της Ένωσης, σε ενημερωτικό της κείμενο για τις δράσεις της Ένωσης, στο φύλλο 266 της εφημερίδας «ΤΟ ΚΟΜΠΟΤΙ». Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομποτίου, από την άλλη, παραχωρήθηκε η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας, και εδώ έχουμε θέμα. Τυχαία σύμπτωση (;) αποτελεί το γεγονός ότι στην ίδια εφημερίδα, στην ίδια σελίδα (σελ. 6), η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου, κα. Γιώτα Κολιούλη, επίσης δεν κάνει καμία αναφορά στην παραχώρηση της αίθουσας. Η εξεύρεση και η παραχώρηση των αιθουσών ήταν ή δεν ήταν μια επιτυχία για τους συλλόγους; Γιατί αποσιωπήθηκαν λοιπόν; Μήπως δεν ήταν τυχαία η κατάθεση των αιτημάτων την ίδια ημέρα, 23 Σεπτεμβρίου, αλλά ήταν κατευθυνόμενη; Αν ναι, από ποιον;
Το κενό της… ενημέρωσης έρχεται να καλύψει ο κ. Τάκης Κολιούλης, ο οποίος μας πληροφορεί στην ίδια σελίδα της εφημερίδας «ΤΟ ΚΟΜΠΟΤΙ» για τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα, κάτι που αμελεί να κάνει το πλέον αρμόδιο πρόσωπο, η πρόεδρος του Συλλόγου. Γράφει, λοιπόν, ο κ. Κολιούλης ότι: «Η αίθουσα που ζήτησε ο Πολιτιστικός μας καταβάλλεται προσπάθεια να μετατραπεί σε STUDIO ή να έχει έστω στοιχειώδεις προδιαγραφές STUDIO. Τα τζάμια θα είναι διπλά με πλαίσιο – κάγκελα στα παράθυρα – Συναγερμός – Εξαερισμός – Μοκέτα – Κουρτίνα θεάτρου – Υαλομονοτικά πάνελς – Μπασοπαγίδες, κ.λπ.».
Πολλά τα λεφτά κ. Τάκη. Τι λέει άραγε η πρόεδρος του Συλλόγου για το χρηματικό κόστος των παραπάνω αναφερόμενων εργασιών; Ξεχνάτε ότι η αίθουσα παραχωρείται για ένα χρόνο, με δυνατότητα βέβαια ανανέωσης κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου; Ή υπάρχει κάποια μεθόδευση για κατάληψη της αίθουσας εκβιάζοντας τα εκάστοτε Δημοτικά Συμβούλια; Μήπως έχει βρεθεί ήδη ο χρηματοδότης ή οι χορηγοί; Η ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε ώστε να προλάβει, να αιφνιδιάσει ή να εξυπηρετήσει κάποιον/κάποιους;
Πολλά τα ερωτήματα και ακόμα περισσότερες οι αμφιβολίες μας για την έκβαση αυτής της παραχώρησης.
Αφού έγινε -όπως έγινε- η παραχώρηση της αίθουσας από το Δημοτικό Συμβούλιο, και αφού πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα για να δουν ορισμένοι τις όποιες αντιδράσεις ή/και ενστάσεις, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλάδων «Ο ΠΥΡΣΟΣ», στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων, την ΑΝΟΧΗ τους στην προσπάθεια αυτή, δηλαδή να μην αντιδράσουν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει συνεργασία, με τη γενικότερη ή την ειδικότερη σημασία του όρου, σε όποιο πλαίσιο κι αν την εντάξει κανείς. Συνεργασία είναι όταν κάτι αποφασίζεται ή οργανώνεται από κοινού. Συνεργασία δεν είναι να ενημερώνεις το άλλο μέρος για τετελεσμένα γεγονότα. Συνεργασία δεν είναι να καταλαμβάνεις το χώρο του άλλου στα μουλωχτά ή στα πονηρά. Συνεργασία είναι οι καθαρές και ειλικρινείς ενέργειες, που προκύπτουν από διαφανείς και όχι «κάτω από το τραπέζι» διαδικασίες.
Πριν από ένα χρόνο, η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Σελλάδων παραχωρήθηκε στο Σύλλογο του χωριού μας για ένα χρόνο -με δυνατότητα ανανέωσης της παραχώρησης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι, ο Σύλλογος δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια, πέρα από τη συντήρηση της αίθουσας, όπως η προγραμματισμένη δράση δημιουργίας βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου ή ακόμα και η δημιουργία λαογραφικού μουσείου. Γιατί αυτός ο περιορισμός, όταν την αίθουσα τη ζητάει ο Σύλλογος του χωριού; Προφανώς κάποιοι είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την κατάληψη ή την ιδιοποίηση της αίθουσας, πάντα με νόμιμα μέσα φυσικά.
Τότε, και πριν ακόμα τελειώσει ο χρόνος παραχώρησης, ζητήθηκε από τον «ΠΥΡΣΟ» να ελευθερώσει την αίθουσα εν όψει εκλογών, μιας και αυτή λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο. Τώρα, τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομποτίου όσο και μεγαλοπαράγοντες του Δήμου Νικολάου Σκουφά ζήτησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του «ΠΥΡΣΟΥ», σε περίπτωση εκλογών, να διατεθεί η αίθουσά του για εκλογικό κέντρο αντί για την αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου. Και το ασύλληπτο ερώτημα είναι: Τι υπολογίζουν να φτιάξουν στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου που θα καθιστά αδύνατο για το δικαστικό αντιπρόσωπο να εισέλθει σε αυτή και να πραγματοποιήσει την εκλογική διαδικασία;
Θα σκεφτόταν κανείς λογικά, φυσικά, ότι είναι σαφώς καλύτερο να χρησιμοποιείται η αίθουσα από το να είναι κλειστή και να ρημάζει. Προφανώς και η αίθουσα πρέπει να χρησιμοποιείται· όταν, όμως, έχουμε έναν ενεργό και δημιουργικό Πολιτιστικό Σύλλογο, δεν μπορεί ο σύλλογος του διπλανού χωριού να έρχεται στην αυλή μας ως ο μέγας κατακτητής. Ούτε αμβλύνεται ο χαρακτήρας αυτής της κατάκτησης από την υπόσχεση στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας για την αναγραφή του ονόματός του στη σχετική πινακίδα. Η ουσιαστική συνεργασία πηγάζει από ειλικρινείς προθέσεις και όχι από κινήσεις τόνωσης του φαίνεσθαι. Αυτές οι ενέργειες είναι δημιούργημα νοσηρού εγκεφάλου.
Δεν χρειάζεται να επικαλούμαστε την εποχή της σφεντόνας, ούτε την ανάγκη να γίνει παρελθόν. Ανάγκη είναι να μη βάζουμε την πέτρα στη σφεντόνα και να μην την πετάμε απέναντι. «Μπαχαλάκηδες» δεν είναι μόνο νέα, ανήσυχα και αγανακτισμένα παιδιά, αλλά και παιδιά μιας κάποιας ηλικίας τα οποία είναι γαντζωμένα στις παρυφές της εξουσίας ώστε να επωφελούνται από αυτή.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας «Ο ΠΥΡΣΟΣ» οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του, βάσει των νέων δεδομένων που γεννούν τόσα ερωτήματα, στο πλαίσιο της αληθινής, ισότιμης, ειλικρινούς και όχι κατ’ επίφαση συνεργασίας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομποτίου. Οι φιλίες, οι προσωπικές επαφές και σχέσεις ίσως δεν επιτρέπουν και δεν αφήνουν περιθώρια για προβληματισμό αναζήτησης μεθοδεύσεων, πονηρών πρακτικών και ανήκουστων ενεργειών. Η πραγματικότητα είναι άλλη από το φαίνεσθαι.
Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Χριστοκώστας
Ο Γραμματέας
Ιωάννης Κωνσταντόπουλος