Skip to content
Menu

Εμβολιασμός κατά της λύσσας στην Ήπειρο.

Ξεκίνησε το δεύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί από αέρος με τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων, τα οποία περιέχουν ιό κατά της λύσσας σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Άρτα και Πρέβεζα. Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Κυριακή (16-11-2014).

Τα συμπεράσματα από τον έλεγχο που έγινε στα άγρια ζώα, μετά τον πρώτο περυσινό εμβολιασμό, έδειξαν ότι τα επίπεδα ανοσίας είναι ικανοποιητικά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον άλλοι δύο εμβολιασμοί μέσα στο 2015 (άνοιξη και φθινόπωρο) προκειμένου ο πληθυσμός να αποκτήσει ανοσία, αν και η ΕΕ θεωρεί ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον για μία τριετία.

Η Ελλάδα θεωρούνταν χώρα ελεύθερη λύσσας από το 1987 ως τον Οκτώβριο του 2012 οπότε έγινε διάγνωση λύσσας σε κόκκινη αλεπού. Έκτοτε, έχουν σημειωθεί 48 κρούσματα της νόσου σε άγρια και οικόσιτα ζώα: σε 40 κόκκινες αλεπούδες, 5 σκύλους, μία γάτα και δύο βοοειδή.

Η λύσσα είναι ζωοανθρωπονόσος και μεταδίδεται στην άνθρωπο με το σάλιο του μολυσμένου ζώου μέσω δαγκώματος, γρατσουνιάς, ύστερα από γλείψιμο ζώου σε δέρμα που έχει κόψιμο ή τραύμα. Για τον άνθρωπο, η περίοδος επώασης της λύσσας μπορεί να είναι μακρά (έως και 7 έτη) και είναι 100% θανατηφόρος.

Γι’ αυτό οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί και όσοι μένουν στις προσβεβλημένες περιοχές και έχουν σκύλους ή γάτες θα πρέπει να εμβολιάσουν τα ζώα τους.Και στη δική μας περιοχή των Θεοδωριάνων με μεγάλο πληθυσμό αλεπούδων, αλλά και σκύλων (κυνηγόσκυλων και κυρίως τσοπανόσκυλων), χρειάζεται άμεσα, αν βέβαια δεν έχει γίνει, προληπτικός εμβολιασμός των σκύλων. Άλλωστε το αντιλυσσικό εμβόλιο, γίνεται μια φορά το χρόνο, κοστίζει λίγα ευρώ και μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους ή τους κυνηγούς.

Ο δεύτερος αυτός εμβολιασμός, θα πραγματοποιηθεί από αέρος με τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων, τα οποία περιέχουν ιό κατά της λύσσας σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Άρτα και Πρέβεζα. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών και οι επισκέπτες πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με τα εμβολιακά δολώματα καθώς περιέχουν ζωντανό ιό. Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού), απαγορεύεται να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Αν παρ’ όλα αυτά, κάποιος έρθει σε επαφή με το δόλωμα θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα έναν γιατρό και να ενημερώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων). Επίσης, οι πολίτες πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές στην περίπτωση που εντοπίσουν κάποιο δόλωμα.

Ο εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όσες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγραφεί κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης ασθένειας.