Εξελίξεις με το ποσοστό 1% από το μικρό υδροηλεκτρικό στα Θεοδώριανα.

Απόδοση 36.000 ευρώ στους κατοίκους των Θεοδωριάνων(;)

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.3468/2006, με το άρθρο 7 του ν.3851/2010 και της Υ.Α.Π.Ε./Φ1/οικ.28287 (12-12-2011) προβλέπεται ότι ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, παρακρατείται από το ΛΑΓΗΕ Α.Ε (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και αποδίδεται στη ΔΕΗ, η οποία το πιστώνει στα τιμολόγια της ΔΕΗ των κατοίκων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Σαν «Ορεινοί» είχαμε αναδείξει το θέμα της μη καταβολής του 1% από τα έσοδα του μικρού υδροηλεκτρικού, που λειτουργεί από το 2004 στα Θεοδώριανα. Απευθυνθήκαμε με έγγραφό μας στους τρεις εμπλεκόμενους ΛΑΓΗΕ Α.Ε., ΔΕΗ Α.Ε. και την σημερινή ιδιοκτήτρια εταιρεία του έργου ΗΛΥΣΙΟΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ Α.Ε..

Ο ΛΑΓΗΕ δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφό μας. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, με επίσημο έγγραφό της μας διαβεβαίωσε ότι το 1% παρακρατείται κανονικά από το ΛΑΓΗΕ κάθε μήνα. Η ΔΕΗ απάντησε ότι δεν της αποδόθηκε ποτέ από το ΛΑΓΗΕ το παραπάνω ποσό.

Στη συνέχεια αφού είδαμε ότι δεν υπάρχει καμία απάντηση από τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε., αποφασίσαμε σαν πρώτη νομική ενέργεια, την αποστολή εξώδικου στη Λ.ΑΓ.Η.Ε

Το εξώδικο συνυπογράφτηκε από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Θεοδωριάνων, το σύλλογο ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ και την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ Θεοδωριανιτών. Ο Λ.ΑΓ.Η.Ε αγνόησε και το εξώδικο.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε ότι άμεσα, υπογράφεται η επαναδιατύπωση της απόφασης ΥΑΠΕ/Φ1/οικ29287 (ΦΕΚ Β’/3005/2011). Με βάση αυτή την απόφαση προβλέπεται η παρακράτηση από τους παραγωγούς ποσοστού 1% της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά και η απόδοσή του στους οικιακούς καταναλωτές στη Δημοτική Ενότητα των οποίων είναι εγκατεστημένα.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΗ αντί να χρεώνονται, θα πιστώνονται οι οικιακοί καταναλωτές των 272 χωριών της χώρας όπου έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα. Θα κατανεμηθεί ένα συνολικό ποσό άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί την αθροιστική αξία των ετών 2011, 2012, 2013. Σχεδόν διπλάσιο ποσό αποδίδεται επιπροσθέτως και στους Δήμους που ανήκουν οι Δημοτικές αυτές Ενότητες.
Με την ευκαιρία αυτή, κάνω έκκληση προς τους δημάρχους, υλοποιώντας την πραγματική βούληση του νομοθέτη, να αξιοποιούν τα ποσά αυτά που τους αποδίδονται σε παρεμβάσεις αποκλειστικά στις ίδιες τις Δημοτικές Ενότητες που φιλοξενούν τις ΑΠΕ. Γι’ αυτά τα περίπου 100.000 σπίτια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, θα επιστραφούν χρήματα που έπρεπε να τους έχουν δοθεί ανταποδοτικά».

Σχόλιο: Μετά από καθυστέρηση τριών και πλέον ετών βρέθηκε(;) επιτέλους ο τρόπος απόδοσης στους κατοίκους του 1%. Με τις δηλώσεις του Υφυπουργού ΠΕΚΑ φαίνεται το πρόβλημα να βαίνει προς τη λύση του.
Θα γίνει όμως αυτό ή απλά θα είναι μια καινούργια επαναδιατύπωση νόμων που είχαν επαναδιατυπωθεί και που έπρεπε να ισχύουν από το 2010; Ελπίζουμε να μην είναι άλλη μια δημόσια δέσμευση και υπόσχεση που δεν θα τηρηθεί ποτέ.
Εδώ είμαστε και θα επανέλθουμε. Άλλωστε δεν έχουμε σκοπό να παρατήσουμε το θέμα, αφού ήδη είχαμε ξεκινήσει σκέψεις για κατάθεση αγωγής στους εμπλεκόμενους φορείς .

Στην Ήπειρο, οι περιοχές και τα ποσά που τους αναλογούν, όπως ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι:

Π.Ε. Άρτας

Παντάνασσα (Δήμος Αρταίων): 127.391 ευρώ.
Θεοδώριανα (Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων): 36.017 ευρώ
Καταρράκτης (Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων): 32.191 ευρώ
Κουκούλι (Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων): 911 ευρώ

Π.Ε. Ιωαννίνων

Βαθύπεδο (Δήμος Βορείων Τζουμέρκων): 5.644 ευρώ
Βρυσοχώρι (Δήμος Ζαγορίου): 6.948 ευρώ
Κληματιά (Δήμος Ζίτσας): 108. 250 ευρώ
Παλιουρή (Δήμος Ζίτσας): 38.842 ευρώ
Ανατολική (Δήμος Ιωαννιτών): 24.629
Αγία Παρασκευή (Δήμος Κόνιτσας): 30.067 ευρώ
Δίστρατο (Δήμος Κόνιτσας): 16.392 ευρώ
Ανθοχώρι (Δήμος Μετσόβου): 10.402 ευρώ
Μεγάλο Περιστέρι (Δήμος Μετσόβου): 16.996 ευρώ

Π.Ε. Θεσπρωτίας

Ράγιο (Δήμος Φιλιατών): 43.738 ευρώ

Δη. Στε.

Exit mobile version