Skip to content
Menu

“Αποκαθήλωση” της Κοινότητας Θεοδωριάνων.

0Κοιν.jpg

Ένα ένα με αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, πέφτουν τα “σύμβολα” της πάλαι ποτέ κραταιάς κοινότητας Θεοδωριάνων.

Η αρχή έγινε με την 241/2011 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου με την οποία τα ιδιόκτητα κοινοτικά γραφεία των πρώην κοινοτήτων Θεοδωριάνων και Μελισσουργών, που είχαν έδρα την Άρτα, συνενώνονται και συστεγάζονται πλέον στο κτίριο της πρώην κοινότητας Θεοδωριάνων στην οδό Φιλελλήνων. Εκεί πλέον συνυπάρχουν προς το παρόν οι δύο υπάλληλοι των ΚΕΠ Θεοδωριάνων και Μελισσουργών και η γραμματέας της πρώην κοινότητας Μελισσουργών, αφού ο δικός μας γραμματέας έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί.
Η απόφαση πέρασε κατά πλειοψηφία αφού κατά της πρότασης ψήφισαν μόνο οι τρεις εκπρόσωποι της Δημοτικής Ενότητας Μελισσουργών. Ένας από τους λόγους που προτάθηκε από το Δήμαρχο στην εισήγησή του, είναι ότι θα μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και θα γίνει καλύτερη οργάνωση του γραφείου, αφού θα υπάρχουν δύο υπάλληλοι και σε περίπτωση απουσίας του ενός θα υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης από τον άλλο. Επίσης στην απόφαση τονίζεται ότι τα κοινοτικά γραφεία Θεοδωριάνων και Μελισσουργών θα λειτουργούν το καλοκαίρι στα Θεοδώριανα και στους Μελισσσουργούς αντίστοιχα. Εδώ όμως προκύπτουν δύο ερωτήματα τα οποία αναιρούν τα παραπάνω:1. Από ποιον θα αναπληρώνεται ο υπάλληλος όταν θα είναι μοναδικός, αφού ο έτερος υπάλληλος, ο πρώην γραμματέας της κοινότητας Θεοδωριάνων έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί; 2. Ποιος υπάλληλος θα λειτουργήσει το καλοκάιρι το κοινοτικό γραφείο στα Θεοδώριανα, όπως γράφει η απόφαση, αφού δεν θα υπάρχει ;

Το δεύτερο είναι η 242/2011 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου με την οποία συγχωνεύονται τα ΚΕΠ Θεοδωριάνων και Μελισσουργών με αυτό του Βουργαρελίου. Η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη. Να τονιστεί ότι και στις δύο συνεδριάσεις ήταν παρόντες ο ένας από τους δύο δημοτικούς συμβούλους Θεοδωριάνων και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Θεοδωριάνων. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην παραγωγικότητα των συγεκριμένων ΚΕΠ που ήταν πολύ χαμηλή, στο ότι τα δύο αυτά ΚΕΠ λειτουργούσαν επί δέκα μήνες στην Άρτα, κάτι το οποίο σε ότι αφορά το ΚΕΠ Θεοδωριάνων δεν ισχύει αφού ο υπάλληλος ανέβαινε στα Θεοδώριανα από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Επίσης τόνισε την αναγκαιότητα της συγχώνευσης αφού ο ένας από τους δύο υπαλλήλους του ΚΕΠ Βουργαρελίου έχει εκλεγεί πρόεδρος Τ.Κ. Πέτα και ήδη έχει εγκριθεί η απόσπασή του.

Σε πλήρη ασυμφωνία με τα παραπάνω έρχεται η υποχρέωση, που τονίζεται στην απόφαση, του ΚΕΠ Βουργαρελίου να διατηρεί τους θερινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο παράρτημα ΚΕΠ στα Θεοδώριανα και τους Μελισσουργούς. Ερώτημα: Ποιος θα λειτουργήσει τους θερινούς μήνες το ΚΕΠ Βουργαρελίου αν μεταφερθούν οι δύο υπάλληλοι στα Θεοδώριανα και τους Μελισσουργούς; Η μοναδική υπάλληλος που θα έχει απομέινει σε αυτό; Μήπως η υποχρέωση αυτή για λειτουργία του ΚΕΠ των Θεοδωριάνων πάρθηκε απλά και μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια των Θεοδωριανιτών; Επίσης ο υπάλληλος του ΚΕΠ Θεοδωριάνων έχει οριστεί ανταποκριτής του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ της κοινότητας Θεοδωριάνων. Τους χειμερινούς μήνες που θα βρίσκεται πλέον στο Βουργαρέλι, πώς θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους που όλοι τους κατοικούν στην Άρτα και στα γύρω χωριά;

Η συγχώνευση των ΚΕΠ θα γίνει μετά από από Κοινή Υπουργική Απόφαση και ανάλογο ΦΕΚ που αναμένονται. Αν κρίνουμε από το μοναδικό ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί και αφορά τη συγχώνευση των ΚΕΠ του Δήμου Βύρωνα, γίνεται αυτιδίκαιη μεταφορά τόσο του προσωπικού όσο και του εξοπλισμού των ΚΕΠ που συγχωνεύονται σε αυτό στο οποίο συγχωνεύονται. Ερώτημα: Θα μπορεί ο Δήμος κατά παρέκκλιση της Κοινής Υπουργικής απόφασης, να μεταφέρει προσωπικό και εξοπλισμό για τρεις μήνες στα Θεοδώριανα και τους Μελισσουργούς;

Όλα αυτά καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη ίσως και αδύνατη τόσο τη λειτουργία του κοινοτικού γραφείου, αλλά και τη λειτουργία του ΚΕΠ το καλοκάιρι στα Θεοδώριανα, απ΄τη στιγμή βέβαια που θα γίνει αποδεκτή από τα συναρμόδια υπουργεία η πρόταση του Δήμου και θα δημοσιευτεί το ΦΕΚ.

Το τρίτο αφορά την αντικατάσταση της ταμπέλας που υπήρχε στο μπαλκόνι και στην πόρτα του κοινοτικού γραφείου Θεοδωριάνων στην Άρτα με καινούργια η οποία αναγράφει: Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων Παράρτημα. Η παλιά έγραφε Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων Δημοτική Ενότητα Θεοδωριάνων. Για τους περισσότερους ίσως αυτό να μην έχει καμιά σημασία. Για τους Θεοδωριανίτες όμως και την κοινότητα Θεοδωριάνων έχει και παραέχει μεγάλη σημασία. Το γραφείο αυτό δεν είναι περιουσία του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Μπορεί με τον Καλλικράτη να περιήλθε για χρήση στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, αλλά παραμένει περιουσία της κοινότητας Θεοδωριάνων αφού έιναι κληροδότημα σε αυτή και έχει τη δική του ιστορία και συναισθημστική αξία για τους Θεοδωριανίτες.

Το 1983 επί προεδρίας Χρήστου Βεντίστα, ο αείμνηστος συγχωριανός μας Κώστας Παλούκης αφήνει στη διαθήκη του δωρεά στη κοινότητα Θεοδωριάνων ένα ακίνητο, ισόγειο και πρώτο όροφο στη Ηλιούπολη, με σκοπό να μένουν Θεοδωριανίτες φοιτητές. Το 1992 επί προεδρίας Παπαγιάννη, η κοινότητα Θεοδωριάνων ζητά με ένδικα μέσα να αλλάξει η διαθήκη, να πουληθεί το ακίνητο και να γίνει με τα χρήματα ένα έργο στο χωριό, μιας και δεν ήταν εφικτό για πολλούς λόγους να μείνουν εκεί κάποιοι φοιτητές. Με δικαστική απόφαση δίνεται η δυνατότητα να πουληθεί το ακίνητο, αλλά με την προϋπόθεση να αγοραστεί ένα ακίνητο από την κοινότητα Θεοδωριάνων στην Άρτα. Το 1998 Επί προεδρίας Γιώργου Λάππα πάρθηκε η απόφαση και πολύ σωστά, λόγω της μεταβατικότητας της κοινότητας να αγοραστεί ένα διαμέρισμα στην Άρτα το οποίο θα στεγάζει την κοινότητα Θεοδωριάνων. Που να ξέραμε τότε ότιι κάποια χρόνια αργότερα θα ερχόταν ο Καλλικράτης. Αργότερα επί προεδρίας Κωστούλα εξοπλίστηκε το κοινοτικό γραφείο με κανούργια έπιπλα και έιδη γραφείου και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στη μνήμη του δωρητή συγχωριανού μας υπάρχει αναρτημένη στο γραφείο φωτογραφία του και σχετική μαρμάρινη επιγραφή. Δεν διαφωνούμε το κοινοτικό γραφείο να χρησιμοποηθεί από το Δήμο, να είναι ανοιχτό και να εξυπηρετεί όλους τους δημότες των Κεντρικών Τζουμέρκων όπως άλλωστε έκανε και μέχρι τώρα. Αλλά δεν νομίζουμε να προσφέρει τίποτα η αλλαγή των ταμπελών. Θα μπορούσαν να παραμείνουν και να γράφουν Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων Δημοτικές Ενότητες Θεοδωριάνων και Μελισσουργών. Ότι δηλαδή είναι στην πραγματικότητα.

Για τους Θεοδωριανίτες ακόμα και αυτά τα απλά σύμβολα έχουν τη δική τους συναισθηματική και ιστορική αξία. Άλλωστε το νόμιμο δεν είναι πάντοτε και ηθικό.

Δημήτρης Στεργιούλης